:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 12, 2020   23:37

0

161

Vučić: Lajčak u Beogradu odmah posle izbora, možda već 22. juna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će izlasnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u Srbiju stići odmah posle izbora.

Vučić je u emisiji „Prva tema“ rekao da ne može da isključi mogućnost da to bude već 22. juna.

Dodao je da još nema potvrde.

Vučić: Sa Putinom imam sastanak 23. juna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će 23. juna imati bilateralan sastanak sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, kao i da će 24. juna učestvovati na Paradi u Moksvi.

"Imaću 23. juna bilateralni susret sa Putinom, a 24. ću prisustvovati Paradi pobede, što je velika čast", istakao je Vučić.

Imamo dogovoren tet-a-tet, dodao je Vučić.

On je rekao da to nema nikakve veze sa izborima i eventualnom podrškom njemu na izborima, jer je susret planiran za posle izbora.

Sam se, kaže, sprema u Moskvu, a može da se desi da 25. ili 26. on ili Ana Brnabić odu u Vašington.

Vučić: SAD i EU imaju istu politiku, Srbiji treba jedinstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da će suština i evropskog i američkog predloga za resenje kosovskog problema biti nezavisnost Kosova, koju treba ili formalno ili neformalno da podržimo i zato Srbija treba da bude jedisntvena i jaka da bi mogla adekvatno da odgovori.

On je na tv Prva rekao da nema suštinske razlike između stava Amerike i EU u rešenju, odgovrajući na pitanje da li bi bilo bolje da pregovore vodi Grenel ili Lajčak.

Vučić je istakao da moramo da pregovaramo i sa jednima i sa drugima, ali da nam ni to ništa neće pomoći.

Pretpostavlja da će EU biti glavni pregovarač, i da ćemo mi prihvatiti razgvore, ali ne vidi da će nam i to nešto pomoći.

"Može nam pomoći samo naše jedinstvo i zato je važno da ljudi izađu na izbore, da imamo snažniju poziciju da čuvamo i borimo se za ovo što imamo ili da ako kažemo 'ne' imamo snage, ili da se ujedinimo i kažemo hajde da napravimo kompromis, ali i za to nam treba jedinstvo i snaga", poručio je Vučić, a ne, kako je napomenuo, kao što je bilo 2008. godine.

On kaže da to pitanje neće samo tako da skine sa grbače, ali da smo do sada kupovali vreme, podigli ugled i ekonomiju Srbije.

Narod je podigao Srbiju svojim znanjem i trpeljivošću, snažniji smo i nećemo ići sa belom zastavom, ali pozicija nije laka, ističe Vučić.

Neće promeniti stav ni Nemačka, ni Amerika, ni Francuska, niko, kaže Vučić.

Kaže i da još nije čuo nikakvo rešenje, niti je dobio neki predlog, ali da može samo da naslućuje.

Različite su agende, ali i borba između SAD i EU, ko će da vodi glavnu reč.

Ponavlja i da pritisci stalno postoje i da su velike sile uvek to radile i da suštinski svoju politiku prema Kosovu neće da menjaju.

Upitan za Hotijevu platformu kaže da je to spisak lepih želja neodgovornih političara.

Vučić: Svi žele da Srbija ne dobije ništa, borićemo se

Svi žele da Srbija na KiM ne dobije ništa, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je zato nemoguće da se nađemo na pola puta, kako bi se taj problem rešio.

Na kojoj tački će biti nastavljen dijalog, kaže, zavisi od onog ko ih organizuje, a na pitanje Prve tv šta je njegova platforma za dijalog, Vučić kaže:

"Platforma je da se borimo za svakog čoveka na KiM, da se borimo za svaku kuću, crkvu i manastir, za državu Srbiju na KiM. Da se borimo za sve, ali da budemo svesni u kakvoj smo teškoj situaciji”, rekao je Vučić.

Podseća i da Albanci na KiM čine 93 odsto stanovništva.

Vučić je naveo da će nam biti mnogo teže u budućnosti i zato traži podršku naroda, kako bi, kaže, oni sa kojima razgovaramo znali da razgovaraju sa legitimnim predsednikom i da ne mogu da nipodaštavaju njegove reči.

Na pitanje šta piše u našoj platformi, kakav je status Kosova, Vučić kaže da je Kosovo deo Srbije, ali da se mora razumeti da u platformi Prištine, Nemačke, SAD... piše da je Kosovo nezavisna država.

“Da se nađemo na pola puta? Da smo mogli da se nađemo na pola puta, ne mislim da bi za Sbriju bilo loše, samo što oni neće da se nalazimo na pola puta. Svi će hteti da Srbija ne dobije ništa”, rekao je Vučić i dodao da će, ako to ne bude slučaj, biti presrećan.

Dodao je i da “tačka nastavka pregovora” zavisi od onoga ko pregovore organizuje.

“Ne možemo da ne razgovaramo. Zar treba neko sutra da nam dovede zemlju u izolaciju?”, rekao je Vučić.

Kako kaže, ne zna o čemu će se razgovarati, već čeka da mu kažu šta je suština.

“Mi predloga imamo mnogo. Prvo da ispune sve iz Briselskog sporauzma, Zajednicu srpskih opština nikad nisu sproveli”, podsetio je Vučić i dodao da ZSO Albance ne interesuje, dok oni koji Albance podržavaju na tome ni ne insistiraju.

Vučić je kazao da, kada bi reagovao kao u običnom životu, neko bi rekao da je prek i nagao.

„Moj posao je da vodim zemlju, obezbedim mir u zemlji, mir u regionu i dodatno bolju ekonomiju, uslove za više stranih investicija“, objasnio je on.

Vučić je, na zahtev da se ne razgovara, podsetio da je Srbija rekla da neće pregovarati dok Priština ne ukine takse.

Ukazao je da su kosovski Albanci potom lagali na svakom susretu i trebalo im je dve godine da ukinu takse.

„Je l' mislite da imamo opciju da uopšte ne odemo i razgovaramo? Nemamo. Da ne odemo na pregovore, bili bi potpuno izolovani kao zemlja, a da vodim zemlju pod takvim sankcijama ne pada mi na pamet. Vodiću zemlju u sigurnu luku, ne bežeći od razgovora. Ući ćemo u te razgovore dobre vere, ali ne idemo sa belom zastavom i nećemo dozvoliti bilo kome da ponižava i podaštava Srbiju“, podvukao je on.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićKiMMiroslav LajčakEUSADPutin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva