:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 17, 2020   18:49

0

354

Vučić i Lavrov sutra o KiM i inicijativi Vašingtona

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sutra dolazi u Beograd i već pre podne će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a o značaju ove posete govori i njen tajming, jer nije uobičajno da jedan visoki značnik kakav je Lavrov dolazi u posetu dva dana pred izbore u Srbiji.

Lavrov je pred sutrašnji susret sa predsednikom Vučićem i svojim kolegom ministrom Ivicom Dačićem najavio da će ključna tema razgovora biti, kako se nada, predlog Vašingtona da se lideri Srbije i Kosova sastanu krajem juna u Beloj kući.

Kako je izjavio juče u Moskvi, Lavrov očekuje da razgovara i o tome kako rukovodstvo Srbije konkretno vidi prakticne korake onih zemalja koje nude svoje posrednicke usluge u nastavku dijaloga.

"Predsednik Vladimir Putin je vise puta naglašavao, ukljucujuci i na sastancima sa predsednikom Aleksandrom Vucicem, da ce Rusija podržati sporazume sa Kosovom koji ce biti prihvatljivi za srpski narodi, ali ne na osnovu onoga što piše na papiru, već na osnovu mogućnosti njihove realizacije", rekao je Lavrov novinarima

Jer, kako je pojasnio, ne bi hteo da mogući dogovori Beograda i Prištine imaju istu sudbinu "kao i pri posredovanju Brisela“, kada je to posredovanje „ostalo na papiru“.

O značaju posete Sergeja Lavrova vezano za proces rešavanja kosovskog problema govori i to što ona dolazi nekoliko dana nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao o tome telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a iz Kremlja saopšteno da se "Moskva se zalaze za izradu kompromisnog resenja, prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN".

Ovom posetom, u vreme dok Lajčak u Prištini pokušava da resetuje dijalog i pridobije tamošnje zvaničnike za dogovor sa Beogradom, a u Vašingtonu čekaju kosovskog lidera i Aleksandra Vučića sa sličnom idejom, Lavrov pokazuje da se u rešavanju kosovskog problema ne može zaobići Rusija.

Sastanak u Beloj kući, kako je najavio Grenel, održaće se 27. juna, a pre toga, 24. juna, srpski predsednik ide u Moskvu gde će prisuštvovati obeležavanju Dana pobede i sastati se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Танјуг

KiMLavrovVučić

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva