:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2021   22:02

0

54

Volstrit džornal: Srbija inspirisala EU da se okrene Kini

Američki list "Volstrit džornal" ukazuje na porast uticaja Pekinga u Evropi zbog vakcina protiv koronavirusa uz ocenu da je uspešno korišćenje kineskih vakcina u Srbiji inspirisalo druge evropske države da potraže pomoć Pekinga.

List navodi da se pojedine vlade manjih evropskih zemalja obraćaju Kini za vakcine protiv koronavirusa, dok EU posrće u nabavci sredstava za imunizaciju, a problemi u proizvodnji vakcine na Zapadu ometaju borbu protiv pandemije na Starom kontinentu.

"Takav trend bi mogao da poveća uticaj Kine u regionu, dok ta zemlja vodi kampanju da se predstavi kao pouzdan saveznik u borbi protiv koronavirusa, koji je prvi put otkriven na njenom tlu", navodi se u tekstu Volstrit džornala.

Ističe da su se do sada samo manje zemlje na marginama EU okrenule Pekingu za pomoć, ali da, kako raste frustracija građana, sada i veće članice razmatraju dve kineske i jednu rusku vakcinu.

U tom kontekstu ukazuje se da je Mađarska prva u EU odobrila i kupila vakcinu kineske kompanije Sinofarm, a da Češka razmatra da učini to isto.

"Izvan Unije, Srbija je prva u Evropi počela da koristi kinesku vackinu, dok bi u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji trebalo da bude dostupna ovog meseca", navodi Volstrit džurnal.

Američki list primećuje i da građani Srbije mogu da biraju između zapadnih, ruskih i kineskih vakcina, a da se najavljuje dolazak vakcina "Astrazeneke" i "Moderne".

Napominje se i da su napori Srbije da nabavi vakcine počeli u septembru kada su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić kontaktirali velike farmaceutske grupe i zapadne vlade.

List ukazuje i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao kineskog predsednika Si Đinpinga u oktobru prošle godine, a da je kasnije rekao novinarima da je molio kineske lidere da Srbiji obezbede dovoljne količine vakcina.

Konstatuje se i da je Vučić razgovarao i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a da je Srbija potom naručila više od 200.000 doza vakcina iz Moskve, koje su stigle 20. januara.

Američki list u tekstu prenosi i ocenu srpskog epidemiologa Zorana Radovanovića da proces vakcinacije u Srbiji protiče bolje nego bilo gde u Evropi.

"I objektivno govoreći, to je zato što smo se okrenuli Kini za vakcine", zaključuje američki list tekst rečima Radovanovića.

Izvor: RTS

vakcinaKinaSrbijaEvropa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?