:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2021   16:19

0

109

Vučić dočekao Merkel po sletanju u Beograd (video)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je upravo na beogradskom aerodromu Nikola Tesla nemacku kancelarku Angelu Merkel koja će boraviti u dvodnevnoj zvanicnoj poseti Srbiji.

U delegaciji koja je dočekala kancelarku, jednu od najmoćnijih politicara današnjice je i ambasador Nemačke Tomas Šib i ambasadorka Srbije u nemačkoj Snežana Janković.

Avion je sleteo u 16.15 minuta, a predsednik Vučić dočekao je kancelarku sa buketom cveća.

Ovo je drugi put da Aleksandar Vučić u Beogradu dočekuje Merkel, prethodni put bilo je to 2015. godine u ulozi predsednika Vlade.

Vučić se od 2014 godine sastao 16 puta sa nemačkom kancelarkom. Početkom juna 2014. godine razgovarali su u Berlinu, tri meseca kasnije u okvoru Berlinskog procesa takođe u Berlinu, a potom je usledio dolazak Merkel u Beograd. Iste 2015. godine, 26. avgusta dvoje državnika razgovalo je u Beču u okviru Berlinskog procesa,

a samo dve nedelje kasnije usledio je susret u Berlinu. U sedmom mesecu 2016. sastali su se u Parizu, u okviru Belisnkog porcesa a u martu naredne godine u Berlinu, kao i u februaru i aprliu 2018. godine.

Te godine sastali su se pet puta, pored ta dva puta u Berlinu, predsednik Srbije sa nemačkom kancelarkom razgovarao je još u Sofiji, Helsinkiju i Parizu.

Naredne 2019. godine sastali su se tri puta u Davosu, Berlinu i Njujorku. 2020 održali je video konferencija,

Svečana ceremonija biće organizovan ispred Palate Srbija nakon čega će uslediti tet a tet sastanka dvoje državnika, a potom i sastanci delegacija.

Avion kojim je došla kancelarku dopratili su migovi 29 Vojske Sribije, koju su brigu o bezbednosti Merkel preuzeli po ulasku naš vazdusni prostor.

U čast Mekrel, kaju zovu i Kraljica Evrpe, u znak dobrodošlice na zgradu Geneksa na Novom Beogradu postavljene su ogromne zastave Nemacke i Srbije, a širom grada i brojni bilbordi na kojima piše dobrodošli kancelarko.

Odlazeća nemačka kancelarka posetom Beogradu pocinje mini balkansku turneju tokom koje ce 14. septembra boraviti u Albaniji, gde ce biti organizovan zajednicki rucak sa premijerima država regiona.

Prema oceni domaćih analitičara time je Berlin jasno stavio do znanja da Srbija ima kljucnu poziciju u regionu i da svi procesi na Zapadnom Balkanu najvecoj meri zavise od Beograda.

Posetu ocenjuju i kao nameru Merkel da na kraju mandata i politicke karijere nasledniku ostavi "u zaostavštvinu" upravo Zapadni Balkan.

Ocenjuje da ce Merkel reci da Nemacka ne menja politiku kada je rec o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

16:55 - Srdačna dobrodošlica za Merkel na nemačkom jeziku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nemačku kancelarku Angelu Merkel dočekao na beogradskom aerodromu, poželeo je gošći srdačnu dobrodošlicu na nemačkom jeziku.

"Srdačno, dobrodošli", rekao je Vučić Merkelovoj, uručivši joj buket cveća.

Prethodno je predsednik, uoči samog dolaska Merkelove u Beograd, najavio da će nemačku kancelarku i jednu od najmoćnijih žena sveta, pozdraviti na nemačkom jeziku, pošto joj je obećao da će naučiti taj jezik.

Takođe, i prilikom ulaska kancelarke u službeni automobil, Vučić koji će koji se sa Merkel sastati u 18. časova, joj se obratio na nemačkom: "Do skorog viđenja".

Izvor: Танјуг

VučićMerkel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva