:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

SAD

clock

Februar 13, 2023   9:02

0

97

Vojska SAD oborila četvrti leteći objekat

Američka vojska oborila je iznad jezera Huron u Mičigenu četvrti leteći objekat iznad severnoameričkog vazdušnog prostora u poslednjih nedelju dana, saopštila je guvernerka te države Grečen Vitmer.

Neidentifikovani objekat na velikoj nadmorskoj visini bio je treći koji su oborili američki i kanadski borbeni avioni u isto toliko dana, počevši od plovila veličine malog automobila u petak na obali Aljaske, nakon čega je u subotu oboren leteći objekat iznad Jukona u Kanadi. Veliki balon za koji je Peking priznao da pripada Kini oboren je kod obala Južne Karoline.

Neposredno pre nego što su se pojavile vesti o intervenciji na jezeru Huron, demokratska poslanica Kongresa iz Mičigena Elisa Slotkin otkrila je da je čula od američkog ministarstva odbrane da američka vojska „izuzetno pažljivo prati“ kretanja u toj oblasti, piše Gardijan.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) ograničila je civilni vazdušni saobraćaj iznad jezera Mičigen, pošto je bilo lokalnih izveštaja o vojnim avionima u toj oblasti, ali je nakon kratkog vremena ukinula tu meru. FAA nije saopštila zašto je uvela ograničenja.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer izjavio je za televiziju Ej-Bi-Si da američki zvaničnici za nacionalnu bezbednost misle da su objekti koji su oboreni iznad Aljaske i Kanade bili baloni. Šumer je dodao da su oboreni objekti bili mnogo manji nego balon koji je 4. februara oboren iznad Atlantika blizu obala Južne Karoline.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva