:

:

TV Most

Foto: Novosti

clock

Avgust 11, 2019   14:54

0

225

Vučić: Investicionim planom potpuno menjamo lice Srbije

Aleksandar Vučić predstavio je danas strukturu investicionog plana za naredni period, za koji će, kaže, biti izdvojeno 10, a možda čak i 12 milijardi evra, koje će biti uložene u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i turizam.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se na konferenciji za novinare u Predsedništvu, istakao će sa lakoćom biti obezbeđeno deset milijardi evra, a smatra da će moći da se omogući i 12 milijardi.

To su sve, objasnio je, novi projekti, u koje ne ulazi, na primer "Moravski koridor", kao ni put Ruma-Šabac, niti druge stvari za koje je već obezbeđeno finansiranje.

"Rešili smo da potpuno promenimo lice Srbije zahvaljujući reformama javnih finansija", istakao je Vučić. Beograd, Novi Sad i Niš su velika gradilišta, ukazao je predsednik, a to moraju da budu i drugi gradovi u Srbiji.

Istakao je da je od ključnog značaja izgradnja kanalizacione mreže sa prečistačima otpadnih voda u celoj Srbiji.

"Za kompletnu kanalizacionu mrežu i vodovod, bez Beograda, izdvojićemo tri milijarde evra, a to znači da svako selo, grad u Srbiji za četiri ili pet godina imaju kanalizaciju i čistu pijaću vodu", rekao je Vučić.

Od toga će najviše biti izdvojeno za Novi Sad - 127 miliona, zatim za Kragujevac, Niš... "Moraće i Pančevo, Subotica, Valjevo, Smederevo, Čačak, Vranje, Požarevac... svi će imati kompletnu kanalizacionu i vodovodnu mrežu", rekao je Vučić.

"Gradimo puteve i pruge više nego ikada u Titovo vreme. Imamo novac, rast je sve viši i biće viši", rekao je Vučić.

Četiri milijarde će biti uloženo u brze pruge, a više od milijardu u lokalne puteve svuda po Srbiji, da svaki okrug i opština osete boljitak, najavio je predsednik.

Za ulaganje u digitalnu infrastrukturu biće izdvojeno dodatnih 500 miliona, "jer hoćemo da Srbija bude prva u regionu po inovativnim tehnologijama".

U izgradnju stanova za mlade bračne parove spremni smo da uložimo 500 miliona evra, istakao je Vučić.

Posebno se, naveo je, planira saradnja sa EBRD-om i sto miliona ulaganja u preduzetništvo.

Takođe, predviđeno je investiranje 500 miliona u energetski sektor i 300 miliona u turizam.

Za poljoprivredu je najavio još povoljnije uslove nabavke mašina, grantove od 60 do 65 posto, što se će se izračunati do kraja septembra.

Predsednik je naveo da su u investicioni plan uključeni i beogradski metro, izgradnja nacionalnog stadiona, kao i još devet stadiona u Srbiji, zgrade filharmonije i drugih kulturnih sadržaja.

"Uvesti privatni sektor u vojnu industriju"

Predsednik je izjavio da država i dalje drži monopol u industriji naoružanja i dodao da je spreman da razgovara da se u okviru tog sistema izjednače privatni i državni sektor.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da u tom slučaju i vojska mora da počne da kupuje proizvode i od privatnog proizvođača.

Upitan o zakonima koji regulišu pitanje boraca, rekao je da je to veoma kompleksno pitanje i da će se lično postarati da deo njihovih problema bude rešen.

Kaže da se desi da u nekim ministarstvima "zapne" oko nekih manje bitnih stvari, poput pitanja o prisustvu boraca na određenim manifestacijama. "Ne mogu da razumem šta im je tu smetalo, tu sam čuo da je bio problem pa sam rekao da treba da se ponosimo tim ljudima, a ne da se stidimo", rekao je Vučić.

Izvor: Танјуг

Vučićinvesticije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva