:

:

TV Most

clock

April 25, 2021   21:10

0

83

Vučić iz Brisela: Očekujem nastavak dijaloga Beograda i Prištine sredinom maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras u Briselu da očekuje sredinom maja poziv za nastavak dijaloga i dodao da je Beograd spreman da se odazove pozivu i da će učestvovati u svakoj vrsti dijaloga,da bi želeli da bude konstruktivan, da se razgovara o rešavanju problema.

On je, u izjavi T a n j u g u  istakao, da postoje mnogi problemi, pre svega u energetici, i da su to stvari koje moraju promptno da se rešavaju, zbog različith tumačenja i želje nekih da pokazuju, kako je rekao, mišiće na severu Kosova.

“Ono na šta sam danas ukazao Miroslavu Lajčaku je činjenice da se Aljbin Kurti hvali time da je glasao u Albaniji, čime de fakto kaže da je svejedno da li ste u Tirani ili Prištini, da je to ista zemlja. Zamislite, iako je Kosovo po Ustavu Srbija, da sam ja glasao u Gračanici, ili nekom drugom mestu na Kosovu. To bi bio skandal svetskih razmera, iako te dve stvari nisu za poređenje i po Ustavu i Rezoluciji 1244 je Kosovo deo Srbije“, naglasio je on.

Vučić je istakao da ako neko to uradi bez pozivanja na bilo koji preavni akt i javno govori da idu ka ujedinjenju, dobija blage reakcije i čuđenje.

Kazao je da je to dokaz dvostrukih standarda cele međunarodne zajednice, na šta smo naučili.

“Ono što je za nas važno jeste da garantujemo sigurnost i bezbednost naših ljudi. Insistirao sam ovde na ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na ZSO, i slobodu kretanja, protoka roba i usluga, sve što smo potpisali u Vašingtonu, jer je to dobro za Beograd, Prištinu i ceo region“, rekao je on.

Vučić je, koji je večeras u Briselu večerao sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, ponovio je da će delegacija Beograda doći na dijalog kada god bude zakazan.

Razumeli smo Kurtijeve poruke

Predsednik Aleksnadar Vučić izjavio je večeras da razume sve poruke koje svojim izjavama i delima šalje Aljbin Kurti, od glasanja na izborima u Albaniji, do zahteva o ratnoj odšteti od Srbije, ali da to nikako nije konstruktivan pristup, kao i da tim porukama nije fasciniran.

Vučić je, na pitanje koje su njegove pozicije i cilj Aljbina Kurtija, odgovorio da ne mora on ništa da objašnjava i da napada Kurtija ili bilo koga, jer je dovoljno da se sve reči i dela stave na papir.

“Glasate u Albaniji. Dobar signal. Jasno je svima, i nama i u svetu, šta želite da kažete. Kažete da želite ratnu odštetu od Srbije, razumeli smo šta želite da kažete. Kažete da ćete podneti tužbu za genocid, iako ne možete jer niste suverena država, možda preko Albanije, ili neke treće zemlje, jasna nam je i ta poruka”, rekao je Vučić za T a n j u g  u Briselu.

Prema njegovim rečima, ako neko želi da kaže da je to konstruktivan pristup - nije, ali dodaje da ipak zbog toga ne bi trebalo da se previše sekiramo.

“Imamo mnogo da radmo, da uradimo za zemlju. Osim energetike, ne vidim da imamo ozbiljnijih problema, i po pitanju bezbednosti našeg naroda i drugih stvari”, rekao je Vučić i dodao:

“A, te njihove političke vratolomije, za unutrašnju političku upotrebu… Niko time nije naročito fasciniran”.

Vučić: U Briselu o dijalogu sa Prištinom, regionu i vladavini prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će sutra u razgovorima sa evropskim zvaničnicima glavne teme, pored dijaloga Beograda i Prištine, biti i odnosi u regionu, kao i napredak u oblasti vladavine prava koji je Srbija ostvarila.

"Očekujem da osim sutrašnjeg dana, koji je veoma važan, imamo još jedan datum u maju za dijalog i specijalnu večeru koju na godišnjem nivou organizuju Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen za lidere Zapadnog Balkana. Videćemo kod će od nas da dođe, i treći put će da bude u Briselu, tako da će možda i Ana Brnabić da dođe", naveo je Vučić.

Kada je reč o sutrašnjim razgovorima o oblasti vladavine prava u Srbiji, kaže da će razgovarati o tome i sa fon der Lajen, Boreljom i Mišelom o tome šta je Srbija sve uradila u prethodnih mesec dana.

"Pokazali smo značajno htenje i značajan napredak u mnogim oblastima. Postoje jasni kriterijumi po kojima se to meri, tako da će vladavina prava biti jedna od glavnih tema zvaničnicima EU", istakao je Vučić

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićBrisel.Aljbin KurtiAlbanijaizboridijalog BG-PRMiroslav Lajčak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva