:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2023   12:17

0

184

Vučić: Hvala Indiji na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas Indiji, posle sastanka sa predsednicom Indije Droupadi Murmu u Palati Srbija, na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje i na  poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN.

"Ogromna mi je čast što imam priliku i privilegiju da vas ugostim u Beogradu, ovo je posle 1972. godine, posle više od pola veka, prva ovakva poseta, i posebno sam srećan što mogu da vam budem domaćin. Uveren sam da ste mogli da vidite u Beogradu gostoprimstvo na svakom koraku i najbliži odnos prema prijateljskom narodu Indije, što datira još od Pokreta nesvrstanih", poručio je Vučić predsednici Indije.

On je podsetio da su diplomatski odnosi naše zemlje sa Indijom uspostavljeni 1948. godine i da smo ponosni na naše tradicionalno prijateljstvo.

"Hvala na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju međunarodno javno pravnih normi i Povelje UN. Srbija će se na isti način odnositi prema Indiji i verujemo da u svakoj instituciji u svetu postoji prostor za našu najbližu saradnju, koju niko ne može da naruši", naglasio je Vučić.

12:35 - Razgovarali smo o saradnji u šest najvažnijih oblasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa indijskom predsednicom Droupadi Murmu razgovarao o saradnji u  šest najvažnijih oblasti, kao i da će nakon sastanka nastaviti da produbljuju prijateljske odnose i političku saradnju.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je sa indijskom koleginicom razgovarao o sveukupnoj saradnju koja je počela da se kreće u boljem smeru, naročito posle razgovora sa premijerom te zemlje Narendrom Modijem.

"Naša trgovinska razmena je nedovoljna ali raste, imajući u vidu trenutnu trgovinsku razmenu od 330 miliona evra, ali verujemo da može da bude desetostruko veća. Razgovarali smo i formirali zajednička tela koja će se baviti rešavanjem problema i koja će obezbediti lakšu saradnju", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima razgovarali su i o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Nju Delhija.

"Indijski turisti su probirljivi, ali izuzetni, a verujem da ima i građana Srbije koji žele da vide tu zemlju. To će morati da bude pomognuto uprošćavanjem viznog režima. Dao sam nalog ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću da u narednih sedam do 10 dana, da se uprosti vizni režim da bi privukli veći broj turista i poslovnih ljudi", rekao je on.

Kako je istakao posebno su razgovarali o saradnji u oblasti odbrane.

"Srbija proporcionalno svojoj veličini koja je 200 puta manja od Indije koja je i proizvođač i kupac svakovrsne vojne opreme i verujem da, po pitanju baruta, municije i eksplozivnih sredstava možemo da napravimo saradnju", rekao je predsednik Srbije.

Jedna od tema, istakao je, bila je i saradnja u oblasti farmacije, naročito generičkih lekova i dodao da veruje da i u proizvodnji lekova može da se sarađuje sa Indijom.

"Industrijska proizvodnja je važan deo saradnje. Verujem da ćemo uspostaviti saradnju i u oblasti kinematografije, već smo sada imali ulaganja koja su donela 50 miliona evra i povukli smo 12 miliona da privučemo kinematografe. IT sektor, Indija je jedna od zemalja sa najsnažnijim rastom startapova i tu možemo da razmenimo iskustva i zajednički radimo. Uskoro gradimo peti naučni park u Kragujevcu i ponudićemo im saradnju", rekao je on.

Dodao je da Srbija u Indiju najviše izvozi jabuke, ali da postoji interesovanje za maline i bobičasto voće, seme, smrznuto voće.

"To su šest najvažnijih oblasti, nastavljamo da produbljujemo prijateljske odnose i političku saradnju. Indijska ekonomija je postavljena na moderne osnove. Ulaganje u energetiku je bila tema, jer je Indija jedan od najvećih proizvođača obnovljive energije.

Verujem da ćemo uspeti da napravimo još bolje rezultate u saradnji dva prijateljska naroda", zaključio je Vučić.

Murmu: Oduševljena sam što je Srbija prva evropska zemlja koju sam posetila

Predsednica Indije Droupadi Murmu izjavila je danas da je oduševljena što je Srbija prva evropska zemlja koju je posetila otkako je postala predsednica Indije u julu prošle godine.

"Hvala vam predsedniče Vučiću, oduševljena sam što je ovo moja prva poseta bilo kojoj evropskoj zemlji. Hvala i Srbiji na gostoprimstvu koje mi je ukazano. Podsetila bih na posetu Vučića Indiji 2017. godine. Njegova poseta je postavila temelje za širenje našeg bilateralnog partnerstva. Naši odnosi se zasnivaju na uzajamnom poverenju. Ostajemo posvećeni da ubrizgamo još energije u vitalne ambicije", poručila je Murmu na konferenciji za novinare sa Vučićem.

Ona je dodala da je imala konstruktivan i produktivan sastanak sa srpskim kolegom.

"Razgovarali smo o svim važnim aspektima naših bilateralnih odnosa, ali i o globalnim i regionalnim pitanjima. Odlučni smo da gradimo dalje odnose, da radimo na širenju tehnologije, jačanju odnosa među ljudima... Dogovorili smo se da jačamo saradnju u UN i drugim multilateralnim forumima", istakla je ona.

Murmu je rekla da će interakcija da vodi do još snažnije uzajamno korisne saradnje.

"Predsedniče Vučiću, želela bih da sarađujemo sa Srbijom kada je reč o IT sektoru, zdravstvu, energetici, poljoprivredi... Srbija je tradicionalni prijatelj Indije, stoga, zainteresovani smo vrlo da sarađujemo sa Srbijom. Želimo da radimo dalje, razgovarali smo o direktnom letu Beograd - Nju Delhi. Učestale posete će najbolje jačati naše partnerstvo nabolje", navela je Murmu.

Murmu je stigla u Beograd u sredu, a planirano je da sutra otputuje za Indiju.

Ona će danas razgovarati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i učestvovaće na Srpsko-indijskom poslovnom forumu.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

VučićDroupadi MurmuIndija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva