:

:

TV Most

Foto: Instagram / Miloš Vučević

clock

Novembar 01, 2022   9:41

0

219

Vučević: Podignut nivo borbene gotovosti zbog stanja na KiM; Zalažem se za ponovno uvođenje vojnog roka

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je, po naredbi predsednika  Aleksandra Vučića, Vojska Srbije u stanju pripravnosti i podignut je nivo borbene gotovost, zbog stanja na Kosovu i Metohije.

Vučević je, u gostovanju na televiziji Hepi, rekao da je Srbija ozbiljna država i da zato nikom ne treba da se igra "ratnih igara".

Mi ne možemo biti opušteni, a zalažemo se za dijalog, istakao je on, uz poruku da je vojska spremna da izvrši svaki nalog Vučića, koji joj je glavnokomandujući, štiteći sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu, "i u to niko ne treba da sumnja".

Srbija je za dijalog. Bolje je hiljadu dana pregovarati, nego jedan dan biti u tranšeji ili rovu, ocenio je Vučević.

On je upozorio da kad Srbija priča o miru i stabilnosti, to ne znači da je slaba ili kukavica, jer je njena vojska mnogostruko jača nego što je bila, ali da postupa po nalogu državnog vrha i predsednika. 

Vučević je sinoć, gostujući na Blic televiziji u emisiji "Jasno. Kao dan!" autorke Ivane Mastilović Jasnić, 2 sata uoči isteka roka za preregistraciju vozila, rekao da Srbija ne želi destabilizaciju regiona, već poziva "da se vratimo za pregovarački sto".

"Srbija ne želi destabilizaciju regiona. Ne želi, ne daj bože, sukobe ili ratove. Mi smo ratovali i više nego što je trebalo u 20. veku. Ali administracija u Prištini treba da zna da naša želja za mirom, dijalogom i kompromisom nije znak slabosti. I to nije pretnja nikome, mi se ne igramo tih stvari. Ovo nisu ratne igre! Ovo je poruka odgovorne države. Ovo je poziv da se vratimo za pregovarački sto. Srbija neće biti džak za udaranje", izjavio je ministar Vučević.

Vučević je kazao da kao ministar odbrane nema pravo da bude uplašen zbog situacije na Kosovu i Metohiji, ali da je zabrinut zbog moguće eskalacije.

Na pitanje novinarke "A šta Srbija može ako dođe da eskalacije, rasplamsavanja, podizanja tenzija, nereda? Ne možemo ništa da uradimo? Vučević je jasno odgovorio da Srbija može i da ima pripremljen odgovor.

"Pustite to, da ne možemo. Možemo! Ne želimo da idemo u eskalaciju, ali Srbija ima pripremljen odgovor na sve moće scenarije" odgovorio je ministar Vučević.

Zalažem se za ponovno uvođenje vojnog roka

Novi ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas za Blic televiziju da se zalaže za ponovno uvođenje vojnog roka i najavio je šta bi moglo da čeka starije od 30 godina koji nisu redovno služili vojsku.

"Intimno, kao otac dvojice sinova, apsolutno sam za, ali se vladam i objektivnom analizom i činjenicama. Moj sin se dobrovoljno javio u junu, a sada je septembarska klasa. Ponosni smo na njega, to je bila apsolutno njegova odluka",  izjavio je ministar Vučević u emisiji "Jasno. Kao dan!" autorke Ivane Mastilović Jasnić.

Vučević je istakao da pozitivan stav prema uvođenju vojnog roka zasniva na objektivnoj analizi i činjenicama.

"I sam sam služio vojni rok. Naravno, ne pričamo više o vojnom roku od 12 meseci. Bio sam na Kosovu 10,5-11 meseci. Ali mislim da treba da vratimo vojni rok i da  je to tri nedelje ili tri meseca, ili neki drugi period, ali apsolutno da",  rekao je Vučević.

Novi ministar odbrane je najavio da treba raditi i sa rezervnim sastavom, kao i da mora da se radi i sa ljudima koji imaju više od 30 godina i koji nisu služili redovan vojni rok.

"Za njih je onaj kraći period obuke od tri nedelje", rekao je Vučević.

Vučević je istakao da "kad su poplave, požari, zemljotresi, smetovi... svi gledamo u nebo ili u vojsku".

"A mi sad pravimo 10-12 generacija koje ne znaju ništa. Ne znaju da obuku uniformu! I još se ponosimo time! Valjda treba da budemo beskičmenjaci i kilavi, i onda ćemo biti idealna nacija?! Ne mislim da je duh demokratije da imamo nesposobne generacije, nesposobne da odgovore na te izazove", rekao je ministar Vučević.

Izvor: RTV, Blic, TV Most

Miloš VučevićKiMVojska Srbijevojni rok
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva