:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 15, 2021   11:46

0

189

Vučić i Dodik u ''Torlaku'', donacija vakcina za Republiku Srpsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetili su danas Institut za virusologiju i serume “Torlak”, gde je juče izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine “Sputnjik V”.

Vučić je tom prilikom uručio vakcine "AstraZeneka" za Republiku Srpsku, a donaciju od 20.000 doza vakcina preuzeo je predsedsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Direktorka Insituta Vera Stoiljković predstavila je zvaničnicima proces pripreme uzoraka za PCR dijagnostiku, kao i proces proizvodnje vakcine protiv sezonskog gripa.

Vučić je u razgovoru sa Stoiljković najavio da će država proširiti kapacitete Torlaka i najavio da će sutra tim povodom biti održan sastanak.

Vučić je tokom obilaska dobio informaciju da laboratorija tog instituta može dnevno da obradi 3.000 testova i istakao da je potrebno da mogu da obrade 10.000 testova dnevno i da će država uložiti dodatni novac.

"Treba da uložimo u to i sutra ćemo imati sastanak i gledaćemo da proširimo kapcitete. Dovedite sutra na taj sastanak i eksperte za vakcine i laboratorije, kako bi mogli da traže novac od države i da to rešimo", poručio je Vučić.

Dodao je da su Rusi i Kinezi bili oduševljeni onim što su videli kada su bili u poseti Torlaku, stanjem i opremom, uprkos tome što su neki u Srbji u prethodnom periodu pokušavali da unište Torlak.

"Svuda smo kupovali nove mašine, kao i za Insitut Torlak, i za vakcine i za punjenje vakcina", kazao je Vučić.

Dodao je da treba nabaviti i nove mašine za pakovanje i ektiketiranje doza, kako se to ne bi radilo ručno, već na najbolji način.

Predsednik kaže da će se već za nekoliko meseci u Torlaku proizvoditi i supstanca i tečnost, kada će Srbija biti nezavisna po tom pitanju.

Da Srbija postane velesila u proizvodnji vakcina

Mnogo novca je od 2014. godine uloženo u Institut "Torlak", koji je bio pred propadanjem, i još mnogo sredstava će tek biti uloženo, kako bi Srbija u narednih 10, 12 godina postala velesila u proizvodnji vakcina, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Na "Torlaku" je juče izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine ''''Sputnjik V", a danas je prilikom posete Institutu, Vučić uručio donaciju vakcina predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

"Važno je da smo danas bili ovde svi zajedno. Mnogo smo novca u ''Torlak'' uložili od 2014. godine, mnogo novih mašina je nabavljeno", rekao je Vučić i dodao da se nije mnogo novca uložilo "spolja" u Institut, u fasadu, ali da će i to biti rešeno.

Vučić je istakao i da je "Torlak" bio pred propadanjem 2013, 2014. godine, potpuno pred gašenjem, ali da je država uspela da ga vrati u život.

Mnogo ćemo tek da uložimo u "Torlak", dodao je Vučić.

On je ukazao da je važno da se prozivode i vakcine za grip, te da je važno i bilo bi dobro da da do kraja godine "Torlak" proizvede 500.000 vakcina protiv gripa.

"Biće nestašice tih vakcina, a strašno je važno da možemo na vreme da ih podelimo stanovništvu, da razdvojimo korona virus i grip", primetio je Vučić.

On je dodao da se na "Torlaku" proizvode i vakcine protiv tetanusa, difterije, BSŽ vakcine, serum protiv zmijskog otrova...

"Naša namera je da ovde razvijamo i naučno-istraživačku delatnost, kao i proizvodnju, da u narednih 10, 12 godina postanemo velesila u proizvodnji vakcina", poručio je Vučić.

Ponovio je da će posebna sredstva biti uložena u "Biofor institut".

"Mnogo novca ćemo da uložimo, jer to postaje simbol države, važnije od svega, od topova, tenkova, od novca", istakao je Vučić.

On je dodao da će sutra biti održan važan sastanak na kojem će biti odlučeno sve o vakcinama.

"Gde i kako ćemo da punimo, da pravimo vakcine, da uložimo desetine, stotine miliona evra u narednom kratkom periodu i o Torlaku", rekao je Vučić.

U Srbiji dato više od tri miliona doza vakcine

U Srbiji je dato više od tri miliona doza vakcina - dato je preko 1,8 miliona prve doze i revakcinisano preko 1,2 miliona, saopštio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Važno je što možemo da kažemo da ćemo za 15-ak dana imati 1,8 revakcinisanih ljudi, to je važan rezultat", istakao je Vučić tokom posete "Torlaku".

On je istakao da veruje da ćemo moći da značajno ubrzamo proces vakcinacije, čim obezbedimo značajno veću količinu, što očekuje do kraja aprila.

Vučić je rekao da će u ponedeljak u Srbiju stići još 211.000 Fajzerovih vakcina, kao i da je juče stiglo 50.000 druge komponente ruske vakcine, dok bi sutra trebalo da stigne isto toliko, a u ponedeljak ili utorak još 100.000 prve komponente "Sputnjika V".

Očekuju se i kineske "Sinofarm" vakcine pre kraja ovog meseca.

"To su važne stvari, to znači život, ne samo za nas, već i za ceo region", rekao je Vučić.

Prve vakcine sa Torlaka između 5. i 10. juna

Prve doze ruske vakcine sa Instituta "Torlak" izlaze između 5. i 10 juna, najavio je danas Vučić i dodao da veruje da ćemo pre kraja godine moći i samostalno da proizvodimo vakcine.

"Da li Sinofarmovu ili Sputnjikovu, videćemo, ali verujem do marta i jednu i drugu, da ljudima možemo da ponudimo paletu različitih vakcina", rekao je Vučić.

Kako je rekao, ići će se na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbedimo sve potrebe Srbije.

"Ali, ne samo Srbija, već i šireg regiona, jer ne možemo mi da budemo zdravi, ako su svi ostali oko nas bolesni", rekao je Vučić.

Na Tviteru “Sputnjika V“ objavljeno je da se “Torlak" pridružio snagama koje će svetu doneti više njihovih vakcina.

Obilasku Instituta prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: Танјуг

VučićDodikTorlakSputnik VedonacijaRepublika Srpskaimunizacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva