:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2019   8:41

0

279

Vrh SPC u rodnom selu patrijarha Pavla osveštava crkvu

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej danas će u Slavoniji u Kućancima - rodnom selu omiljenog u narodu patrijarha Pavla, osveštati obnovljenu Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla. Osim patrijarha Irineja, ovoj svečanosti prisustvovaće i 12 vladika, među kojima i vladika Makarije iz Jerusalimske patrijaršije. 

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u selu Kućanci u kojoj je patrijarh Pavle kršten, a koja datira iz sredine 18. veka, obnovljena je iz temelja, nakon što je u potpunosti uništena u poslednjem ratu, rekao je za T a n j u g  otac Ðorđe Teodorović iz Eparhije pakračko-slavonske. 

Obnova crkve počela je u avgustu 2010, a plan je, kako navode u SPC, da se u patrijarhovom selu napravi i parohijski dom, kao i da na imanju gde je rođen bude muzej - zadužbina, te da ceo kompleks liči na Prizren, jer je patrijarh Pavle u gradu na Bistrici bio najduže - kao episkop raško-prizrenski. 

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, kao i u manastiru Rakovica gde je sahranjen patrijarh Pavle, 44. naslednik trona Svetog Save, juče je održana liturgija povodom 10 godina od njegovog upokojenja.

Dvodnevnim skupovima u episkopiji pakračko-slavonskoj obeležava se i 800 godina autokefalnosti SPC i 270 godina Hrama Svetih apostola Petra i Pavla. 

Izvor: T a n j u g

patrijarh Pavlepatrijarh IrinejSPCKućanciCrkva Svetih apostola Petra i Pavla
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva