:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 28, 2024   15:40

0

55

Vučević: Srbija se vraća sebi, veruje sebi i ne stidi se sebe

Predsednik Srpske napredne strane Miloš Vučević rekao je pre početka panela ,,Prvi sretenjski susret" koji je  organizovan u Beogradu, da veruje da se Srbija vraća sebi, da veruje sebi i da se ne stidi sebe, jer jedino tako može da bude političko - ekonomski konkurentna u svetu i za periode koje dolaze.

Vučević je rekao da je vrlo značajno da  ovaj put država obeležavanje Sretenja kao najvažnijeg državnog praznika organizuje na taj način da to ne bude samo jedna ceremonija, već da se organizuje u više gradova i kroz više događaja. 

,,Današnji sretenjski susreti su praktično obeležavanje Sretenja ili priča o svima nama, ne samo o našoj istoriji ili prošlosti, kako neko uvek iznova namerno pokušava definisati, da je to nešto što nas povezuje da mi budemo moderniji ili uspešniji. Mislim da su identitetska pitanja ,,par excellence" politička pitanja. Pored pitanja ekonomije, bezbednosti, ali identitetska pitanja opredeljuju vaše suštinske vlade, politike države po onim ključnim temama. Identitetsko pitanje za nas jeste da sami sebe postavimo na ono mesto, na onu stolicu, figurativno, na kojoj istorijski sedimo i koja nam daje zapravo da budemo u zajednici razvijenih, savremenih i snažnih država", rekao je Vučević. 

On je dodao da je zadovljan što je Fondacija za srpski narod i državu organizovala  susrete. 

Odgovarajući na pitanje Tanjuga, koliko je teško u današnje vreme sačuvati taj identitet jedne suverene države u svetu gde vladaju ratovi i politička situacija nije stabilna, Vučević je rekao da je to veoma teško, posebno kada ste država koja nije površinski ili brojčano velika. 

,,To je naravno nešto što nije jednostavno sačuvati. Posebno u eri jedne globalizacije koja se dosta agresivno nameće, gde vas prvo ubeđuju da ste vi građani sveta, a onda, tek da ste građani neke regije, ne države. Kažu vam da su narodi nepotrebni, nego smo mi svi bića u nekom prostoru i vremenu. Iskreno se politički gadim takvog koncepta i ne verujem u to. Ja sam prvo Srbin i građanin Srbije, a onda možemo pričati da smo sve dalje ili šire", rekao je Vučević.

On je dodao da ukoliko prvo svako od nas ne ceni svoju porodicu i kuću, kako onda može da gleda šire i dalje. 

Član Predsedništva SNS Nikola Selaković, koji je bio i moderator  panela, istakao je da Fondacija za srpski narod i državu počinje ovim panelom seriju održavanja javnih panela u kojima će biti uključeni stručnjaci iz različitih zajednica, pre svega iz akademske.

,,Ideja nam je i želja da Sretenjski susreti postanu jedna vrsta dobre prakse, dobrog običaja. Ovo su Prvi sretenjski susreti koji za temu imaju upravo značaj države kao garanta slobode i prava građana i slobode i prava jednog naroda. Naša fondacija će se potruditi da na ovaj način upoznaje širu zajednicu, ljude koji su politički aktivni, ljude koji su čvrsto na stanovištima odbrane i nadgradnje onoga što jeste nacionalni, kulturni srpski identitet, onoga što jeste jačanje državotvornosti našega naroda, da upravo te vrednosti dobijaju svoju podršku kroz organizaciju ovakvih događaja", naglasio je Selaković. 

On je dodao da možda izgleda čudno, što se ovaj panel organizuje dve nedelje nakon Sretenja i dodaje da je cilj da se pokaže da Sretenje nije vredno samo jednog dana, već  da treba da se organizuje više skupova i događaja. 

,,To je vrednost naše države, to je vrednost našega naroda i to je vrednost koju moramo da gajimo i da negujemo. Ove godine obeležili smo 220 godina od Prvog srpskog ustanka, sledeće godine obeležićemo 190 godina od prvog srpskog ustava i hoćemo da ukažemo na to da proslavljati tako jednu veliku godišnjicu nije stvar jednog dana i jedne proslave. Ovakav događaj, ovakve panel diskusije i rasprave jesu naš doprinos osvetljavanju i rasvetljavanju samog Sretenja i njegovog značaja u čitavoj godini, u celoj godini u kojoj obeležavamo 220 godina", istakao je Selaković. 

Fondacija Za srpski narod i državu organizovala je panel "Prvi sretenjski susret" na kom  su prisustvovali i Vladimir Orlić, Maja Popović, Jelena Tanasković, Irena Vujović, Goran Vesić, Jorgovanka Tabaković, Maja Gojković, Dubravka Đedović Handanović, Dejan Tomašević, Željko Rebrača.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva