:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 26, 2021   20:00

0

105

Vučić: Brza pruga do Niša i granice sa Severnom Makedonijom menja Srbiju

Izgradnja brze pruge od Beograda do Niša i dalje do granice sa Severnom Makedonijom potpuno će promeniti Srbiju, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da u godinama koje dolaze naša zemlja više neće biti ista, neće biti zemlja iz koje se nekada odlazilo.

Vučić je to rekao novinarima večeras u Briselu nakon niza susreta sa evropskim zvaničnicima, gde je, između otalog, dobio potvrdu da će Evropska unija u izgradnji te brze pruge učestvovati sa 35 odsto ukupne cene, odnosno sa 700 miliona evra.

"Verujem u evropski put Srbije verujem da možemo mnogo toga da postignemo sa EU, a da li će biti sve potaman, pa neće..., ali...", rekao je Vučić uveren da 99 odsto građana Srbije, koji vole svoju zemlju zbog ovakvih vesti, mogu danas itekako da budu radosni.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je ta podrška došla kao pokušaj da EU uradi nešto za Srbiju, odnosno da preuzmu proaktivnu ulogu, Vučić kaže da, kako je rekao, šta god da je u pitanju, on je srećan.

"Ne znam da li razumete šta znači kada dobijete na poklon 700 miliona evra", rekao je predsednik i dodao da je Srbija do sada dobijala novac od EU iz raznih fondova, ali je to bio novac koji se, kako je kazao, ne vidi.

Vučić je ponovio da mu sledi još važna večera za našu zemlju sa Šarlom Mšelom i da mu je ceo dan bio veoma naporan, ali je, kaže, zbog ove podrške za gradnju brze pruge bio veoma srećan.

"Bio sam toliko srećan, bio sam uzbuđen da sam samo merio kilometre i razmišljao o parama, uključićemo tu i Svetsku banku i IBRD, da bude brže, da sve proceduralno bude rešeno", rekao je Vučić.

Ta pruga i putevi koje ćemo graditi na jugu Srbije biće od velikog značaja za Toplicu, posebno Blace i Prokuplje, kao i centralni deo Srbije kome će se praktično približiti Beč za samo nekoliko sati.

Od Beograda do Beča će se putovati pet sati, a od Jagodine do Beča šest.

Ove, kako je kazao, fantastične vesti dodatno nas uče kako da se odnosimo prema vazduhu i onome što zovu "zelena agenda".

U svemu tome vozovi su veoma važni i zato i EU ulaže veliki novac u gradnju pruga.

"Sa brzom prukom preko koridora 10 imaćemo fenomenalnu i fantastičnu konekciju sa svim evropskim zemljama do Istanbula", rekao je Vučić i podsetio da se uskoro kreće u pregovore o modernizaciji pruge prema Crnoj Gori.

O ovome smo, ističe, sanjali 70 godina i nismo verovali da će realizovati.

Zato sam, kazao je, danas ovde u Briselu, ponosan što sam građanin Srbije i što mogu da saopštim ovako dobre vesti.

Govoreći o atmosferi tokom današnjih razgovora, Vučić je rekao da je video "njihovu veću zainteresovanost, ali i da su, dodao je, osetili i oni s naše strane promenu.

"Kao da smo želeli da sagledamo sve što možemo da uradimo da bismo išli brže napred", rekao je Vučić i dodao da za neke deonice pruge već postoje planovi i projekti, a da na nekima tek treba da se radi.

"Potrebni su, dakle, planovi i projekti, to je veliki, veliki rad, ali i stabilnan finansijska situacija zemlje", naveo je Vučić.

Izvor: T a n j u g

brza prugaAleksandar VučićEUBeograd-Niš
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva