:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 05, 2022   14:39

0

237

Vučić: Idem na samit u Tiranu, boriću se za interese našeg naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će otići u Tiranu na Samit EU i zemalja Zapadnog Balkana kako bi se borio za interese srpskog naroda.

 

Predsednik Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara nakon vojne vežbe u Nikincima da li će ići u Tiranu, rekao da je razgovarao sa svim svojim saradnicima, premijerkom Anom Brnabić i predsednicima i premijerima više zemalja.

"Za mene je veoma teško da razumem taj jezik dve strane, pritom ništa nismo uradili, gledamo kako živu glavu našem narodu da sačuvamo, to je izazvalo jed, gnev i bes, ali zaključak je sledeći - nisam siguran, ali svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu, a ako ne bih otišao možda i ne bi bilo koristi, ali bi bilo velike štete za našu zemlju", rekao je Vučić.

Dodao je da će u Tirani biti i dosta dobrih stvari za građane – da nemaju dodatne usluge plaćanja rominga kad odu u Nemačku, Francusku, kao i da imamo "obaveze zahvalnosti" i zbog 165 miliona koje ćemo dobiti za energetiku.

"Bez obzira na to što je tema Zapadni Balkan, i što će 20 njih govoriti o sankcijama Ruskoj Federaciji i o problemu Kosova na neadekvatan način, možda su moji saradnici u pravu kad kažu da će makar jedan odgovor čuti", rekao je Vučić istakavši da će se boriti za interese našeg naroda.

Predsednik  Vučić izjavio je da je teško vreme pred Srbijom kada je reč o Kosovu i Metohiji dodajući da velike sile svoj stav po tom pitanju neće promeniti.

On  je , odgovarajući na pitanje novinara, nakon vojne vežbe, ukazao na to da ako iko misli da će Srbiju ostaviti na miru po pitanju Kosova i Metohije, greši.

,,Neće ni ovaj koji ništa drugo ne radi, nego po sedam dana sede i čekaju da smisle neku novu ludost ne bi li napakostili Srbima, neku novu krizu izazvali , a da ne pričam o ovima drugima koji menjaju taktički mišljenje", kazao je Vučić.

Kako je naveo , jedan od razloga što je važno da sutra bude u Tirani na Samitu jeste i to što će biti prisutni predstavnici velikih sila sa kojima može da razgovara o Kosovu i Metohiji.

,,Ali, velike sile svoj stav neće suštinski promeniti, stvari će uvek ostati iste. Velike sile ne menjaju svoje stavove i one će uvek želeti i hteti po svaku cenu da Srbija na ovaj ili onaj način dozvoli Prištini ulazak u UN ili da ih prizna", naveo je Vučić.

Dodao je da će reći da je fantastičan ustupak Prištine to što ne mora da dođe do međusobnog priznanja, nego samo da ih Beograd pusti u UN.

,,Ti trikovi  su za malu decu, to su najjadniji trikovi. Misle da sa nama mogu da se igraju kao da nismo ozbiljna, odgovorna, slobodna i nezavisna država. Ali, takva su pravila igre, suviše smo mi mali da bismo mogli da promenimo ceo svet, ali dovoljno ponosni i snažni da svoju zemlju sačuvamo", poručio je predsednik Srbije.

 Vučić poručio je, posle vojne vežbe na poligonu u Nikincima, da je zadovoljan prikazanom opremom i njenim mogućnostima. 

,,Videli smo, rekao je  kako deluju bezposadne, bespilotne letelice, besposadne, robotizovane mašine. Videli ste nešto što niste mogli da vidite u našoj zemlji do sada",rekao je predsednik Srbije.

Kako je preneo novinarima, po prvi put su mogli da se vide Obad, Vrabac i Pegaz koji je navodio naše Orlove, a oni nepogrešivo pogodili svoje ciljeve.

„Više ne tučemo nasumično, možemo da pogađamo vrlo precizno i danju i noću“, objasnio je on.

Kazao je da je i za oklopno naoružanje Pasars molio osam ili  devet godina jer je to, kako je naglasio ,, strašno oružje i prtivoklopno, protivvazuplohovno i protivpešadijsko“.  

Vučić je rekao se naša zemlja pokušava razvijati i sa privatnim sektorom bespilotne letelice.

„Naručili smo mnogo dronova Kamizaka, i počinjemo sada da ih pravimo. Verujem da ćemo sa privatnim sektorom moći, ako se sve to „utegne“ i popravi napravimo dobru saradnju i dobar posao za našu vojsku“, zaključio je predsednik.

Izvor: RTS / T a n j u g

Aleksandar VučićTiranasamit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva