:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 30, 2021   13:03

0

26

Vučić: Gasovod žila kucavica za privredu i više investitora

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić izjavio je danas da bi kompresorska stanica "Velika Plana" na gasovodu Balkanski tok, koja se gradi između Velike Plane i Žabara, trebalo da bude završena do oktobra i pozvao radnike da iako rade u teškim uslovima probaju da ispune taj rok.

 

Naglasio je da je gasovod žila kucavica za razvoj privrede i privlačenje novih investitora.

Vučić je posle obilaska radova rekao da je Srbija ranije u veoma kratkom roku izgradila gasovod u dužini od 402 kilometra, ali da sada postoji kašnjenje na toj stanici od mesec ili dva, što je minimalno kašnjenje ako imamo u vidu koronu i sve druge probleme sa kojima smo se suočavali.

"Ponosan sam na to što se nalazimo ovde u Žabarima i što ćemo uskoro otvoriti ovu velelepnu kompresorsku stanicu. Bez kompresorske stanice i 36 objekta i mnogo onih ispod zemlje, ne bi mogli da imamo uravnotežen pritisak gasa. Imali bi velike gubitke i ne bi mogli da dopremimo gas do Mađarske", kazao je Vučić.

Predsednik ističe da je to veoma važan projekat za energetsku sigurnost zemlje, koja će zajedno sa hranom i finansijskom stabilnosti, biti ključna stvar u narednih 20 godina.

Vučić je rekao da takav gasovod nismo izradili u poslednjih 80 godina, a sada kao da se stidimo velikih uspeha i da to kažemo.

"Gasovod je žila kucavica i suština. Da vidimo i nove elektrane koje ćemo graditi, da li će biti gasne ili vetroelektrane illi neke druge, hidroelektrane ili termoelektrane", naveo je Vučić.

Predsednik je zahvalio ruskim i našim kompanijama na velikom trudu, jer rade u nemogućim uslovima.

"Znam koliko je teško, molim vas, jer moramo da završimo ceo posao do 1. oktobra, imam strah da nećemo stići, a ako stignemo nagradićemo ljude, ali vas molim, bez obzira na ove veoma teške uslove da to uradimo", poručio je Vučić.

Kaže da je ponosan na taj projekat i da ćemo kada bude sve izgrađeno, kada budemo u stanju da na godišnjem nivou kroz gasovod prođe više od 12 milijardi kubnih metara gasa, zarađivati novac na tranzitnom gasu i kada ga budemo isporučivali zemljama u regionu, možda do BiH, Hrvatske i drugih.

Vučić je rekao da smo do sada imali skoro sve zasnovano na čvrstim fosilnim gorivima, ali da i zbog zaštite životne sredine moramo da prelazimo na čistije energente.

"Ne samo zbog toga i onoga što je moda i pomodarstvo, već zato što moramo da obezbeđujemo sebi ono što je dovoljno za budućnost", poručio je predsednik.

Imamo ubedljivo najjeftiniju struju u celoj Evropi, jeftiniju i od onih u okruženju koji imaju značajno manje plate od nas, rekao je Vučić i dodao da to imamo zato što proizvodimo godišnje 34 teravata struje.

"Albanija proizvodi godišnje 5,9 teravata, a Severna Makeodnija 5,6 terevata, oni danas moraju da uvoze više od 30 odsto struje. Radićemo sa njima, pa ćemo pokušati da nadomestimo te kapacitete. Za struju ima tržište, mi Severnoj Makedoniji prodajemo struju. Ali, će i naše potreba da rastu, a i sada više trošimo. Kada sam prvi put pričao sa predsednikom Putinom u Sočiju pričali smo o 1,1 ili 1,2 milijardi kubnih metara gasa na godišnjem nivou, a danas već pričamo o tri milijarde, a ići ćemo i na četiri, a nadam se i pet milijardi kubika gasa koji će se trošiti u Srbiji", kazao je Vučić.

Dodaje da je to zbog toga što raste industrija i što imamo sve veći broj potrošača i delova Srbije koje povezujemo gasom.

Kako je rekao, zato je važno da se završi gasifikacija Valjeva i da gas dobiju i Vranje i Vladičih Han i druga mesta.

"Da razvedemo gas i do Priboja, Prijepolja, Sjenice... Time rastu naši investicioni kapaciteti i mogućnosti da privlačimo investitore, kao i standard građana", istakao je Vučić.

Takođe, napomenuo je da moramo da se postaramo ne samo kakva će to energija da bude već i da imamo dovoljno energije u budućnosti.

"Šta ćemo da radimo ako budemo uvozili 30 ili 40 odsto energije već za samo 10 godina? Od vas građana ćemo da uzimamo milijardu evra godišnje, ogroman novac", upozorio je Vučić.

Čestitam Srbijagasu i nadam se da ćete da ispunite rok za kompresorsku stanicu "Velika Plana" da Srbija može da ide napred i da uradimo sve što je potrebno kako bi se približili najrazvijenijim zemljama, poručio je predsednik.

Da li će Srbija imati kvalitetniji i jeftiniji gas

Predsednik je, na pitanje da li kompresorska stanica koja se gradi znači da ćemo imati kvalitetniji gas i povoljniju cenu, rekao da ne može reći da će cena biti povoljnija.

"Sve cene idu u nebo, bakar je skočio na 10.000 dolara po toni. Pogledajte kako raste cena čelika. Jedan razlog je korona, jer ljudi nisu trošili, pa sada skaču cene. Drugi razlog je pokušaj zaustavljanja tržišta, odnosno mera za zaustavljanje kineske, ruske i svake druge konkurencije sa istoka, što se izjalovilo, jer tržište uvek pronađe krivinu", objasnio je predsednik.

Vučić je rekao da je veoma uplašen zbog karbon taksi, jer će one izazvati haos u svetu. Ocenio je da se ta taksa uvodi zbog Kineza, a sve pod vidom zaštite životne sredine. Na to će, upozorava, Kinezi uvesti tri puta gore mere protiv njih, a usled toga "nagrabusićemo smo svi mi ostali".

"Nadam se da ćemo imati dovoljno snage da sve prevaziđemo. Zbog toga je važna energetska bezbednost, da se mi osiguramo. Srećan sam što imamo zlata, bakra, čelika, toplo i hladno valjanog lima, što smo obezbeđeni hranom, ali moramo sve te resurse da osiguramo", poručio je on.

Vučić je objasnio da se cena gasa formira na svetskom tržištu, ali i da imamo više od 100 dolara jeftiniji gas nego što je na tržištu i to zahvaljujući dogovoru sa ruskom stranom.

Što se tiče kvaliteta gasa, ovo je, prema njegovim rečima, najkvalitetniji - 97 odsto metana.

Bocan-Harčenko: Gasovod evropski projekat, doprineće energetskoj bezbednosti

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko naglasio je da se nalaze na evropskom gradilištu na kojem se gradi evropski projekat.

Prema njegovim rečima, gasovod se potpuno uklapa u sve standarde, a obezbeđivaće više svega što se uklapa u pojam energetske bezbednosti u Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj.

"Povećaće energetsku bezbednost i u centralnoj Evropi, ali i u drugim delovima Evrope. Ovo je velika stvar, ovde se vidi da je ovo ustvari evropski projekat u Srbiji koja se zalaže za snabdevanje i sebe, ali i drugih", dodao je Bocan Harčenko.

Ističući da se to da se nalaze na evropskom gradilištu pokazuju i firme koje rade, a koje su i iz Nemačke, Italije, Srbije, Rusije, kao i da su radnici iz mnogih zemalja, Bocan Harčenko je kazao da je ovo privredni projekat i da tu nema mesta politici, bez obzira na sve negativne komentare koji su se mogli čuti.

"Svi radimo zajedno", kazao je Harčenko i dodao da će sve biti završeno u roku, odnosno u oktobru.

"Srbija će dobiti novi gas, postaće i zemlja za transport gasa što znači i povećanje prihoda i ekonomskog, privrednog, pre svega, ali i političkog statusa", ukazao je Harčenko.

Početkom meseca Srbijagas i mađarska gasna kompanija FGSZ spojile su cevi Balkanskog toka, čime je kompletirana čitrava trasa Balkanskog toka.

Prema planu, trebalo bi da prve količine tranzitnog ruskog gasa kroz našu zemlju do srednje Evrope poteku 1. oktobra.

Dužina gasovoda kroz Srbiju od Zaječara, gde ulazi iz Bugarske, do Horgoša gde se spaja s mađarskim delom trase je 403 kilometra.

Na teritoriji Srbije osim ove kompresorske stanice, izgrađeno je 18 blok stanica, četiri prijemno-otpremna čistačka mesta i četiri merne stanice.

Na kompresorskoj stanici obavlja se filtracija, prečišćavanje gasa od mehaničkih primesa i sabijanje gasa i njegovo hlađenje radi daljeg transporta sa zadatim parametrima temperature i pritiska kroz magistralni gasovod do sledeće kompresorske stanice.

Za ceo gasovod kroz Srbiju upotrebljeno je 190.000 tona cevi velikog prečnika, izgrađeno je 12 prelaza preko velikih vodenih prepreka, uključujući Dunav u dužini od 1.400 metara, što je evropski rekord.

Realizacija projekta trajala je od 2019. do 2021. godine, a prema planovima gasovodom će prolaziti do 12,4 milijardi kubika gasa godišnje za potrebe Srbije i zemalja EU.

Investitor projekta je Gastrans, zajedničko preduzeća Gasproma i Srbijagasa.

Kompresorsku stanicu "Velika Plana" gradi firma IDC.

Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?