Vučić i Brnabić danas s Hejlom

:

:

TV Most

clock

Mart 08, 2019   7:53

0

96

Vučić i Brnabić danas s Hejlom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas s podsekretarom za politička pitanja američkog Stejt departmenta Dejvidom Hejlom.  Očekuje se da će glavna tema razgovora biti Kosovo i Metohija.

 

Sa američkim zvaničnikom razgovaraće i premijerka Ana Brnabić i šef diplomatije Ivica Dačić. 

Hejl je uoči dolaska u Beograd rekao da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, i naglasio da SAD neće davati recept za rešenje. 

"Postoji šansa da se ove godine postigne sveobuhvatno rešenje, ali samo ako se prvo nastavi dijalog. Došlo je vreme da Beograd i Priština konačno reše ovaj problem", rekao je Hejl za "Danas". 

On je pozvao na ukidanje taksi koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz centralne Srbije, povratak dijalogu i opredeljenost miru, naglašavajući istovremeno da SAD neće davati recept za rešenje za koje je rekao da "mora biti primenljivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona". 

Hejl je, takođe, izrazio podršku SAD evrointegracijama Srbije i dodao da niko ne prisiljava Srbiju da uđe u NATO. 

Američki zvaničnik iz Beograda odlazi u Prištinu, gde se ovih dana odvija pojačana diplomatska aktivnost, pošto njeni politički i institucionalni lideri, ni nakon više meseci ne uspevaju da se dogovore o ukidanju sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH. Kako je ranije najavio Stej department, Hejl će u Prištini razgovarati sa prištinskim liderima o, kako se navodi, "istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom", te o traženju mogućnosti za postizanje dogovora. 

Inače, u Prištini su nedavno boravili zvaničnici Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, Džon Erat i Brad Berkli, koji su prištinskim političkim i institucionalnim liderima još jednom preneli poruku da Vašington očekuje hitno ukidanje nametnutih taksi na srpsku robu ili će u protivnom pojačati sankcije, a mediji su u tom kontekstu pominjali da bi naredni korak mogao biti povlačenje američkih trupa iz misije Kfora, koji su stacionirani u vojnoj bazi Bondstil na Kosovu i Metohiji. 

Izvor: T a n j u g

HejlKiMVučićSADKiMSrbijatakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva