:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 06, 2019   15:20

0

162

Vučić i Dačić razgovarali sa Danijelsonom

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom o evropskim integracijama Srbije, problemima u dijalogu sa Prištinom i regionalnoj saradnji.

Vučić je istakao da se Srbija zalaže za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji je moguć tek nakon što Priština povuče takse koje je uvela na robu iz centralne Srbije, koje predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava i Cefta sporazuma. On je naglasio da je veliki problem što dijaloga nema i pozdravio zalaganje predstavnika EU da Priština povuče takse.

Vučić je rekao da punopravno članstvo u EU predstavlja apsolutni spoljnopolitički prioritet i naglasio opredeljenost Srbije da nastavi sprovođenje brojnih političkih i ekonomskih reformi, regionalnu saradnju, kao i normalizaciju odnosa sa Prištinom. 

"Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, te se regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja nalaze na listi naših spoljnopolitičkih prioriteta", istakao je predsednik Srbije.

Danijelson je pohvalio ekonomske reforme, kao i napore Vlade Srbije i predsednika Vučića na izradi Medijske strategije. 

Naglasio je da su iz Evropske unije upućene jasne poruke Prištini o neophodnosti povlačenja odluke o taksama i da je za Srbiju od ključnog značaja nastavak dijaloga između Beograda i Prištine. 

Danijelson je, takođe, istakao da Srbija ima vrlo dobre rezultate u fiskalnoj konsolidaciji, ali da mora i dalje da radi na reformama i smanjenju sive ekonomije, a pre svega na vladavini prava i boljem funkcionisanju demokratskih institucija. 

Dačić i Danijelson: Članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u razgovoru  Kristijanom Danijelsonom naglasio da članstvo u Evropskoj uniji ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Dačić je izrazio nadu da će predstojeća predsedavanja Savetu EU zadržati proširenje visoko na svoj agendi, za šta je dobio uveravanja generalnog direktora Danijelsona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

Danijelson je rekao da je trenutni sastav institucija EU veoma otvoren ka regionu i pozvao našu stranu da iskoristi postojeći momenat.

Govoreći o kršenju CEFTA sporazuma od strane Prištine, Danijelson je podvukao da je Evropska komisija jasno pozvala Prištinu da hitno povuče odluku o uvođenju taksi na robu iz Srbije.

Istovremeno, pohvalio je postupanje naše strane, zahvaljujući kojem su sprečene još štetnije posledice, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se složili da je neophodno zajednički unaprediti napore na povećanju vidljivosti EU u Srbiji.

Naime, EU je naš najveći trgovinski parter, sa gotovo dve trećine udela u ukupnoj trgovinskoj razmeni. Osim toga, najveći je donator Srbije i najveći broj direktnih investicija dolazi upravo iz EU, napominje se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

DačićDanijelsonSrbijaEUVučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva