:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2023   10:59

0

139

Vučević na „Šuman forumu“ u Briselu

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, učestvuje danas na prvom „Šuman forumu“ posvećenom partnerstvima u oblasti bezbednosti i odbrane koji se održava u Briselu.

Ministar Vučević učestvovaće u više sesija na kojima će biti razmatrana pitanja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u svetu, najnovijim pretnjama i izazovima i njihovim posledicama na globalnom nivou, zatim uspostavljanja novih partnerstava i jačanje međunarodne saradnje, kao i na sesiji u vezi sa odgovorom na krize, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

Tokom održavanja Foruma, ministar Vučević imaće i više bilateralnih sastanaka.

Ovogodišnji, prvi „Šuman forum“ okuplja prvenstveno ministre odbrane iz 45 partnerskih zemalja i 27 država članica EU, kao i međunarodne i regionalne organizacije sa kojima EU sarađuje po pitanjima bezbednosti i odbrane.

Cilj foruma, koji će se održavati svake druge godine, je da okupi ministre odbrane država članica EU i partnerskih zemalja, kao i predstavnike ključnih međunarodnih i regionalnih organizacija, odnosno civilnog sektora i akademske zajednice u cilju održavanja dijaloga na visokom nivou u vezi sa međunarodnom bezbednošću i odbrambenim pitanjima. 

Partnerstvo Republike Srbije i Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije i ogleda se prvenstveno kroz doprinos vojnim operacijama i misijama EU. Poziv za učešće na ovom važnom forumu pokazatelj je da je Republika Srbija prepoznata kao jedan od značajnijih partnera Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane.

Učešće na „Šuman forumu“ prilika je da se razmene iskustva i mišljenja sa ministrima odbrane država članica EU, visokim zvaničnicima institucija EU, ali i predstavnicima drugih partnerskih država i međunarodnih organizacija sa kojima Republika

Izvor: TV Most, Ministarstvo odbrane; Foto: Ministarstvo odbrane

VučevićŠuman forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva