:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2022   14:51

0

84

Vučević obišao pripadnike Rečne flotile

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je danas pripadnike Rečne flotile u novosadskoj kasarni "Aleksandar Berić". Ministar Vučević rekao je da je ovo bila prilika da se uveri  u opremljenost, obučenost, ali i u moral pripadnika  Rečne flotile.

"Meni je dobro poznat rad ove jedinice iz nekog prethodnog perioda, a sada naravno i sa pozicije Ministarstva odbrane stekao sam detaljniji uvid u preciznije podatke. Ono što je najbitnije jeste da je Rečna flotila, uz sve one izazove sa kojima se suočava i koje treba da rešavamo u narednom periodu, i o kojima ne treba ćutati nego treba otvoreno razgovarati,  osposobljena, obučena, spremna i odvažna da čuva naše reke i plovne puteve, i da je Srbija i sa tog aspekta bezbedna i suverena država", istakao je ministar Vučević, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

Ministra odbrane u novosadskoj kasarni dočekao je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, dok je komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Ljubiša Marković upoznao ministra o nameni i zadacima koje izvršavaju jedinice Rečne flotile na plovnim putevima Srbije.

Ministar Vučević prisustvovao je prikazu dela obuke plovnih jedinica tokom koje je izveden manevar borbene grupe rečnih višenamenskih brodova, dok je na taktičko-tehničkom zboru prikazan deo naoružanja i vojne opreme roda rečnih jedinica i inžinjerije kojima je opremljena Rečna flotila.

Obilazeći spomen-sobu Rečne flotile prikazan je deo istorijata jedinice iz perioda Šajkaškog bataljona iz 19. veka, čiju tradiciju jedinica i danas baštini, kao i događaji iz perioda Prvog i Drugog svetskog rata sa posebnim osvrtom na herojstvo posade Kraljevskog broda Drava i njegovog komandanta Aleksandra Berića iz vremena Aprilskog rata 1941. godine po kome kasarna u Novom Sadu, od 2008. godine, nosi ime.

Izvor: TV Most, Ministarstvo odbrane; Foto: Ministarstvo odbrane

VučevićVojska SrbijeRečna flota

Društvo

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva