:

:

TV Most

Foto: Vučić u Briselu: Srbija na evropskom putu kao suve

clock

Oktobar 29, 2019   19:02

0

89

Vučić: Bićemo na evropskom putu, ali ne očekujte strahovit entuzijazam i ogromnu energiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je posle razgovora u sedištu EU da su ga predsednik evropske komisije Žan Klod Junker i evropski komesarom za proširenje Johanes Han prijateljski uveravali da je važno da Srbija ostane na evropskom putu, što je, kaže, prihvatio, ali i uzvratio da će Srbija svoj evropski put graditi i ponašati se kao suverena zemlja, uz dobre odnose sa svim drugima.

Aleksandar Vučić kaže da je pitanje "šta je to što mi treba da činimo, da bi imali koristi i kada možemo da očekujemo članstvo u EU, ako svoj posao obavimo" pitanje na koje danas nije lako dobiti odgovor.

"Kada hoćemo da kupimo oružje kod zapadnih evropskih zemalja onda nas isputuju šta 'šta će vam ovo i ono...' i to traje tri godine. Jedini je Emanuel Makron promenio stav i kazao: 'Hoćete ‘Mistral‘, evo vam", dodao je Vučić.

Sada, kako je napomenuo, ne mora da objašnjava nikome jer je Srbija, kaže, suverena zemlja.

"Zar naše pare nisu dobre?", zapitao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija suverena zemlja i da će se tako ponašati.

"Bićemo na evropskom putu, iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU, niti nama, niti ovima u Uniji", naglasio je predsednik Vučić.

U izjavi novinarima u Briselu kazao je da je bolje, od drugih u regionu, predviđao šta će se dešavati oko procesa evropske integracije i da je to rekao i Ediju Rami i Zoranu Zaevu prilikom susreta u Novom Sadu.

"Naše je da u regionu uređujemo bolje odnose, čuvamo stabilnost, radimo i sprovodimo reforme, a da li će 'da nas se sete za dan bezbednosti', to je drugo pitanje‘", kazao je Vučić.

Istakao je da EU ne može da očekuje od Srbije više od racionalnog pristupa evropskim integracijama, i da nije realno očekivati strahoviti entuzijazam i oduševljenost građana Srbije.

Predsednik Vučić je na pitanje novinara kako komentariše ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona koji govori o strateškom partnerstvu zemalja regiona sa EU, umesto članstva i drugačijoj metodologiji na evropskom putu, rekao da je krajnji cilj Srbije u evropskim integracijama članstvo u EU.

"To što pričate su manje više nagađanja ili kako će da dođe do izmene teksta postojećih dokumenta EU", rekao je Vučić.

Za Srbiju, kako je naveo, ništa od toga nije strašno bolno.

"Samo da znamo šta nam je činiti", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tu sada postoje različite priče, ali ako otvorite ili privremeno zatvorite pet ili deset poglavlja možda bi moglo da se učestvuje u podeli strukturnih fondova u tim oblastima.

"Onda ne bi čekali pet ili sedam godina da dobijemo novac za energetiku i ekonomski i regionalni razvoj. Teško je da izmerite sada, ima dobrih stvari i na jednoj i drugoj strani. Ali, naš krajnji cilj je članstvo u EU", naglasio je Vučić.

Istakao je da lično veoma poštuje Makrona i da je sa njim razgovarao tokom posete sedam ili osam sati i da veruje da predsednik Francuske želi Srbiji najbolje, i da voli Srbiju.

"Siguran sam da će se potruditi da pronađemo za našu zemlju ono što je najbolje", kazao je Vučić.

Dodaje da postoje nagađanja oko toga da li će posle lokalnih izbora u martu u Francuskoj, doći do promene određenih dokumenta EU i kakve će ''definicije'' po pitanju daljeg proširenja biti usvojene - ne može niko trenutno da kaže.

"Komisija će morati da bude ustanovljena i da donese odluke da li će se više pitati komisija ili države članice. Ranije je komisija više odlučivala. Čini mi se da se sada ide više na suverenistički pristup da države članice donose značajnije odluke", rekao je Vučić.

Izvor: Танјуг

VučićHanBrisel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva