:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 13, 2020   10:58

0

174

Vučić i Irinej: Niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe

Predsednik Republike Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim Irinejom. U zajedničkom saopštenju dva kabineta ističe se da su predsednik i patrijarh izrazili veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i izrazili nadu da će naš narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe. 

Patrijarh Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima. Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda, a da se sada hapse episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Vučić je pružio punu podršku patrijarhu Irineju i episkopima u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC, i izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Izvor: TV Most, saopštenje

VučićIrinejJoanikijeCrna GoraSPC
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva