:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2019   17:40

0

236

Vučić: Medveđa i Sijarinska Banja ostaju Srbija

Predsednik Aleksandar Vučić nastavio je kampanju "Budućnost Srbije" posetom Jablaničkom okrugu. Prvo je obišao Vlasotince, a potom i opštinu Bojnik. Vučić je tom prilikom, povodom pretnji iz Prištine, poručio da će Medveđa i Sijarinska Banja, "ostati Srbija" i da će država u taj deo zemlje ulagati sve više novca.

Aleksandar Vučić je, prilikom posete Vlasotincu, rekao da je u rešavanju problema, uključujući Kosovo i Metohiju, najvažniji rezultat, ali da u suočavanju sa izazovima ima drugačiji stil od ostalih – ne voli da preti, da se junači, već gleda samo ono što piše na semaforu.

"Hoću ljudima koji žive ovde, a poreklom su sa Kosova i Metohije, da poručim da ne brinu, da će rezultat biti u korist Srbije", rekao je Vučić pred obilazak obnovljene Osnovne škole "Siniša Janić" u Vlasotincu, u obraćanju građanima, okupljenim u velikom broju.

Kako kaže, ne brine ga ekonomski napredak Srbije, već apetiti pojedinih iz Prištine, zbog čega će danas obići Medveđu i Sijarinsku Banju.

Prema Vučićevim rečima, suočeni smo sa iracionalnim rukovodstvom u Prištini i da se ne zna šta se sve može očekivati od njih. "Naš cilj je da čuvamo mir i stabilnost, jer samo u miru možemo da napredujemo, obnavljamo domove zdravlja... Zato brinem zbog svega što su Albanci spremni da urade", objasnio je predsednik prilikom posete školi u Vlasotincu.

Vučić je ukazao da je u Osnovnu školu u Vlasotincu uložen značajan novac, sa ciljem da škola koja je dala najznačajnija imena Vlasotinca i Jablaničkog okruga zasija novim sjajem posle više od 140 godina od kada je osnovana. "Hoćemo da deca ostaju u Jablaničkom okrugu, da imaju uslove kakve imaju mladi u svim razvijenim zemljama sveta. To možemo da uradimo zato što danas imamo više novca nego ranije. Ulagaćemo još više u sve javne objekte u Vlasotincu", rekao je Vučić.

Vučić je nakratko prisustvovao času srpskog jezika jednog odeljenja drugog razreda, a deca su mu u znak dobrodošlice izrecitovala nekoliko pesama na lokalnom dijalektu.

Više investicija u Vlasotincu 

Opština Vlasotince realizovala je u 2018. godini oko 50 projekata, uglavnom infrastrukturnih, čija je ukupna vrednost 1,8 miliona dinara. Vučić je naveo da je Vlasotincu potrebno još investicija, pogona, da se zaposle ljudi, da ne moraju da idu u Niš, Leskovac, na zapad da zarađuju.

"Rekao sam da ćemo ići s teškim merama, što se mnogima nije svidelo, ali i da ćemo ozdraviti Srbiju. Danas sa javnim finansijama nemamo problema. Ljudi su videli da rad, trpeljivost, strpljenje daju rezultate. Naš ekonomski rast značajno je veći od većine zemalja u regionu, mada će nam biti potrebno još mnogo godina da sustignemo razvijene zemlje. Mora da se ide bržim tempom nego do sada", istakao je predsednik Srbije.

Zamolio je sve ljude u lokalnim vlastima da pokažu veću brigu prema ljudima, da ih primaju, čuju i slušaju koji su njihovi problemi i pokušavaju da ih rešavaju. "Ne možemo da rešimo sva pitanja, hoćemo da odgovorimo svakome, da pokažemo ljubav i pažnju, ali to mora da se radi u saradnji sa lokalnim čelnicima. Njihova je obaveza da slušaju muke naroda i rešavaju njihove probleme", poručio je Vučić.

Otvaranjem auto-puta kroz Grdeličku klisuru, povećaće se i šanse za turizam Jablaničkog okruga, rekao je Vučić i najavio ulaganja u turizam Vlasinskog jezera i drugih potencijala ovog kraja. "Auto-putevi će, takođe, podstaći i veće interesovanje ulagača za investiranje, pa će zbog sve veće konkurencije privatni sektor morati da povećava plate, a i država će povećavati penzije i plate u javnom sektoru", zaključio je Vučić.

U narednom periodu opština planira obnovu svih lokalnih puteva u vrednosti od oko 100 miliona dinara, izradu projekta za proširenje i opremanje radne zone, izgradnju obilaznice oko Vlasotinca na državnom putu Leskovac–Pirot. Takođe, u planu je i izgradnja kanalizacione mreže u 13 seoskih naselja, sa mini-postrojenjima za preradu otpadnih voda u vrednosti od 1,5 milijardi dinara.

Zatim rekonstrukcija postrojenja za preradu pijaće vode i otpadnih voda, rekonstrukcija trga u centru Vlasotinca i druga faza radova na zgradi Gimnazije i srednje Tehničke škole, kao i na Domu zdravlja.

Vučić prvi predsednik u poseti Bojniku

Posle posete Vlasotincu, predsednik Aleksandar Vučić posetio je i opštinu Bojnik u Jablaničkom okrugu. On je prvi predsednik Srbije koji je posetio to mesto, koje po poslednjem popisu ima nešto više od 11.000 stanovnika.

Vučić je i tokom posete Bojniku iskoristio priliku da, kao što je to uradio u Vlasotincu, poruči građanima da ne brinu povodom pretnji Prištine. "Slušam priče iz Prištine. Medveđa i Sijarinska Banja su, naravno, Srbija bili i Srbija ostaju i uvek će biti. Tu ulažemo veliki novac i ulagaćemo i ubuduće", naglasio je predsednik Srbije.

Poručio je da će zajedno sa Vladom pokušati da dovede nekog većeg investitora u tu opštinu koji bi otvorio fabriku gde bi radio veliki broj radnika i najavio čitav niz konkretnih projekata za tu opštinu.

Najavio je da će biti potpuno rekonstruisana osnovna škola u Bojniku, kao i Dom zdravlja, a posebno infektivno i prijemno odeljenje. Biće urađen put Plavna – Gornje Brijanje – Stubla, a već za manje od mesec dana započeće radovi, najavio je Vučić.

Predsednik Srbije je napomenuo i da u celom Jablaničkom okrugu ima malo dece i upozorio da "džaba sve radimo ako nemamo više dece u budućnosti".

Naglasio je da će plate i penzije biti sve veće i da će biti bolje javne finansije, ali da je zabrinut za opstanak našeg naroda zbog malog priraštaja. Dodao je da se uslovi života građana moraju poboljšati, jer ćemo u suprotnom nastaviti da gubimo po milion stanovnika na svakih deset godina.

Vučić je naveo da će država finansirati i pomoći izgradnju agro-zone u koju bi došli investitori, kao i da će to omogućiti elektrifikaciju plastenika. "Kao što smo u Lebane doveli jednog investitora, a potrebno je još jednog, tako moramo i u Bojniku da napravimo fabriku da bi građani ostali", rekao je Vučić i poručio da će Bojnik moći da računa na sve veću podršku države.

Vučić je obišao fabriku "Autostop", a u krugu fabrike dočekalo ga je lokalno rukovodstvo, nekoliko stotina radnika, kao i trubači i KUD "Belac" iz Pridvorice. Tom prilikom je izrazio uverenje da će fabrici biti obezbeđena još jedna hala i da će ta firma moći da zaposli i više radnika.

U fabrici 55 radnika proizvodi veštačku kožu i presvlake za "tojotu" i "reno". Kako kažu u fabrici, pogon te grčke kompanije je otvoren u nekadašnjoj fabrici "21. maj", u avgustu se očekuje otvaranje novog pogona, a planirano je da u narednih godinu do dve bude zaposleno do 200 radnika. 

"Ne mogu da vam obećam hitnu i brzu izgradnju puta preko Radan planine, ali i to ćemo uraditi. Prvi put ćemo se ozbiljno baviti time koje sadržaje možemo tu da otvaramo pošto nema dovoljno ljudi", istakao je Vučić.

Predsednik se na molbu radnika i menadžmenta fabrike, a kako nalaže "tradicija" u tom poslu, potpisao na prvi metar PVC kože od koje se prave presvlake za automobile. Na tom prvom metru potpisi su svih koji su doprineli da proizvodnja veštačke kože počne u pogonu u Bojniku.

Obilazak plantaže voća 

Posle posete fabrici, predsednik Srbije je obišao i plantažu voća "Ekspert stil", koja se prostire na 21 hektar.

Predsednika su dočekali porodica Đorđević, koja je vlasnik plantaže, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i radnici, nakon čega je imao priliku da vidi zasade voća kao i mehanizaciju koja se koristi za njegovo gajenje.

Na pitanje novinara kako država može da pomogne poljoprivrednicima, Vučić je rekao da se to radi na više načina, a sa EU se radi kroz IPARD fondove koji su važni. "Ako vlasnici uspeju da prođu na konkursu za 1,2 miliona, koliko im treba za hladnjaču od 800 tona, oni dobiju 720.000 evra u grantovima. Na poklon dobiju taj novac", naveo je Vučić i dodao da su nas u tome zemlje EU, od Slovenije do svih drugih novoprimljenih zemalja, dramatično pretekle u proteklih 20 godina.

Vučić je istakao i da su izdvajanja države sve veća i da se 400 miliona evra izdvaja samo za subvencije. Dodao je da poljoprivreda učestvuje sa 9,8 odsto u ukupnom BDP-u Srbije.

Po završetku posete opštini Bojnik, Aleksandar Vučić je obišao i arheološko nalazište Caričin grad (Justinijana Prima) kod Lebana, koje potiče iz šestog veka.

Prilikom posete Lebanu Vučić je rekao da su naše snage nesrazmerno snažne u odnosu na potrebu da spreče svaku mogućnost da bilo ko izvrši nekakav napad ili akciju protiv države Srbije, čak i protiv našeg stanovništva koje ne živi samo sa ove strane administrativne linije.

"Toliko su nadmoćne, uverljive i ubedljive u svakom smislu, profesionalno i po brojnosti", naglasio je predsednik i dodao da ih ima više nego dovoljno u pojasu prema administrativnoj liniji, da mogu da intervenišu u svakom trenutku. 

Odgovarajući na pitanje novinara u Lebanu o navodnom napadu Albanaca u dva kuršumlijska sela, Vučić je rekao da misli da je reakcija posle tog događaja bila preterena.

Govorimo, istakao je, o lopovima, koji su ušli da kradu po praznim kućama.  "Kao što kažu mladi, tipovali su kuće, znali su da su prazne i ušli da kradu i to je sve", objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da treba da se uradi put preko Radan planine koji će povezati Jablanički i Toplički okrug, kako bi se povećao broj srpskog stanovništva u pojasu prema administrativnoj liniji, jer tamo žive gotovo samo Albanci. Za izgradnju tog puta biće izdvojeno osam miliona evra.

Takođe, predsednik Srbije je najavio i gradnju pet kilometara puta prema Medveđi i sedam prema Bojniku, što će koštati četiri miliona evra.

Vučić: Na KiM ostali najsnažniji Srbi 

Predsednik je izjavio da je iseljavanje Srba sa KiM sada mnogo manje nego u prethodnom periodu, ali da i dalje traje, te je primetio da su ostali "najsnažniji i najjači Srbi".

Na pitanje novinara koja je njegova poruka Srbima na KiM i na jugu Srbije koji su ozbiljno zabrinuti zbog pretnji Prištine i koji razmišljaju da se sele, kao i ljudi u kosvoskom Pomoravlju i u Štrpcu, Vučić je rekao da je svuda na jugu već poručio građanima da je to Srbija, kao što je to uradio i u centru Bujanovca, kada je bio u poseti Pčinjskom okrugu.

Što se tiče Srba u Štrpcu, Vučić je naglasio da oni, kao i Srbi u čitavoj Siriničkoj župi žive u albanskom okruženju i da su oni svojevrsni junaci. "Oni su svojevrsni junaci koji drže i 'Brezovicu'. Plašim se da će posle napada na Trepču sledeći napad biti na 'Brezovicu'. Znaju oni kakva je albanska policija već decenijama i nemaju nikakvih iluzija. To nema veze sa srpskom politikom", objasnio je.

Ulaže se, kaže, mnogo u Štrpce, država pomaže i preko svih javnih preduzeća od Telekoma do mnogih drugih. Kako je rekao, država Srbija ulaže novac da zaštiti i sačuva određena imanja kao srpska.

"To nekada radimo da se vidi, a nekada 'ispod žita', na različite načine. Moramo tako, jer nemamo faktičku vlast na KiM, ali se dovijamo da bismo pomogli našem narodu na sve moguće načine. Za to mogu jednog dana da odgovaram, kao i za podršku Republici Srpskoj, pošto je to jedino što nije apsolutno transparentno", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je tom prilikom rekao da je za Beograd najopasnije to što Priština radi sa kosovskim snagama bezbednosti, i čini sve da Srbe privole da uđu u kosovsku vojsku. "To je najveći problem za nas. Ulazili su u Parteš, čak i u Pasjane sa svojim aktivistima i nudili kule i gradove da Srbi uđu u vojsku. Pitam sve Srbe koji bi o tome da razmišljaju – a, šta mislite zašto vas zovu, šta je smisao kosovske vojske, nego da jednog dana ili kada im to bude odgovaralo napadnu Srbe ili srpsku vojsku", ističe Vučić.

Kaže i da Srbija ne želi da joj se desi ono što se desilo za vreme Prvog svetskog rata, kada su Srbi preko Save i Dunava u velikom broju učestvovali na strani okupatora, koji su porobljavali Srbiju, jer su na to bili naterani. "Ne treba nam srpsko-srpski sukob. A da li će koristiti razne vrste pritisaka za progon našeg naroda? To rade već poslednjih 50, 60 godina. I ono što ste mogli da vidite u Minhenu – oni su naučili da sprovode tu vrstu priče u kojoj su stalna žrtva", kaže Vučić.

Navodi da kada se uporede brojevi i kada pogledate da li danas živi manje Albanaca nego pre, vidi se da ih živi više, dok Srba živi jedva jedna trećina u odnosu na ono koliko ih je živelo. Kako kaže, mi toga treba da budemo svesni i da se ujedinimo i da znamo šta su nam ciljevi.

"U svakom mestu se vide rezultati" 

Vučić je, nakon obilaska Arheološkog nalazišta Caričin grad - Justiniana Prima kod Lebana, rekao novinarima da iz svih dosadašnjih poseta vidi neke zajedničke karakteristike šta je urađeno, ali i šta nedostaje.

"U gotovo svakom mestu vidite rezultate rada Kancelarije za javna ulaganja, a to je u stvari rezultat ozbiljnog vođenja budžeta i javnih finansija, ali i angažmana te kancelarije", naglasio je Vučić.

Najavio je da će u turistički razvoj Caričinog grada biti uloženo najmanje četiri milona evra.

Podsetio je da je u Lebanu turska fabrika vunice već zaposlila 157 radnika i da će se broj radnika povećati na 250, kao i da će doći i nova fabrika koja će imati nešto manji broj zaposlenih. "Ako dovedemo još jednog investitora, mnogo smo uradili za ovaj lepi grad", rekao je Vučić okupljenim građanima i dodao da bi trebalo još raditi kako bi ljudi čvrsto verovali i znali da njihova deca imaju budućnost. 

Dodao je da smo imali u tom delu Srbije i značajna ulaganja u navodnjavanje i voćarstvo i protivgradnu zaštitu.

Vučić je, u Lebanu na pitanje novinara da li je zadovoljan napretkom Srbije na rang listi evropskih zdravstvenih sistema, gde se nalazi ispred 14 evropskih zemalja, rekao da država ogroman novac troši na zdravstvo i da u Srbiji ima još mnogo toga da se uradi.

"Čak 2,4 milijardi evra ide na zdravstvo, što je oko 22 odsto našeg budžeta. Samo 900 miliona ide na plate. To su ogromna ulaganja, ne računajući ulaganja u velike kapitalne objekte kao što su klinički centri i velike bolnice", objasnio je predsednik. 

Vučić ističe da je očigledno da još neke stvari u organizaciji nisu dovoljno dobre.

Predsednik Vučić posetio je u Lebanu obdanište "Dečja radost", gde je poručio da će se u narednom periodu više ulagati u obnovu i rekonstrukciju javnih objekata na teritoriji te opštine, a za zaposlene u vrtiću najavio je veća primanja.

Kaže da država sve to može da uradi zahvaljujući podršci građana borbi za vođenje odgovorne politike.

Najavio je da će pre kraja ove godine ili početkom sledeće godine doći ponovo u Lebane da vidi šta je sve urađeno od onog što je dogovoreno.

Sijarinska Banja – bogatstvo cele Srbije 

Aleksandar Vučić obišao je Sijarinsku Banju i Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju "Gejzer", u kojoj bi do kraja godine trebalo da počne izgradnja modernog SPA centra.

Vučić je, u obraćanju tokom posete toj banji, primetio da se mi svaki dan, možda i više nego Albanci, bavimo raznim izjavama i glupostima koje se čuju od njihovih političara, što ne bi trebalo, ali da je on, ipak, došao da im poruči da ne brinu, jer su Banja i Medveđa – Srbija.

"Ja samo ne volim da vičem i pretim, kao što rade Albanci. Ovo je naše i hoću da razgovaram o ulaganjima, napretku, budućnosti, obezbeđivanju posla, da nam ljudi ne bi napustsali Medveđu", rekao je predsednik u Banji, koja se inače nalazi nadomak amdinistrativne linije sa KiM.

Ukazao je da je potreban privatni kapital da se banja unapredi, jer je ona bogatstvo cele Srbije, a ne samo Jablaničkog okruga. Najavio je da će država u Sijarinsku banju, koju je nazvao "rajem prirode" uložiti oko 60 miliona dinara. "I ne brinite kome pripada, nego dolazite sa što više ideja, a mi ćemo da podstičemo, da investiramo, jer nam je stanje u budžetu bolje, zahvaljujući reformama", rekao je Vučić i dodao da će se raditi put Medveđa - Lebane koji će biti dobro napravljen i uređen.

Primetio je da je problem mali broj ljudi koji živi u tom kraju zemlje, u, kako je rekao, prirodnom raju, a da bi ih bilo više, potreban je jedan investitor.

Ponovio je da će se razgovarati sa kineskim Ziđinom, čiji će predstavnici sledeće nedelje doći, da vide mogu li da preuzmu rudnik "Lece", jer, kaže, gde Kinezi dođu menjaju stvari i situacija postaje drugačija, poput Bora.

Poručio je meštanima da je država spremna da od ljudi sa lokala dobija više projekta i da im pomogne. "Hoću da ljudi vide da radimo na onome što je važno u mestima koja smo posetili, da nismo sve završili posetom, već da tada počinje rad", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je obišao rekonstruisani Dom zdravlja u Medveđi, u koji je uloženo 41 milion dinara. Radovi su podrazumevali zamenu podova i dotrajale stolarije, sanaciju dela krova, rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, zamenu elektroinstalacija i zamenu grejanja sa lož ulja na pelet u cilju energetske efikasnosti.

Obilazak obnovljene Ustanove za odrasle i starije u Leskovcu

Predsednik Vučić obišao je rekonstruisanu Ustanovu za odrasle i starije u Leskovcu u koju je uloženo ukupno 74,7 miliona dinara.

Na ulazu u Leskovac dočekao ga je transparent na kome je pisalo "Leskovac je uz Vučića", a ispred ustanove njeno rukovodstvo i zaposleni.

Direktorka Ustanove za odrasle i starije Gordana Savić je Vučiću rekla da je on prvi predsednik koji je došao da ih poseti i zatražila dodatnih 50 miliona dinara kako bi proširili kapacitete.

Kada ju je Vučić upitao da li može manje od 50 miliona, kroz osmeh je odgovorila "45 miliona", a predsednik dodao da će pokušati da se ta sredstva daju u dve godine, "da idemo na 20 + 25 miliona".

Ustanova danas zbrinjava 196 lica sa teritorije Jablaničkog okruga, a sa jednim od njih Vučić je odigrao partiju šaha.

Od rukovodstva je na poklon dobio sliku starog Leskovca, a na izlasku se upisao u knjigu utisaka u koju je napisao: Zahvalan svim zaposlenima na posvećenom i vrednom radu i uveren da će naši stari biti još srećniji i zadovoljniji u budućhosti. Država će uvek pomagati. Srećan i uspešan rad".

U rekonstrukciju Ustanove za odrasle i starije uloženo je ukupno 74,7 miliona dinara od čega je Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije uložila 62,2 miliona, a Grad Leskovac 12,5 miliona.

Radovi su podrazumevali rekonstrukciju fasade, krova, podova, toaleta, vodovodne i kanalizacione mreže, kao i unutrašnje stolarije.

Osim toga, postavljeni su i solarni paneli na krovu zgrade, odnosno sistem grejanja u ustanovi je kompletno renoviran.

Ustanova je osnovana 1964. godine pod nazivom Dom staraca, kapacitet ustanove bio je 60 ležajeva, a usluge su bile namenjene uglavnom stambeno i materijalno neobezbeđenim starim licima. 

Na kraju posete, Vučić će se sa premijerkom Anom Brnabić obratiti građanima.  

Vučić je kampanju "Budućnost Srbije" započeo obilaskom Pčinjskog okruga, 7. februara, a u međuvremenu je posetio i Južnobanatski, Mačvanski, Raški i Rasinski okrug. Cilj je da građanima predstavi šta je do sada sve urađeno i koji su dalji planovi, ali i da čuje koji su njihovi najveći problemi.

Izvor: RTS

VučićMedveđa...poseta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva