:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 26, 2020   11:55

0

104

Vučić: Finansijska podrška Srpskoj, prvi avion za Trebinje poleće do marta 2022. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH iloradom Dodikom i predstavnicima RS da su razgovrali o svim aspektima saradnje i da su analizirani svi projekti.

Aleksandar Vučić je rekao da će se pre kraja godine i početkom sledeće godine upputiti finansijska podrška Srpskoj, a da će javnost biti obaveštena o iznosu.

Naveo je da Srbija to smatra svojom moralnom obavezom i da je veoma važno da ljudi koji žive u RS čuvaju svoja ognjišta.

Dodao je i da se razgovaralo o jednoj od najznačajnijih tema, jer Srbija želi da bude vlasnik i da upravlja aerodromom u Trebinju.

Kako je dodao prvi avion za Trebinje će moći da poleti do marta 2022. godine, a učiniće se sve da to bude i pre kraja 2021.

Ističe da to nisu mala ulaganja i da će projekat biti od značaja i za Srbiju i za narod u Hercegovini, Crnoj Gori i čitavoj Sarajevsko-romanijskoj oblasti.

Vučić je istakao da je, pored ostalog, na sastanku dogovoren niz stvari iz oblasti obrazovanja i kulture, te da će se raditi na ujednačavanju školskih programa, bukvara, dok će deca iz RS dolaziti u Srbiju, a iz Srbije u Srpsku, na ekskurzije.

Trebalo bi da se usaglase predmeti Priroda i društvo, Istorija, Geografija, likovno i muzičko, što je do sada bilo usporeno zbog koronavirusa, naveo je predsednik i dodao da će se podsticati bratimljenje škola, naročito onih koje nose isto ime.

Najavio je da će u Srbiji biti donet zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiliričnog pisma, dok će u Srpskoj, zbog ustavnih ograničenja, to biti za nijansu drugačije formulisano, ali će biti doneta zajednička deklaracija o očuvanju jezika i pisma.

"Srbija uz podršku RS je već investirala u mnogo stvari koje se tiču zajedničkog sećanja na žrtve i zajednički obeležavamo sve nesreće", rekao je Vučić.

Najavio je da će uskoro biti premijera prvog igranog filma o Jasenovcu – u oktobru, a upućen je poziv Emiru Kusturici za drugu temu.

Doneta je odluka o izgradnji spomen-kompleksa Donja Gradina-Jesenovac.

Vučić je rekao da je dogovoreno da će Srbija i RS imati zajednički praznik – to će biti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionale zastave  – 15. septembar, kada je probijen Solunski foront.

Vučić: Pogranična industrijska zona između RS i Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas napravljen i plan za formiranje zajedničke industrijske zone u pograničnom delu Srbije i BiH i to posebno između mesta u Srbiji i Republici Srpskoj: Ljubovije i Bratunca, Malog Zvornika i Zvornika, kao i da se vidi šta još može da se uradi na potezu između Sremske Rače, Dvorova i Bijeljine.

On je preneo novinarima posle razgovora sa predstavnicima Republike Srpske, da će Srbija zajedno raditi sa RS na izgradnji 17 kilometara autoputa od mosta preko Save na granici do Bijeljine.

Na sastanku je, dodaje Vučić, razgovarano i od podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji i da bi ta podrška išla do 12.500 evra, a posebno za razvijanje primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta.

Dodaje da je bilo reči o podršci malim preduzećima koja bi dobijala grant sredstva od 45 odsto, koje bi obezbeđivali zajednički Republika Srpska i najvećim delom Srbije, dok bi pet odsto bilo učešće, a 50 odsto bi se obezbedilo preko kreditiranja banaka.

"Takođe, važno je da preduzeća kojima upravlja i čiji je vlasnik država Srbija imaju pravo učešća na tenderima u BiH, a neki su već raspisani. Samo smo zamolili da ta preduzeća mogu da učestvuju u fer ekonomskoj utakmici, pa ko ponudi najbolje i najviše da pobedi".

Jedna od stvari je i tekstilna industrija, dodao je Vučić i podsetio da je u Drvaru otvorena fabrika.

Izvor: RTS, T a n j u g

Republika SrpskaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva