:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Maj 29, 2022   12:58

0

90

Vučić: Dobar razgovor sa Putinom; Cena gasa najpovoljnija u Evropi

Predesednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je današnji telefonski razgovor sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom bio vrlo dobar, da su dogovoreni glavni elementi gasnog sporazuma i da građani Srbije ne treba da brinu, imaće na zimu sigurno snabdevanje gasom.

„Imali smo vrlo dobar razgovor Putin i ja. Govorili smo o više različitih tema. Najvažnija za nas su naši bilateralni odnosi, a dotakli smo se više stvari. Za nas je najvažnije pitanje isteka gasnog sporazuma posle desetogodišnjeg trajanja 31.maja. Ono što mogu reći da smo glavne elemente dogovorili koji su veoma povoljni za Srbiju“, objasnio je Vučić.

On je podsetio da je Srbija do sada dobijala gas po ceni baziranoj na stopostotnoj naftnoj formuli, i kazao da je to bila svakako najbolja cena u celoj Evropi.

„Dogovorili smo, a to je veoma dobra vest, da ćemo potpisati ugovor, prvi element na tri godine, a ne na mesec dana što su neki govorili. To izuzetno odgovara srpskoj strani“, rekao je Vučić.

On je kazao da formula koja će se koristiti ostaje ista i da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju.

Ostaje da se razgovora sa Gaspromom, a, kako je dodao, već je uputio pismo rukovodstvu te kompanije, da se razgovara o količinama.

Vučić je preneo da je objasnio Putinu da je značajnom industrijalizacijom i privrednim napretkom Srbija povećala količine gasa koje troši.

„Ako sve realizujemo iz dogovora sa Putinom imaćemo po pitanju snabdevanja gasa sigurnu zimu, a nakon razgovora sa Gaspromom o količinama moći ćemo tačno da kažemo koliko će nas koštati prosečna kubni metar. U ovom trenutku to bi bilo tri puta manje, a zimi će to biti i 10-12 puta manje nego što će plaćati ostali u Evropi“, kazao je on.

Izrazio je zahvalnost ruskim partnerima na korektnosti.

Preneo je da je izneo Putinu i stav Srbije da bismo želeli što brže uspostavljanje mira u Ukrajini, a da je ruski predsednik izneo podatke iz svog ugla.

„Rekao je da postoji ponuđeni sporazum, a koji je na stolu kako u Moskvi, Kijevu, i drugim centrima moći. Neke određene elemente sam čuo, ali nije nešto čime možemo da se bavimo. Nadam se da će se mir uspostaviti. Za sve drugo mogu da kažem veoma korektan i dobar razgovor“, kazao je on.

Istakao je da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišnih kapaciteta gasa u Srbiji.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićVladimir Putingas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva