:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2019   23:05

0

87

Volters: Vojska Srbije - fleksibilnost, osećaj dužnosti, odlučnost

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi general Tod Volters izjavio je da su "oružane snage Srbije cenjene u mirovnim misijama širom sveta" i da "srpska vojska pokazuje fleksibilnost, osećaj dužnosti i odlučnost da izvrši misiju".

On je to kazao u intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE) u kojem je poručio su "stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana od najvećeg značaja za NATO" i da "Srbija u tome igra važnu ulogu".

RSE podseća da je Volters tokom ove nedelje održao sastanke sa zvaničnicima Srbije i Bosne i Hercegovine, a boravio je i u Prištini.

"Bez obzira na to da li žele da se priključe NATO savezu, mi smo odlučni da pomognemo zemljama u regionu da primene važne reforme zarad koristi svih zajednica", rekao je Volters koji se ove sedmice u Beogradu susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je potom u Prištini razgovarao sa kosovskim premijerom, sada premijerom u ostavci, Ramušom Haradinajem.

Volters je naglasio da NATO ima istoriju dobrih rezultata u projekcijama stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"NATO snage čuvaju mir na Kosovu od 1999. Pomogli smo da Kosovo izgradi Kosovske bezbednosne snage u skladu sa standardima NATO. U Bosni i Hercegovini, sedište NATO-a u Sarajevu pomaže reforme odbrane duže od decenije. Imamo takođe kancelariju u Skoplju kroz koju podržavamo reformu odbrane, kao i kancelariju u Beogradu koja promoviše praktičnu saradnju sa NATO", naveo je Volters.

Na pitanje šta su bile glavne teme razgovora i zaključci tokom posete Beogradu 17. jula kada je imao sastanak sa predsednikom Srbije Vučićem, Volters je kazao da je "svrha te posete bila da se sastane za zvaničnicima Srbije, pospeši komunikaciju i istraži mogućnosti unapređenja saradnje između Srbije i NATO kroz podršku reformi srpske vojske, uz puno poštovanje vojne neutralnosti Srbije".

"Ta saradnja obezbeđuje da naše snage ostanu spremne i brze kako bi odgovorile na današnje kompleksno bezbednosno okruženje. Oružane snage Srbije su cenjene u mirovnim misijama širom sveta. Srpska vojska pokazuje fleksibilnost, osećaj dužnosti i odlučnost da izvrši misiju", rekao je Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi.

On je ocenio da su "stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana pitanje od najvećeg značaja za NATO i Srbija u tome igra važnu ulogu".

"NATO u potpunosti poštuje Srbiju i njenu odluku da zadrži svoju vojnu neutralnost. Odluka je Srbije da odredi kakav odnos želi da ima sa NATO. Zajedno sa Srbijom, radimo na praktičnim pitanjima, kao što je uništavanje zastarele i opasne municije i spremnost građanstva u vanrednim situacijama. Takođe, Srbija pomaže NATO u nekim aktivnostima, kao što je obučavanje iračkog vojnog medicinskog osoblja", kazao je on.

Volters je naveo da je ovo partnerstvo "dobro za Srbiju, dobro za Zapadni Balkan i dobro za NATO".

"Zajednički rad osigurava bezbednost na Balkanu i u širem međunarodnom kontekstu", poručio je američki vojni zvaničnik.

Upitan na koji način misli da bi saradnja između Srbije i NATO mogla da se unapredi, Volters je kazao da "pre svega, želi da se zahvalim Vojsci Srbije za njenu pomoć u mirovnim misijama širom sveta".

"Vojska Srbije je primer kako Srbija doprinosi konsolidaciji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu kroz posevećenost i profesionalizam. Srbija je poznata i priznata u oblasti vojne medicine i sarađivala je sa NATO u obučavanju iračkih vojnih lekara, na taj način pomažući uspostavljanje stabilnosti na Bliskom istoku. Kada je reč o odnosima između Srbije i NATO u sferi prakse, imamo dobru saradnju. Saradnja Srbije, kao države partnera i NATO je na visokom nivou i NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije", rekao je Volters.

On je naveo da se "saradnja Srbije i NATO ostvaruje od reforme nacionalnih bezbednosni struktura i pomoći u slučaju katastrofa, do naučne saradnje i zajedničkih vežbi".

"Na Srbiji je da izabere svoj put kako da unapredi saradnju sa NATO u okviru Individualnog akcionog plana za partnerstvo. Međusobno poverenje i poštovanje su od suštinskog značaja", poručio je Volters.

Na pitanje kako bi prokomentarisao vojnu saradnju između Srbije i Rusije u smislu nabavke naoružanja i vojne opreme, vrhovni komandant snaga Alijanse u Evropi kazao je da "NATO u potpunosti poštuje pravo Srbije da donosi sopstvene odluke i očekuje da se snažno partnerstvo s Alijansom produbi".

"NATO već ima snažne veze sa državama koje su partneri, ali ne i članice, uključujući Austriju, Irsku, Finsku i Švedsku (da spomenemo samo nekoliko). NATO u potpunosti poštuje pravo Srbije da bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. Srbija daje značajan doprinos regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti, koja je ključna za stabilan i prosperitetan region", rekao je Volters.

On je dodao da je "što se tiče kupovine vojne opreme, na državi da odluči koju vojnu opremu će kupiti".

"Interoperabilnost naših oružanih snaga je od suštinskog značaja za NATO, za sprovođenje naših operacija i misija i mi ohrabrujemo partnere da nabavljuju opremu koja je kompatibilna sa državama članicama NATO saveza i državama partnerima", rekao je Volters.

U vezi s izjavom ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da je formiranje Vojske Kosova "najveća bezbednosna pretnja za mir na Balkanu", Volters je upitan da li NATO, odnosno KFOR vide multietničku Vojsku Kosova kao najveću pretnju po regionalnu stabilnost.

"Bezbednost svih građana Kosova je od najveće važnosti za nas. NATO je prisutan na Kosovu preko naše KFOR misije, koja je pod jasnim međunarodnim mandatom Ujedinjenih nacija. Mi smo tu da održimo mir i stabilnost i da osiguramo slobodu kretanja i sigurno i mirno okruženje za sve građane Kosova", kazao je Volters.

On je naveo da Alijansa "istovremeno, nakon odluke o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, sada razmatra nivo saradnje NATO sa Kosovskim bezbednosnim snagama".

"U međuvremenu, naš mandat se nije promenio i mi ćemo nastaviti našu mirovnu misiju", poručio je Volters.

Na pitanje kakav je stav NATO po pitanju Vojske Kosova i da li će i na koji način NATO sarađivati sa Vojskom Kosova, Volters je odgovorio da je "KFOR misija imala važan doprinos stabilnosti na Zapadnom Balkanu u prethodnih 20 godina".

"Naša misija ostaje nepromenjena, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija. Mi smo tu da održimo bezbedno i sigurno okruženje za sve građane Kosova, i to je ono što mi radimo. NATO u potpunosti podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao jedino trajno političko rešenje za region", kazao je američki general.

Na pitanje da li postoji zabrinutost NATO oko nastojanja institucija vladavine prava u borbi protiv kriminala na severu Kosova, koji pretežno naseljavaju Srbi, Volters je rekao da je "NATO politički vojni savez zasnovan na suštinskim vrednostima".

"Bezbednost svih ljudi na Kosovu je od najveće važnosti za nas. NATO je prisutan na Kosovu kako bi se stvorili stabilnost i mir i osigurali sloboda kretanja i sigurno mirno okruženje za sve građane", rekao je Volters, koji je u maju ove godine imenovan za vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi.

Upitan šta će biti njegove ključne aktivnosti u narednom periodu i šta smatra prioritetom u Evropi i regionu Zapadnog Balkana, on je poručio da mu je "jedan od glavnih prioriteta primena vojne strategije NATO za 2019. godinu, koja daje ažuriranu procenu današnje bezbednosne situacije i usklađuje napore u cilju povećanja spremnosti i interoperabilnosti vojnih snaga u celoj alijansi".

"Ohrabrujem sve vojske na Zapadnom Balkanu da otvoreno komuniciraju među sobom i da učestvuju u vežbama sa vojskama pri NATO, što za rezultat ima unapređenje spremnosti i što nam omogućava da učimo jedni od drugih", zaključio je američki general.

Izvor: Танјуг

Voltersvojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva