:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2021   14:54

0

82

Vučić: Amerika bila racionalna i pragmatična, Hrvatska želi slabu Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da se Amerika ponašala korektno u poslednjoj krizi na severu Kosova i Metohije, dok Hrvatska lažima prikriva želju da Srbija bude slaba i poslušna, jer im takva više odgovara, ali da takvu Srbiju neće dočekati.

Vučić je za TV Pink, upitan da prokomentariše reakciju Aljbina Kurtija da prvi put posle 35 godina SAD nisu bile uz kosovske Albance, kazao da naravno SAD imaju svoje ciljeve koji nisu jednaki našima po pitanju KiM i da tu ne treba imati iluzije.

"Računam da su Amerikanci racionalni i pragmatični ljudi, za razliku od Kurtija. Postojala je vrlo korektna saradnja i odnos sa izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom u Briselu koliko su trajali razgovori", objasnio je predsednik Srbije.

Naglasio je da je situacija sada završena i da ostaje da se okrenemo novim problemima.

Hrvatska želi slabu Srbiju, ali neće je dočekati

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da su se u hrvatskim medijima pojavile "notorne laži" o njemu i Srbiji, a da se zapravo iza svega toga krije želja Hrvatske da Srbija bude slaba i poslušna, jer im takva više odgovara, ali da takvu Srbiju neće dočekati.

„Video sam kliping hrvatskih medija, to su takve notorne laži da ne možete da se ne nasmejete. Najviše me je nasmejao moj ultimatum NATO-u. Oni brutalno lažu šta sam rekao, nisu ništa izvukli iz konteksta. Lažu sebe, ne znam zašto, izgleda da više ne mogu da podnesu Srbiju“, rekao je Vučić za TV Pink.

On je kazao da je razlog za to što je Hrvatska imala ulogu dominante sile na Balkanu, dok je Srbija bila slaba, ponizna, a svi koji su bili na vlasti od 2000. godine nisu obeležavali "Oluju", nisu govorili o Jasenovcu, a kamoli da naprave film, već su se ulizivali, što je, kaže, bio beskonačni krug besmisla i sramote za naš narod.

Vučić je poručio da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne onako kako su ih oni zamislili.

„Svi su čuli da sam ja rekao da prvo molimo Albance i ROSU da ne pokušavaju da naprave pogrom nad našim stanovništvom, i nisu pokušali. Nije bilo potrebe da mi intervenišemo. Onda sam rekao, ako se to desi, daćemo 24 sata NATO-u da ih umiri, a nije se ništa desilo, pa nije bilo potrebe ni NATO da reaguje. A zatim sam rekao tek ako ni oni ne reaguju, Srbija će da zaštiti svoj narod. A, oni su za to što sam precizno rekao, napisali - Vučić dao ultimatum NATO 24 sata da se povuče“, konstatovao je predsednik Srbije.

Na to, kaže, može samo da se zapita zar ih nije bar malo sramota kada to napišu i što toliko lažu.

„Naravno da ih nije sramota i nastaviće sa tim. Oni u svakom zaključku kažu da je Hrvatskoj porebna drugačija, tobož evropska Srbija, a ustvari im je potrebna slaba, poslušnička, ponizna Srbija. A, takvu Srbiju neće dočekati“, poručio je Vučić.

Dodao je da u Hrvatskoj valjda misle da se on „trese od straha“ šta će mu iz te zemlje reći na Samitu u Sloveniji, pred Angelom Merkel ili Emanuelom Makronom.

„Da li stvarno veruju da ih se neko plaši. Misle da nas zaustave neotvaranjem poglavlja. Da, i? Da nećemo umreti od gladi? Neće nam zemlja propasti zbog toga. Reći ćemo da nam je žao što ne razumete šta smo sve uradili, ali nastavićemo da se borimo, ali ne i da zemlju ponižavamo zbog vas“, rekao je Vučić.

Izvor: Танјуг

VučićSADHrvatskaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva