:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 26, 2021   8:05

0

151

Vučić: Dogovor sa Putinom spas za Srbiju

Dogovor o gasu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom spas je za našu zemlju, jer nećemo imati problema ni sa gasom, niti sa strujom, ali ni sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je za RTS posle razgovora sa Putinom u ruskom gradu Sočiju naglasio da su to ogromne finansijske uštede za Srbiju, ali da nije samo pitanje finansijskih ušteda, već da je to sigurnost, stabilnost i poziv investitorima da znaju,kako je rekao, da dolaze u sigurnu zemlju u kojoj ne moraju da brinu hoće li biti nestašice gasa, električne energije ili bilo čega.

Predsednik Srbije je rekao da su se danas sa ruskom stranom vodili razgovori i o dugoročnom ugovoru, o elementima i drugim detaljima i da ostaje da se to konačno definiše u narednom periodu.

Vučić je naglasio da to nisu laki pregovori i da detalje ne sme da iznosi jer to ne bi bilo fer prema domaćinu, ali da je ono što je važno, da Srbija neće biti nezadovoljna, odnosno da ćemo biti zadovoljni i dugoročnim ugovorom.

On je rekao da su u politici interesi dominantni i da se uvek razgovara o tome šta ko želi i šta ko traži, ali da nema sumnje da je ovo rezultat pre svega istinskog i prijateljskog odnosa.

"Da li će Rusi da se bore za neku svoju firmu na našem tržištu, pa normalno je, to ćemo i mi da radimo ovde, to je bio uvek slučaj i to će biti uvek slučaj. Ali ovo zaista jeste bio jedan istinski i iskreno prijateljski iskorak", naglasio je Vučić.

On je posebno zahvalio na ličnom i korektnom odnosu ruskom predsedniku koji je pokazao, kako je rekao, veliko poštovanje za Srbiju.

"Da sam ja na njegovom mestu ne znam da li bih to uradio, da budem sasvim otvoren, tako da, mnogo mu hvala na tome i mnogo mu hvala na ličnom, korektnom odnosu koji je čak prevazišao moja nadanja, ne samo očekivanja i čovek je pokazao veliko poštovanje za Srbiju i ja sam mu beskrajno zahvalan na tome", naveo je srpski predsednik.

Vučić je rekao i da zbog određene stope inflacije dugoročno ne možemo još da govorimo o mogućim poskupljenjima cena struje i gasa, ali da sada tokom zime neće biti nikakvog povećanja i da bi to bilo besmisleno, pošto ih ne nabavljamo po višoj ceni i naglasio je da imamo ubedljivo najnižu cenu električne energije u Evropi posle Ukrajine koja je zahvaljujući nuklearkama uspevala da to održi.

Vučić je rekao i da od drugih zemalja u regionu koje imaju sve niže plate od nas, niže penzije od nas, sve imaju višu cenu električne energije.

On je rekao da je sa Putinom danas razgovarao o struji i o gasnim elektranama i da se preduzimaju novi koraci po tim pitanjima, a da je sa ruskim predsednikom dogovoreno da se napravi značajna svečanost povodom otvaranja TE-TO, Termoelektrane-toplane Pančevo, što je veoma važno, jer ćemo tu trošiti dodatnih preko 300 miliona kubnih metara gasa.

"To više nije zemlja koja troši jednu milijardu kubnih metara gasa već zemlja koja će da troši skoro tri milijarde kubnih metara gasa u samo 10 godina razlike. Dakle, potpuno druga, promenjena zemlja, zato nam je sve ovo toliko važno, zato je toliko bitno i verujem da ćemo tu svečanost napraviti već tokom decembra", naglasio je Vučić.

On je rekao da je sa Putinom razgovarao o političkim temama i Kosovu i Metohiji i da su se dobro razumeli.

"Ja sam govorio o dvostrukim standardima i o neretko licemerju u međunarodnim odnosima, predsednik Putin to prepoznaje i dobro shvata o čemu govorim, ali je tražio od mene dodatna objašnjenja, pa smo govorili o Severu Kosova, pokazivao mu i na mapi", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je od Putina čuo i naučio mnoge stvari vezano za globalnu politiku i da postoji visoko saglasje u međunarodnim forumima, međunarodnim institucijama i organizacijama između dve zemlje.

Najavio je i skoro potpisivanje dokumenta o strateškim-ekonomskim odnosima između Srbije I Rusije, petogodišnji plan do 2026. godine, što će, kako je naveo, biti realizovano u narednih sedam do 10 dana.

"Znate kada tri sata razgovarate, a samo ste vas dvojica, onda nema detalja o kojem ne razgovaramo, dakle od naših muzeja, manastira, crkava...Ne postoji oblast koju nismo obuhvatili i da budem iskren veoma sam zadovoljan i trudim se da svojim osmehom, srećom i zadovoljstvom ne pokažem višak arogancije, a nemojte mi zameriti ako se to desi", rekao je Vučić.

On je govorio o Petrohemiji, kompaniji Brose, a naglasio je da najavljene dobre vesti za Fijat nemaju veze sa Rusijom, već sa vlasnicima, Italijanima i Francuzima, ali da ne može da govori o detaljima jer je to tajno dok oni to ne saopšte.

"Što se tiče Brose, mi smo završili dogovor i ugovor za Petrohemiju, očekuje se potpisivanje narednih dana. Jedan od naših uslova je bio da nema otpuštanja radnika, ja mislim da je to velika stvar i važan uslov, i naravno dobili garancije za buduće investiranje. To je još jedna važna stvar za južni Banat, Pančevo posle CTF i Brosa. To su dakle dobre vesti, ali i nama sigurnost da ćemo uvek imati te derivate koje su nekada od strateškog značaja ", rekao je Vučić.

Putin poštuje nezavisne lidere, Rusija nas neće ostaviti na cedilu

Oko stvari oko kojih Rusija može da pomogne Srbija neće biti ostavljena na cedilu, važna je poruka koju je danas izneo ruski predsednik Vladimir Putin, preneo je posle razgovora sa njim predsednik Srbije.

Vučić je novinarima rekao i da se dolazak ruskog predsednika u Srbiju može očekivati između maja i septembra iduće godine.

"Uputio sam poziv i on je potvrdio, rekao je "da" i da između maja i septembra sledeće godine dolazi u Srbiju", kazao je Vučić.

Vučić je naveo da tokom razgovora sa Putinom gotovo da nema teme koje se nisu dotakli, uključujući saradnju u kulturi i sportu, uprkos tome što je danas težak dan za Rusiju zbog nesreće u rudniku u sibirskoj Kemerovskoj oblasti.

Napominje i da je Putin tokom razgovora sa njim bio u kontaktu sa predstavnicima Ministarstva za vanredne situacije koji su ga izveštavali oko tragedije, a strahuje se da će posledice biti još veće.

"I u jednom takvom danu Putin je našao dovoljno vremena za Srbiju", istakao je Vučić.

Na pitanje koji je bio adut u njegovim rukama, Vučić kaže da nije bilo aduta, ali da je Putin govorio i suvise lepo o njemu, da to nije mogao ni da sanja.

"On poštuje samostalne i nezavisne lidere. Nema veze da li je saglasan, on poštuje, jer takvih lidera u svetu nema mnogo koji imaju svoje ja, i vode zemlju po meri građana. On s pravom oseća da je Srbija takva zemlja", istakao je Vučić.

Preneo je i da je Putin pred kraj razgovora rekao da misli da su razgovarali kao bliski prijatelji.

"Rekao je da budem siguran da oko stvari oko kojih Rusija može da pomogne, Srbija neće biti ostavljena na cedilu. To je vazna poruka", istakao je Vučić.

Ponovio je da je cena od 270 dolara za gas znači veliki novac koji će ostati za našu zemlju.

"Da je rekao Aleksandre plati 330 , 340, ili 350 mi bismo napravili slavlje, a on je dao po istoj ceni", ukazao je Vučić dodajući da je Putin pokazao da je iskreni prijatelj Srbije.

"Iako mi živimo na nelakom mestu, a najlepšem, vazna je poruka da ćemo imati podršku u međunarodnim institucijama i organizacijama i da možemo da računamo na prijatelje", istakao je Vučić.

Sa Putinom o boksu i medalji Mirončikova

Predsednik Srbije je rekao  da je tokom današnjeg sastanka u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao i o boksu.

"Razgovarali smo o boksu i ruskim bokserskim stručnjacima u Srbiji, o medalji koju je na Svetskom prvenstvu za Srbiju osvojio Vladimir Mirončikov. Jedan od njegovih glavnih ljudi tu, iz tog šireg prstena obezbeđenja je zaljubljenik u boks i čovek koji vodi Bokserski savez (general Aleksej Rubeznoj - načelnik službe bezbednosti Vladimira Putina i predsednik Bokserske federacije, prim aut)", rekao je Vučić.

Izvor: Танјуг

VučićPutincena gasa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva