:

:

TV Most

Foto: Instagram ,,budućnostsrbijeav

clock

Februar 28, 2024   19:10

0

66

Vučić: Glas Srbije se sa poštovanjem slušao u Tirani, najotvoreniji sastanak sa Zelenskim do sada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Tirani sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim  i ponovio stav Srbije o poštovanju normi međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

,,Ponovio sam principijelni stav Srbije o poštovanju normi međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, kao i o ključnom značaju diplomatije u rešavanju svih sukoba, jer nas tome, pre svega, uči teška istorija Srbije koja je vekovima stradala", napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Dodao je da se zahvalio Zelenskom na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Pored toga, tema razgovora bio je i evropski put dveju zemalja, naveo je Vučić.

Vučić: Glas Srbije se sa poštovanjem slušao u Tirani, najotvoreniji sastanak sa Zelenskim do sada

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao za RTS da je sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim govorio o teritorijalnom integritetu obe zemlje, poštovanju povelje UN, ali i o drugim važnim temama i inicijativama za mir. Razumem odnose prema Rusiji, ali ne razumem negativan odnos prema Ukrajini, jer Ukrajina nikada ništa protiv Srbije nije uradila, istakao je predsednik.

Aleksandar Vučić, koji se u Tirani na Samitu Ukrajina–Jugoistočna Evropa sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je u Dnevniku RTS-a da je to bio najotvoreniji razgovor do sada, o svim važnim temama.

"Sada se jedna i druga zemlja nalaze na evropskom putu. Govorili smo o teritorijalnom integritetu obe zemlje, poštovanju povelje Ujedinjenih nacija. Govorili smo i o drugim važnim temama, inicijativama za mir i kako do mira da se dođe", preneo je predsednik Srbije.

Ocenjuje da se glas Srbije sa poštovanjem slušao na samitu u Tirani.

,,Želim ljudima u našoj zemlji da kažem da kada izražavaju neke stavove protiv Ukrajine, da ja moram da kažem da to ne razumem. Razumem ja naše odnose i prema Rusiji, sve ja razumem odlično. Ne razumem negativan odnos prema Ukrajini, jer Ukrajina nikada ništa protiv Srbije nije uradila. I to želim da kažem svim ljudima i Ukrajina nije priznala ni nezavisno Kosovo. I naša slovenska braća, kao što su nam slovenska braća i Rusi. I trudimo se da imamo dobre odnose", istakao je Vučić.

Nije prošao pokušaj Prištine da se glasa o sankcijama Rusiji

Predsednik  Vučić je izjavio večeras da je učesnicima samita u Tirani rekao, tokom usaglašavanja deklaracije koja je usvojena, da postoje stvari gde Srbija ne može da pravi kompromise.

,,Ne možemo da prihvatimo ,,države", jer bi smo time priznali Kosovo, i uvek o hiljadu detalja morate uvoditi računа. Ne možemo da prihvatimo to oko sankcija, jer niti imamo ovlašćenja, niti mogu, niti hoću, da rušim politiku države Srbije i politiku koju je doneo Savet za nacionalnu bezbednost", rekao je Vučić za RTS.

Prema njegovim rečima, Priština je, i pored toga što je znala kako izgleda deklaracija, insistirala da se ponovo glasa samo o sankcijama, što nije prošlo.

Vučić je rekao da je bilа tu još jedna stvar oko čuvenog "malignog uticaja Rusije".

,,Mi imamo i neke druge o čijem malignom uticaju možemo da govorimo. Imali smo izbore, pa smo videli kako je to izgledalo. Dakle, ako vama smeta Rusija, neću ja da kažem da nama neko drugi smeta, ali hoću da kažem da je bilo onih koji su imali takav uticaj u našoj zemlji, a da to nisu bili Rusi. I onda su to sklonili, izbacili", rekao je Vučić.

Izvor: Istagram / RTS / TV Most ; foto: Instagram ,,budućnostsrbijeav

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva