:

:

TV Most

SAD

clock

Jun 24, 2022   21:48

0

49

Vrhovni sud SAD poništio istorijsko pravo na abortus

Najviša američka sudska instanca poništila je presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji, zbog čega će milioni žena izgubiti zakonsko pravo na pobačaj.

Sud je poništio odluku iz 1973. godine u postupku "Rou protiv Vejda" čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi.

Američke države sada mogu pojedinačno da odlučuju o legalnosti pobačaja i mogućnost da donose zakone kojima se abortus zabranjuje.

"Smatramo da Ustav ne daje pravo na abortus i ovlašćenje da se reguliše pitanje abortusa mora da se vrati građanima i njihovim izabranim predstavnicima", navodi se u obrazloženju presude.

Presuda, koju je podržalo šest sudija Vrhovnog suda a tri su bila protiv, zasnovana je na republikanskom zakonu države Misisipi koji zabranjuje abortus nakon 15. nedelje trudnoće.

Federalne sudije su u svoj presudi navele da odluka zasnovana na slučaju "Rou protiv Vejda" dozvoljava izvođenje abortusa pre nego što bi fetus bio održiv van materice, između 24. i 28. nedelje trudnoće, bila pogrešna, jer, kako se ističe, Ustav SAD ne pominje posebno pravo na abortus.

Radna verzija presude, koju je napisao konzervativni sudija Semjuel Alito nagovestila je da će sud verovatno poništiti univerzalno pravo na abortus, procurila je u maju, što je izazvalo političku oluju.

Očekuje se da će 26 saveznih država izvesno zabraniti abortus.

Tedros Adhanom Gebrejesus, šef Svetske zdravstvene organizacije istakao je da je "veoma razočaran" poništavanjem značajne presude američkih sudova o abortusu "Rou protiv Vejda".

"Veoma sam razočaran, jer ženska prava moraju biti zaštićena. Očekivao bih da Amerika štiti takva prava", rekao je Gebrejesus Rojtersu na marginama samita Komonvelta u Ruandi.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da je odluka Vrhovnog suda SAD o poništavanju presude u slučaju Rou protiv Vejda iz 1973. o pravima na abortus užasna i da saoseća sa ženama koje će izgubiti svoje zakonsko pravo na abortus.

"Vesti koje stižu iz Sjedinjenih Američkih Država su užasne. Moje srce je uz milione Amerikanki koje se spremaju da izgube svoje zakonsko pravo na abortus", napisao je Trudo na Tviteru, preneo je Rojters.

"Nijedna vlada, političar ili muškarac ne bi trebalo da kažu ženi šta može, a šta ne može da radi sa svojim telom", rekao je on.

Bajden: Tužan dan za sud i državu

Predsednik SAD Džo Bajden ocenio je da su posle odluke Vrhovnog suda SAD zdravlje i život američkih žena u opasnosti.

"Ovo je tužan dan za sud i za državu", rekao je Bajden u obraćanju u Beloj kući posle presude, dodajući da je ona vraća Ameriku 150 godina unazad.

Pozvao je birače da pošalju svoje predstavnike u Kongres SAD koji će raditi da kodifikuje pravo na abortus u obliku federalnog zakona.

Vatikan podržao odluku suda

Vatikanska akademija za život podržala je odluku Vrhovnog suda SAD o abortusu, rekavši da je to izazov za ceo svet da razmisli o "životnim pitanjima".

Vatikansko odeljenje jeu svom saopštenju istaklo da odbrana ljudskog života ne može biti ograničeno na prava pojedinca jer je život stvar širokog društvenog značaja".

"Činjenica da je velika zemlja sa dugim demokratskim tradicija promenila svoj stav po ovom pitanju, takođe je izazov za ceo svet", navodi se u saopštenju Akademije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva