:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Jun 24, 2020   8:11

0

183

Vučić danas na Vojnoj paradi u Moskvi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas Vojnoj paradi u Moskvi povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Paradi na Crvenom trgu prisustvovaće i predstavnici delegacija iz brojnih zemalja.

Oni će paradu pratiti sa tribina, a zbog epidemiološke situacije sa koronavirusom u Rusiji, građani će ceremoniju pratiti na televizijskim ekranima.

Pre prikaza naoružanja i opreme i defilea pripadnika vojnih jedinica obratiće se predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kako je najavljeno, na 75. po redu paradi učestvovaće oko 14 hiljada ljudi, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je ranije da je Rusija pozvala vojnike iz 19 zemalja da učestvuju u defileu na Crvenom trgu.

Na paradi će biti prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme, a u pokaznim vežbama avijacije učestvovaće i 75 aviona.

Posetioci će moći da vide više od 20 novih modela vojne opreme, uključujući avione SU-57 i MIG-31K.

Najnoviji protivvazdušni raketni sistem Pancir-SM, opremljen malim raketama za borbu protiv mini dronova, biće prvi put prikazan na vojnoj paradi, a reč je o modernizovanoj verziji protivvazdušnog sistema Pancir-S.

Kako je najavljeno, biće prikazani i autonomni lanseri za raketni sistem „Jars", operativno-taktički raketni sistemi „Iskander M" i obalski raketni sistem „BAL", protivvazdušni sistemi S-400, protivvazdušni raketno-topovski sistemi „Pancir", višecevni bacači „Tornado S", vozila „Tigar M", blindirani automobili „Tajfun K" 4k4 sa borbenim mogulom na daljinsko upravljanje i „Tajfun VDV", oklopni transporteri BTR-82A, teški višecevni raketni lanseri TOS-2.

Posetioci će videti i tenkove T-34-85, T-72B3, T-80BVM i T-90M, protivtenkovska samohodna vozila Su-100, desantna vozila BMD-4M, BMD-MDM, borbena vozila pešadije BMP 2 sa borbenim odeljenjem „Berežok" , BMP „Kurganjec 25" sa borbenim modulom kalibra 57mm, BMP „Armata" sa borbenim modulom „Kinžal".

Moskovskim Crvenim trgom prodefilovaće i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, naše najstarije jedinice.

Po završetku defilea, predsednici Putin i Vučić i ostali šefovi delegacije uputiće se pešice prema Aleksandrovskoj bašti gde će zajednički položiti cveće na spomenik Neznanom junaku.

Parada pobede trebalo je da bude održana 9. maja, ali je odložena zbog epidemije koronavirusa.

Predsednik Rusije je izabrao 24. jun, dan kada je održana prva Parada pobede u Moskvi pre 75 godina, koju su na Crvenom trgu ispred Kremlja predvodili maršali Žukov i Rokosovski.

Izvor: T a n j u g

Vojna paradaMoskvaAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva