:

:

TV Most

Foto: TV Pink

clock

Septembar 20, 2023   18:55

0

212

Vučić iz Njujorka: Kurti je nakon pretnje da će Srbi da plate i pate, krenuo u etničko čišćenje, pozivamo međunarodnu zajednicu da reaguje

Jasno je da je posle pretnji Aljbina Kurtija da će Srbi da pate i plate, on krenuo u širu akciju etničkog čišćenja,izjavio je u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najnovijih hapšenja Srba na KiM.
 

Srpski predsednik, koji učestvuje na sednici GS UN, naglasava da  preduzimamo sve što je u našoj moći, kako je rekao  ,,želimo da iskoristimo sva politička sredstva".On je pozvao  međunarodnu zajednicu da reaguje i najavio veoma važne sastanke  u ranim jutarnjim satima. 

Vučić je izjavio da se vode intenzivni razgovori sa međunaronim predstavnicima o KiM zbog poslednjih događaja u južnoj srpskoj pokrajini, zbog novog hapšenja trojice Srba.

,,Zbog hapšenja Elezovića, Milovića i Kostića i sada je sasvim jasno da posle pretnje da će Srbi da pate i plate, Kurti je krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etiničkog čisćenja srpskog naroda sa KiM", rekao je Vučić novinarima.

,,Preuzimamo sve što je u našoj moći i želiml da iskoristimo sva diplomatska sredstva i sva politička sredstva", poručio je Vučić

Dodao je da je o tome obavestio i španskog premijera Pedra Sančeza, kao iskrenog i velikog prijatelja Srbija, te da je o ponovo razgovarao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i sa predstavnicma EU.

„Nadam se i želim da verujem da će dobro razumeti naše poruke“, jasan je predsednik Vučić.

Ukazao je da će sutra, pored govora u GS UN, imati i mnogo bilateralnih sastanaka, među kojima sa potpredsednikom Kine, predsednikom Republike Koreje.

Najavio je da će prvi put od kineskih prijatelja tražiti da mu odgovore, osim generalnog pogleda na situaciju na Kosovu, ,,može li Srbija da očekuje širu podršku Kine".

,,Plašim se da situacija na KiM polako izmiče kontroli, borićemo se"

Predsednik Srbije je podvukao da se plaši da situacija na KiM polako izmiče kontroli, ali da ćemo se boriti da zaštitimo svoju zemlju i narod.

,,Plašim se da sitaucija na KiM polako, ali sigurno, izmiče kontroli. Ne znam šta će sve biti, ali kada vas dovedu dotle da više nemate izbora i stave u ćošak iz kojeg nemate kud - tada morate da se branite svom snagom. Po britanskoj doktrini, kao pacov u uglu sa sve četiri noge i tada nanosite najveću štetu neprijatelju", rekao je Vučić za RTS.

Mi ćemo da se borimo da štitimo svoju zemlju, jer mi drugu zemlju nemamo, poručio je predsednik.

Istakao je da je KIM po Povelji i rezoluciji SB UN deo Srbije.

I mi toga nećemo da se odreknemo i neće biti predaje i bilo kakve  kapitaluacije kao u nekim drugim delovima sveta ili devedesetih godina što smo mogli da vidimo, rekao je Vučić.

Gledaćemo da zaštitimo i sačuvamo naš narod, poručio je Vučić.

Poruka Svečlji:  ,,Ko se zadnji smeje, najslađe se smeje"

Povodom izjave kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje da će biti uhapšen ako dođe na Kosovo bez dozvole, Vučić ističe da više brine što Zapad ćuti na takve poruke, kao što su ćutali na pretnje Aljbina Kurtija da će ,,Srbi da pate i plate".

,,Njihovu reakciju čekam i plaši me to što ćute", kazao je predsednik Vučić i dodao da je Svečlja sa Aljbinom Kurtijem pokušavao da unizi njegovog sina, ali nije uspeo te sada to pokušava i sa njim.

,,Strašan je greh ako neko ode na liturgiju u manastir. To govori o njihovoj demokratskoj prirodi, ali na kraju ćemo da vidimo ko će koga da hapsi. Naš narod kaže ,,ko se zadnji smeje, najslađe se smeje". Meni sada nije do smeha, ali videćemo ko će se na kraju smejati", podvukao je Vučić za RTS.

Uputićemo  zahtev za održavanje sednice Saveta bezbednosti o situaciji na Kosovu, u skladu sa državnim interesima 

Vučić je izjavio  da će Beograd tražiti zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

,,Radimo na tome. Sagledavamo sve mogućnosti i svakako ćemo je tražiti. Videćemo kog datuma će biti sednica o izveštaju UNMIK-a, pa ćemo mi da tražimo u nekom drugom trenutku", rekao je Vučič prilikom obraćanja novinarima u Njujorku gde zaseda Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Dodao je da će i odbijanje da se organizuje hitna sednica SB UN ,,biti neki signal".

,,Siti smo više te dvostrane krivice jer je očigledno ko je ovde kriv. Jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija. Više ne mogu da se kriju iza toga govoreći da su Srbi jednako krivi", poručio je Vučić.

Naveo je da je zahtevu za održavanje hitne sednice SB UN razgovarao sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, kao i da će o toj temi razgovarati i za vikend, nakon čega će biti doneta konačna odluka.

,,Pred UN govoriću o KiM, međunarodnom pravu, činjenice i istinu"

Predsednik Vučić je najavio da će principi međunarodnog javnog prava i Kosovo i Metohija biti glavne teme govora koji će sutra održati pred Ujedinjenim nacijama, navodeći da nije siguran da će se njegov govor bilo kome svideti.

,,Kao neko ko je dugo u ovom poslu i veteran, želim da ostavim pečat i tim govorom i molim građane da ga poslušaju. Biće posle pet po srpskom vremenu. Govoriću činjenice, istinu i verujem da se neće dopasti mnogima", rekao je Vučić.

On je istakao i da kada se biraju činjenice i istina sa jedne strane i hoće li se to nekome dopasti on bira ovo prvo.Dodao je da će možda i govoriti duže od predviđenih 15 minuta i da neće dozvoliti da ga prekinu.

,,Nisam siguran da će bilo kome da se svidi zbog licemerja u svetu", rekao je Vučić i istakao da postoje principi ako se  usvajaju i primenjuju u svakoj situaciji.Ako to ne radite, onda to nisu principi, već ih koristite u skladu sa potrebama".

Vučić je da ako se kaže da je teritorijalni integritet najviši princip u međunarodnom pravu, kako se onda krši povelja UN i Rezolucija 12 44.

,,Tu nema principa. Mi tražimo da ono što se poštuje u Ukrajini važi i kod nas, a to je teritorijalni integritet Srbije", rekao je Vučić i primetio da su samo za Srbiju suprotni principi.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u narednih sedam dana

Vučiić je rekao da je, povodom situacije na Kosovu i Metohiji, održao konsultacije sa ministrom odbrane, ministrom unutrašnjih poslova i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, te da će sednica Saveta za nacionalnu bezbednosti biti održana u narednih sedam dana.

,,Svako ko misli da se neko uplašio pretnje Kurtija i Svečlje i svih ostalih - nismo fascinirani ni njihovom hrabrošću, ni njihovom moći, ali smo dovoljno razumni i pametni da znamo kojim putem treba da idemo. Do nekog momenta", naveo je predsednik Srbije.

Izvor: T a n j u g / TV Pink / RTS / TV Most; foto: TV Pink

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva