:

:

TV Most

clock

Decembar 21, 2022   15:42

0

214

Vučić: Kfor korektniji od nekih zapadnih vlada, ali očekujem negativan odgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bakuu da se Kfor na Kosovu i Metohiji ponaša mnogo korektnije od nekih zapadnih vlada, mada očekuje nagativan odgovor na zahtev Beograda za povratak do 1000 pripadnika srpskih snaga.

"Očekujem da odgovore negativno, oni su sposobni da obavljaju dužnost i ponašanje Kfora je korektnije od nekih zapadnih vlada. Oni se ponašaju u skladu sa Rezolucijom 1244 na ozbiljan i odgovoran način, za razliku od svih drugih", rekao je Vučić u odgovoru na pitanje novinara da li postoje neke analize, šta očekuje i šta su stavovi Kfora.

Rekao je i da mu je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev danas rekao: "Kad god pomisliš da se oslanjaš na međunarodno pravo, to je za nas male, a da za sve druge postoji pravo jačeg".

Saglasio se sa tim i dodao da jači mogu šta hoće, ali...

"Možete da kažete pištolj u slepoočnicu napusti stan, pištolj u slepoocnicu napusti auto, pištolj u slepoočnicu ubiću ti dete... Nedam da mi ubiješ dete", rekao je predsednik i istakao da: "Kada vas doteraju u ćošak, do kraja nemate više šta da izgubite".

"Dalje kada nemamo kud, kao pacov u uglu, branićemo se sa sve četiri noge", naveo je predsednik.

Vučić je rekao da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao i o nekim drugim pitanjima i dogovoru kako i šta da rade zajedno.

"Baku se razvija, svaki put kada ovde dođem vidim nešto novo... Alijev kada je bio u Beogradu jedva je prepoznao grad koliko se izgradio", kaže Vučić i ističe da "moramo da se razvijamo, da guramo naše zemlje, hrabro i jako da se borimo za naše narode".

Na pitanje da li mu je poznata izjava nemačkog ambasadora u Prištini koja se citira "da je Nemačka razbila iluzije o dominaciji Srbije na Balkanu", Vučić kaže:

"Čestitam mu na tome, važno da je potvrdio nečiju drugu dominaciju, a oni se nama žale što mi govorimo o njihovoj dominaciji. Ali, to je u redu.  Mi nemamo nikakvu dominaciju, nismo maštali o domaniciji, već o saradnji sa Nemačkom".

Vučić je nemačkom ambasadoru u Prištini poželeo mnogo uspeha u budućnosti.

"Što se nas tiče želimo najbolju saradnju sa Nemačkom, ali mi imamo svoju zemlju i svoj narod. Mi želimo najbolje odnose sa Nemačkom", poručio je Vučić.

Veliki bezobrazluk zapadnih sila, zahtevi Srbima umesto ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se na Kosovu i Metohiji suočavamo sa velikim bezobrazlukom koji dolazi od zapadnih sila, jer traže od Srba da uklone barikade i vrate se u insitucije, umesto da prvo formiraju Zajednicu srpskih opština.

On je u izjavi novinarima na kraju posete Azerbejdzanu rekao da sa Zapada kažu Srbima da se vrate u institucije, a trebalo bi prvo da se oformi Zajednica srpskih opština što je obaveza po Briselskom sporazumu, pa onda da se traži od Srba da se vrate u institucije.

"Ne pitajte kroz kakvu dramu u međuvremenu prolaze porodice mnogih Srba - Pantić, Trajković i mnoge druge gde ne mislim na Radu Trajković nego na Srđana Trajkovića. Mislim na časne, a ne nečasne ljude", precizirao je on. 

Istakao je da oni prolaze kroz najdramičilniji deo svog života i to zato što bi, kako je rekao, hteli da opstanu i da budu svoji na svome.

"I sada oni kažu: sklanjajte barikade i vratite se u institucije. Pa prvo formirajte Zajednicu srpskih opština. Kažemo: pustite te ljude, a oni kažu pustili bi, ali mora Rosu da prođe tu i i tu. Čekaj, da li je Dejan Pantić Osama bin Laden, šta je on, šta je uradio, kažite nam da znamo šta je uradio", upitao je Vučić.

Zapitao je da li je neko pročitao šta je Pantić uradio i istakao da to nije moglo nigde da se pročita, jer Pantić nije uradio ništa.

"Bio je u svojoj zgradi, nosio kući bakaluk. Kažu suprotsravlajo  se. A kako? Pa tako što ga je neka od tih baraba tamo prepoznala kao bivšeg kolegu policajca koji je ušao u tu zgradu, a on tamo živi", rekao je Vučić.

Dodao je da umesto da ga puste, kažu: "Možda ćemo da ga pustimo na lečenje, ali mora Rosu da ga dovede".

"Po kom pravu mora Rosu da ga dovede. Koga je on ubio, šta je uradio Dejan Pantić", upitao je Vučić.

Dodao je da je isto tako izmišljano da je Euleks napadnut šok- bombama, i da je reč o pirotehnici.

"1.500 puta sam to preživreo na stadionu. Koga briga za pirotehniku. Ali to govori kakav je odnos prema Srbima i Srbiji", naglasio je predsednik Srbije.

Govoreći o zahtevu Srbije da se deo naših oružanih snaga vrati na Kosovo i Metohiju, rekao je da se to ocenjuje kao apsurdno.

"Ma stvarno. Nije apsurdno da budu albanske trupe, ni hrvatske, ni nemačke na srpskoj svetoj zemlji, ali je apsurdno da budu srpske trupe", primetio je Vučić.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMVučićKFOR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva