:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 02, 2019   8:53

0

66

Vrhovni sudija Venecuele traži ukidanje imuniteta Gvaidu

Vrhovni sudija Venecuele Majkel Moreno zatražio je od provladinih poslanika da opozovu imunitet od krivičnog gonjenja lideru opozicije Huanu Gvaidu. Lider opozicije je, sa druge strane, pozvao pristalice da nastave proteste zbog nestašica vode i struje.

Zahtev koji je sudija Vrhovnog suda uputio u ponedeljak predstavlja preduzimanje daljih koraka u progonu Gvaida zbog navodnih zločina, prenosi AP.

Moreno je zatražio od Nacionalne ustavotvorne skupštine koja podržava predsednika Madura da ukine imunitet koji Gvaido ima kao član Narodne skupštine Venecuele.

Zvaničnici lojalni Maduru izjavili su ranije da je Gvaido pod istragom zbog podstrekavanja na nasilje nad vladom i primanja nezakonitih sredstava.

Gvaido nastoji da smeni predsednika Nikolasa Madura uz podršku Sjedinjenih Država i oko 50 zemalja koje su proglasile Madura nelegitimnim predsednikom. Moreno je politički saveznik Madura.

Gvaido pozvao pristalice da nastave s protestima

Lider opozicije Huan Gvaido pozvao je svoje pristalice da nastave proteste na ulicama zbog nestašice struje i vode, dok je vlada predsednika Nikolasa Madura spremna da započne program restrikcija.

Protesti su nastavljeni u nekoliko delova u glavnom gradu Karakasu u ponedeljak, sa malim grupama ljudi koji blokiraju puteve i zahtevaju da se voda vrati nakon nedelja u kojima je povremeno nestajala i struja, prenosi Rojters.

"Svaki put kada nestane struje, ili nemamo vode, ili nemamo gas, pogodite šta ćemo da radimo?" rekao je Gvaido, predsednik Narodne skupštine koja je pod kontrolom opozicije, na katoličkom univerzitetu.

"Protestovaćemo, postavljati zahteve, zauzećemo ulice Venecuele, jer je to naše pravo", izjavio je Gvaido.

Prekidi u snabdevanju električnom energijom tokom vikenda primorali su glavni naftni terminal u Venecueli "Hose", da zaustavi rad, uključujući izvoz sirove nafte. To je treći put ovog meseca da je rad terminala zaustavljen zbog nestanka struje.

VenecuelaProtesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva