:

:

TV Most

clock

Jul 17, 2019   8:20

0

136

Volters: Srbija radom, posvećenošću podstiče mir na Zapadnom Balkanu

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters stigao je sinoć u Beograd.  U ekskluzivnoj izjavi za Tanjug, po dolasku u Beograd, poručio je da "Srbija svojim radom i posvećenošću podstiče mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu".

 

"Drago mi je što sam ovde i što se sastajem sa mojim srpskim kolegama. Večeras sam imao tu čast da me ugosti general Mojsilović sa svojim timom. Zahvalan sam što mogu iz prve ruke da iskusim srpsko gostoprimstvo. Pričali smo o mnogim temama i drago mi je što mogu da kažem da Srbija svojim radom i posvećenošću podstiče mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu", kazao je general Volters.

Tod Danijel Volters će se danas, kako je najavljeno iz Pres službe Predsednika, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Glas Amerike je objavio, pozivajući se na izvore u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi, da Volters posećuje Srbiju u okviru turneje obilaska komandi i kancelarija NATO-a u zemljama Evrope i atlantskog regiona.

Vrhovni štab savezničkih snaga u Evropi nije precizirao tačan termin njegove turneje, države koje će obići, niti potenijalni datum dolaska u Srbiju, kao i ko će mu biti sagovornici, a ukazano je da je povod za to Voltersovo preuzimanje komande – što se dogodilo 3. maja ove godine.

"Vrhovni štab savezničkih snaga planira da se susretne sa liderima kako bi što bolje razumeo stanje na terenu i istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje", rečeno je Glasu Amerike.

Tod Danijel Volters je na poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi preuzeo od generala Kurtisa Skaparotija, a prethodno je obavljao funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i američkih vazduhoplovnih snaga u Africi.

Kako se navodi, Volters je aprila ove godine izjavio tokom procedure za ponovno postavljanje u čin genarala i komandanta u Odboru za oružane snage Senata SAD, da je američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje.

Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva