:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2021   22:02

0

71

Volstrit džornal: Srbija inspirisala EU da se okrene Kini

Američki list "Volstrit džornal" ukazuje na porast uticaja Pekinga u Evropi zbog vakcina protiv koronavirusa uz ocenu da je uspešno korišćenje kineskih vakcina u Srbiji inspirisalo druge evropske države da potraže pomoć Pekinga.

List navodi da se pojedine vlade manjih evropskih zemalja obraćaju Kini za vakcine protiv koronavirusa, dok EU posrće u nabavci sredstava za imunizaciju, a problemi u proizvodnji vakcine na Zapadu ometaju borbu protiv pandemije na Starom kontinentu.

"Takav trend bi mogao da poveća uticaj Kine u regionu, dok ta zemlja vodi kampanju da se predstavi kao pouzdan saveznik u borbi protiv koronavirusa, koji je prvi put otkriven na njenom tlu", navodi se u tekstu Volstrit džornala.

Ističe da su se do sada samo manje zemlje na marginama EU okrenule Pekingu za pomoć, ali da, kako raste frustracija građana, sada i veće članice razmatraju dve kineske i jednu rusku vakcinu.

U tom kontekstu ukazuje se da je Mađarska prva u EU odobrila i kupila vakcinu kineske kompanije Sinofarm, a da Češka razmatra da učini to isto.

"Izvan Unije, Srbija je prva u Evropi počela da koristi kinesku vackinu, dok bi u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji trebalo da bude dostupna ovog meseca", navodi Volstrit džurnal.

Američki list primećuje i da građani Srbije mogu da biraju između zapadnih, ruskih i kineskih vakcina, a da se najavljuje dolazak vakcina "Astrazeneke" i "Moderne".

Napominje se i da su napori Srbije da nabavi vakcine počeli u septembru kada su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić kontaktirali velike farmaceutske grupe i zapadne vlade.

List ukazuje i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao kineskog predsednika Si Đinpinga u oktobru prošle godine, a da je kasnije rekao novinarima da je molio kineske lidere da Srbiji obezbede dovoljne količine vakcina.

Konstatuje se i da je Vučić razgovarao i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a da je Srbija potom naručila više od 200.000 doza vakcina iz Moskve, koje su stigle 20. januara.

Američki list u tekstu prenosi i ocenu srpskog epidemiologa Zorana Radovanovića da proces vakcinacije u Srbiji protiče bolje nego bilo gde u Evropi.

"I objektivno govoreći, to je zato što smo se okrenuli Kini za vakcine", zaključuje američki list tekst rečima Radovanovića.

Izvor: RTS

vakcinaKinaSrbijaEvropa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva