:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 07, 2023   20:16

0

73

Vučić: Jasno je da ćemo imati vanredne parlamentarne izbore, prelazne Vlade neće biti ; Brnabić:Izbori su jedino rešenje, spremna sam da podnesem ostavku

Pozivali smo i čekali na razgovore sa opozicionim liderima, ali je očigledno da do njih neće doći jer se oni nikada neće pojaviti , jer ne žele razgovore, rekao je  u obraćanju predsednik Srbije Aleksandar  Vučić.

On je dodao da za sve postoje rokovi i da ubrzo idemo na raspuštanje Skupštine, kao i da je jasno da ćemo imati parlamentarne izbore, samo jos ostaje da se odredi njhov datum.

,,Mi ćemo nastaviti da čekamo neke ljude da razgovaramo, ali pošto je jasno da oni čekaju neke druge stvari, ali nikada se neće dogoditi da neko na ulici preuzima vlast ili nasiljem, bilo je to previše za ovu zemlju od 90-tih godina. Sa tim prošlim vremenima je davno završeno", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da on i Vlada Srbije očekuju da će se pojaviti neko, ko će, kako je rekao, ,,pokazati dovoljno odgovornosti za celo društvo, a ne samo za svoje sitne stranačke potrebe". 

Vučić je ponovio i da prelazne Vlade neće biti,  jer je za to potrebna odluka predsednika, koju on nikada neće doneti, jer bi to, kako je rekao, značilo da državom upravlja jedan tajkun i nekoliko stranih centara moći. 

Vučić je rekao da će kao predsednik čekati da dođu na razgovor svi oni kojima je uputio taj poziv. 

,,Uputiću ih da je to jedini mogući način da do promena koje toliko žele dođe - da se na izborima učestvuje, da na izborima dobiju većinsku podršku naroda i da onda od predsednika mogu da dobiju mandat za sastav nove vlade", rekao je predsednik. 

Prethodno je premijerka Ana Brnabić, ponovila da je spremna da u svakom trenutku da ostavku i da smatra da su izbori, a ne nasilje , jedino rešenje.

Ona je istakla da je ponosna na rezultate svoje Vlade, da joj je bilo čast i zadovoljstvo da radi za svoju zemlju i zahvalila predsedniku Vučiću na pomoći, uz koju su postignuti izuzetni rezultati .

Premijerka je izjavila da je predsednik Vučić pozvao na razgovore pre 12 dana, ali da se niko od politčara i opozicije nije odazvao.

,,Određene stranke i političari iz opozicije politizovali i zloupotrebili tragediju, u trenutku kada je trebalo da zajednički razgovoramo organizovali su proteste sa isključivo političkim zahtevima," izjavila je Brnabić.

,,Ne mislim da je sve bilo savršeno, ali smo dali sve od sebe i borili se i mislim da imamo rezultate sa kojima svako od nas, ali i svako pojedinačno svako od naših građana, ako je iskren i objektivan, ipak, može da se ponosi", naglasila je Brnabićeva.

Istakla je da su rezultati jasni i da Srbija nikada nije tako napredovala. 

Vučić: Imali smo kompleksne razgovore o KiM i sinoć i danas

,,Imali smo vrlo kompleksne razgovore o KiM i sinoć i danas, razgovarao i sa Pičom, nastaviću od petka do nedelje sa Srbima sa KiM, važno da sačuvamo mir,"  istakao je Vučić.

On se još jednom zahvalio Srbima na KiM što se , kako je istakao, na miran i dostojanstven način bore za svoja prava i ponovio da će Srbija uvek biti uz njih i da će učiniti sve da ih zaštiti i  svoj narod i državne interese.

Spremali smo mnogo mera

Spremali smo mnogo mera, naša briga je stopa rasta sa kojom ćemo do polovine sledeće godine da imamo problema, deo uvezenih deo naših problema ali držimo čvrsto monetarnu stabilnost," rekao je Vučić.

Od septembra povećanje plate od 5,5 odsto za radnike u prosveti

Vučić je izjavio da će od prvog septembra zaposlenima u prosveti biti veća za 5.5 odsto, a od prvog decembra ili od prvog januara naredne godine ponovo će biti povećana za još 10 odsto, što je, kako je rekao, ukupno povećanje od oko 16 odsto.

,,Želimo da osnažimo učitelje i nastavnike i da pokažemo da brinemo o njima", rekao je Vučić. 

Za medicinske sestre i tehničare povećanje plata oko 16 odsto

Predsednik je najavio da će medicinskim sestrama i tehičarima, za njih ukupno 59.128 zaposlenih, od 1. septembra biti povećane plate za 5,5 odsto, a u decembru ili januaru dodatnih 10 odsto.

,,To će kumulativno biti oko 16 odsto povećanje plata", istakao je Vučić.

Dodao je da veruje da će za lekare, vojsku i policiju, administraciju i ostale u javnom sektoru imati snage za povećanje od oko 11 odsto.

Od oktobra povećanje penzija 5,5 odsto, od januara dodatnih 14,6 odsto

Predsednik Srbije najavio je večeras da će od 1. oktobra penzionerima biti povećane penzije za 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. godine dodatnih 14,6 odsto.

,,Dakle, kumulativno povećanje će biti gotovo 21 odsto. I to na onih gotovo 21 odsto koje smo već imali povećanje. Kumulativno od početka prošle godine oko 44 odsto će biti povećanje penzija", rekao je Vučić predstavljajući nove mere.

Naveo je da je 2012. penzija bila 204 evra, dok će u januaru 2024. biti 390 evra. 

Daćemo po 10.000 dinara za svako tek rođeno dete - do 16. godine

Vučić je najavio novu meru, rekavši da je doneta odluka da se po 10.000 dinara da za svako dete, tek rođeno, do 16. godine.

,,I to dajemo majkama. Majke primaju taj novac na račun u skladu sa tim koliko dece imaju. Ako imaju dvoje dece dobiće 20.000 dinara”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, prijavljivanje ide od 20. avgusta do 15. septembra, a isplata oko 25. septembra.

,,Ukoliko je samohrani otac taj koji se stara o deci, onda će on dobiti taj novac. Ukoliko su staratelji, oni će dobiti taj novac. Ukupno 1.190.000 dece od nula do 16 godina”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je za tu meru izdvojeno sto miliona evra.

Sutra još 100.000 vaučera  za odmor u Srbiji

,,Kada je reč o vaučerima, idemo sutra sa još 100.000 jer su ovi prethodni bili razgrabljeni, sa po 5.000 dinara i bićemo spremni na još 100.000 jer želimo da zamolimo ljude da leto i zimu provedu u Srbiji”, rekao je Vučić.

On je rekao da u prva tri meseca Srbija ima 40 odsto uvećanje prihoda od turizma.

Vučić: Mere predaje oružja donete kako bi Srbija postala sigurnije mesto za život

Predsednik Vučić je rekao da je mera predaje oružja bez sankcija doneta kako bi Srbija postala sigurnije mesto za život i dodao da je juče u jednom gradu u Srbiji predat mitraljez tipa ,,Getling".

,,To je onaj rotirajući mitraljez koji ispali 3.000 metaka u minutu. To je čovek stavio na prikolicu i doneo nam je mitraljez i hvala mu na tome što je to učinio. Ali sam šokiran", naveo je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara i dodao da je srećan zbog mere koja je omogućila građanima da bez sankcije predaju oružje i da se rasterete i prođu bez kazni zatvora. 

Brnabić: Do večeras predat 62.801 komad oružja

Premijerka  Brnabić je ranije večeras rekla da je država posle masovnih ubistava u Srbiji delovala u pet oblasti, a jedna od njih je akcija razoružavanja, dodajući da je do večeras predat 62.801 komad oružja.

Pored razoružavanja Srbije, druga mera je bila zapošljavanje dodatnih 1.200 policajaca koji će se dodatno brinuti o bezbednosti u školama, tu su izmene Krivičnog zakona, kao i Radna grupa za mentalno zdravlje i borba protiv vršnjačkog nasilja.

,,Pripremljen je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji kojim je predviđen moratorijum za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja i lovačkog oružja u trajanju od dve godine i mi ćemo uskoro uputiti taj zakon u skupštinu”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Kaže da je započeta kontrola i da su policijske uprave izvršile kontrolu oko 5.500 vlasnika oružja da li ispunjavaju uslove i protiv vlasnika oružja podneto je 116 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nesavesnog čuvanja oružja.Kako je dodala, taj posao mora da se završi do 4. novembra.

Takođe, pripreljeni su u okviru izmena Zakona o oružju i municiji detaljni uslovi za osnivanje i rad strelišta, kao i izmene podzakonskih akata.

,,Pripremili smo izmene Zakona o oružju i municiji kojima se pooštravaju uslovi za nošenje i držanje vatrenog kratkog oružja. Za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove, predviđen je obavezan otkup oružja s ciljem da se broj smanji za 90 odsto”, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je sa predsednikom razmatrala da se akcija razoružavanja produži do kraja juna, ali će odluka o tome biti doneta sutra.

Odluka o školskoj godini najispravnija i jedino moguća

Vučić je izjavio da je bilo teško doneti odluku o završetku školske godine, ali da je ta odluka bila najispravnija i najbolja  moguća i da oni koji je kritikuju ne bi bili zadovoljni ni da je urađeno drugačije.

,,Skoro mesec dana smo vodili ne lake razgovore, Ana i njen kabinet. Ja sam primio, skoro sve obišao, razgovarao sa porodicama ubijenih u Duboni, Malom Orašju. Razgovarao sa više roditelja, njihovih porodica, porodica ubijenih u Ribnikaru, nastavnicima, ljudima iz saveta roditelja jednima, drugima, posećivao u bolnicama i bilo je mnogo teško doneti odluku oko koje bi se svi saglasili, napravili smo na kraju kompromis", rekao je predsednik odgovarajući na pitanje kako komentariše osude opozicije zbog odluke o prekidu školske godine pre, kako su rekli, prekida rijaliti programa.  

Vučić je rekao da je doneta odluka za koju misli da nikome ne smeta i sa kojom su svi na ,,kraju krajeva negde zadovoljni". 

,,Svi mi, ne samo deca u Beogradu, smo šokirana onim što se desilo. Niko im ne smeta da nastave sa svojim nenastavnim aktivnostima i da uče koliko žele. Mislim da smo doneli najispravniju i najbolju moguću odluku. Da nismo doneli takvu odluku oni bi rekli zašto niste doneli baš takvu odluku i sve vam je u Srbiji tako", rekao je Vučić.  

On je dodao i da kao predsednik izuzetno poštuje ljude koji su izašli na ulice, bilo koje skupove i mitinge i želeli da promene nešto u svojoj zemlji, da pokažu da ih je užasno pogodila ova tragedija, ali da nikada neće gajiti ništa drugo sem prezira prema političarima i tajkunima koje nije zanimala borba protiv nasilja, već  samo kako da zloupotrebe na najstrašniji mogući način tragediju koju niko nikada u svetu na taj način nije zloupotrebio.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da   ,,svako od političara u Srbiji, svako od poslanika opozicije, i svako od medija koji ih podržavaju" zna koliko je određenim porodicama stradale dece u pucnjavi u OŠ  ,,Vladislav Ribnikar" teško.

,,Svako zna koliko ih boli svaki novi školski dan i da oni osećaju bol", rekla je Brnabić na konferenciji za medije zajedno sa Vučićem, i dodala da  ,,ima stvari koje su iznad politike i oko kojih se ne sme voditi politička borba". Brnabićeva je naglasila i da ova zemlja, niti iko od nas više neće biti isti nakon tragedije 3. maja.

Izvor: TV Most / T a n j u g; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva