:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 13, 2020   12:03

0

104

Vučić: Intermodalni terminal - za dalji ekonomski napredak

Izgradnja intermodalnog terminala u Batajnici će Srbiji značiti mnogo, jer to znači da će tu biti neka vrsta šireg logističkog centra, gde će se vršiti pretovar robe iz kamiona u vozove - neka vrsta "suve luke", kao preduslov za dalji ekonomski napredak, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Intermodaln terminal u Batajnici će biti neka vrsta šireg logističkog centra, gde će se vršiti pretovar robe iz kamiona u vozove - neka vrsta "suve luke", kao preduslov za dalji ekonomski napredak, rekao je Vučić, koji je zajedno sa Semom Fabricijem i ministarkom Jadrankom Joksimović bacio lopatom prvi malter u kamen temeljac.

Koliko je značajna izgradnja jednog takvog terminala, Vučić je ilustrovao primerom da Beč već ima tri intermodalna terminala, dok ih je u Nemačkoj više od 100.

"Ovo je uslov bez kojeg ne možemo napred, za povećanje obima posla, ali i za povećanje cena", rekao je Vučić.

On je rekao da je čitav projekat važan i zbog toga što je to deo programa za bolju žaštitu životne sredine, za zeleniju Srbiju, što je dogovoreno i na samitu u Sofiji.

Vučić je istakao da će tu raditi i značajan broj ljudi, ne samo direktno zaposlenih, već i onih koji će biti indirektno vezani za ovaj projekat.

"Nadam se da ćemo imati bar tri puta više kamiona na putevima, ali, kada terminal bude u funkciji, to će suštinski značiti šest puta više nego danas", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio predstanicima EU i državama članicama poštu su njihovi poreski obveznici izdvojili i poklonili, kako je rekao, 13,7 miliona evra.

"Neko potcenjuje te sume novca, ali to je ogroman novac i beskrajno sam vam zahvalan na ogromnoj podršci. Srbija će obezbediti 1,8 milona evra, što je devet puta manje nego što daju Evropljani", naglasio je predsednik.

Ističe da će to doprineti lokalnom razvoju Batajnice i Zemuna, kao i celog Beograda i cele Srbije.

Vučić je dodao da to neće biti poslednji intermodalni terminal koji će se graditi u Srbiji, pošto je izuzetno važno da nastavimo da razvijamo saobraćajnu i logističku infrastrukturu.

I dalje će nam biti potrebna podrška EU, dodao je Vučić zahvalivši EIB-u na podršci za izgradnju autoputa Niš - Merdare, za prvu deonicu od Niš do Pločnika.

Bez njihove podrške ne bi mogli to da napravimo, dodao je Vučić i istakao da i taj projekat pokazuje da možemo da menjamo sadašnjom zajedničkim radom.

Predsednik je čestitao radnicima i poručio im da će jednog dana biti ponosni na ono što su napravili, pošto će i to doprineti ekonomskom rastu Srbije.

"Cilj je da u naredne tri godine budemo ekonomski najbolji u Evropi", naveo je Vučić napomenuviš da će zbog velikog zaostajanja u prethodnom periodu biti potrebno još mnogo da stignemo po standardu života neke razvijene evropske zemlje.

Izvor: Танјуг

VučićBatajnicaintermodalni terminal
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva