:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2021   23:38

0

123

Vučić: Hrvatska će da nam zasutavi otvaranje klastera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da razume napade koji na Srbiju i njega dolaze iz Hrvatske, jer Srbija sustiže tu zemlju u ekonomiji, ali i dodao da će Hrvatska Srbiji zaustaviti otvaranje klastera na putu na Evropskoj uniji.

„Smeta im što nećemo da ih molimo ništa. Hrvatska će da nam zaustavi otvaranje klastera, iako će po svemu morati da nam bude otvoreno. Naći će se Hrvatska i još jedna zemlja koje će da zaustave to. Kao što su za Severnu Makedoniju našli Bugarsku. I oni sad očekuju da ćemo da ih molimo. Ne pada mi napamet da molimo bilo koga za bilo šta. Hoćete - hoćete, nećete - nećete“, rekao je Vučić na TV Pink.

Podsetio je da je hrvatski predsednikom jednom prilikom i konstatovao kako je Hrvatska molila Sloveniju, koja je manja zemlja, dok Srbija Hrvatsku „ne zarezuje dva odsto“, ističući da Srbija poštuje svakoga, ali da nikoga neće da moli, te da niko ne može da nam zabrani da desna obala Save ponese ime „jasenovačkih žrtava“, jer je to, kaže, naš zalog za budućnost.

Komentarišuhi poslednje Milanovićeve izjave, Vučić je ponovio da na lične uvrede neće odgovarati, ali da razume te napade, jer je on (Vučić) sve ono što mnogi ne bi želeli da bude na čelu Srbije, budući da mu je porodica sa očeve strane stadala i u Drugom svetskom ratu, kao i u ratu 90-ih godina od hrvatske ruke.

„Svaku njihovu priču pobijam, a slučajno sam potomak postradalih. Računali su da će ulaskom u EU, Hrvatska postati centar okupljanja na Balkanu, da će kako mahnu rukom Srbija da ode dole, a ostali odu gore...“, primetio je Vučić.

Izneo je ekonomske podatke, da je Srbija 2013. godine imala 32,9 milijardi evra ukupan BDP, a Hrvatska 49 milijardi.

„Kada se završi 2021.godina, i jedni i drugi bićemo na oko 52 milijarde, Mi na 51,8 oni na 52 milijarde. Veliki je uspeh, došli samo na 52-52 sa zemljom koja prima ogromne sume novca iz EU, dok mi dobijamo manje iz predpristupne pomoći, za koju smo svakako zahvalni“, rekao je Vučić.

To, dodao je, govori, koliko se Srbija razvila, iskoristivši mudro priliv stranih direktnih investicija, vodeći pravu fiskalnu politiku.

„Zato je važno da nastavimo snažno i hrabro i da ne odgovaramo na isti način. Oni su dobili nacrtanog neprijatelja, kojeg moraju da unište... To je orkestrirana kampanja, a ja sam srećan što u Srbiji toga nema. Nadam se da mi tu vrstu kompleksa nemamo“, rekao je Vučić.

Dodao je da je Hrvatska i dalje uspešnija od Srbije, bogatija po glavi stanovnika, ali da je razlika sve manje, i da će se i dalje smanjivati.

Ukazao je i da Hrvatska ima fantastičnu obalu, kao Crna Gora, Grčka, Albanija, što Srbija nema, ali da obalu nemaju ni Austrija, Švajcarska, Mađarska, a sve su uspešne u turizmu, dodajući da je na svima nama samo da nastavimo da se borimo i da napredujemo.

„Lepo je biti Srbin, Hrvat, Bošnjak, Mađar, u Srbiji i bilo gde drugde, ali važno je imati dobro rukovodstvo“, dodao je Vučić.

Komentarišući izostanak reakcije na Milanovićevu izjavu da je on predsednik i Hrvata iz BiH, jer imaju hrvatsko državljanstvo i glasaju na izborima u Hrvatskoj, dok je bilo negodovanja u vezi sa Vulinovom izjavom o „srpskom svetu“, Vučić je primetio da bi on, da je rekao nešto slično bio „obavešen u Beogradu, a kamo li u Sarajevu“.

„Srpski svet, na kome insistira Vulin, iako ja nikada nisam rekao da je to politika Srbije, je nešto što bi trebalo duhovno da objedinjuje Srbe, a ono o čemu je govorio Milanović je nešto sasvim drugo, Da sam ja rekao nešto taok obesili bi me u Beogradu, a kamo li u Sarajevu, a ovako je sve uobičajeno. Nije važno, problem su Srbi“, rekao je Vučić.

Izvor: Танјуг

VučićSrbijaEUHrvatskaotvaranje klastera
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva