:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 03, 2020   13:19

0

85

Vučić: Mere Prištine sumanute; Moraće i Srbija da se pita za KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo sumanuta i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.

"Ne razumem kako oni zamišljaju život u 21. veku, u kojem nemate slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala", rekao je Vučić i dodao da su to, srećom, osudili Amerikanci, Evropljani, Rusi, jer je reč o civilizacijskim vrednostima koje su neupitne.

Vučić je novinarima u Novom Pazaru rekao da centralna Srbija zbog tih mera gubi oko milion evra dnevno, ali da time gube i kosovski Albanci, kojima je potrebna i sirovina iz centralne Srbije, ali i gotovi proizvodi kojima trguju.

"Oni su naviknuti na najveći deo proizvoda koji dolazi iz Centralne Srbije ili kako bi oni rekli iz Srbije", rekao je Vučić.

Dodao da je da je slobodna trgovina jedan od temelja na kojima je Beograd insistirao i da se zato zalagao za snažnije povezivanje i od CEFTE, da bi moglo da se radi, trguje, prave putevi, povezuju ljudi.

Upitan zašto se nije izjasnio u vezi sa novim pravilima do sada, Vučić je rekao da ga novinari nisu pitali, a i da nije u stanju da svakog dana komentariše nove odluke, jer svakog dana Priština izmisli nešto novo.

"Izjasnili su se oni koji je trebalo da se izjasne, od Marka Ðurića, do Vlade Srbije", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će otići do Jarinja, jer je blizu Novog Pazara, Vučić je rekao da je danas bio nadomak Brnjaka, a ne Jarinja.

"Bili smo nadomak Brnjaka, a ne Jarinja, samo da smo pošli levo, odnosno na istok, otišli bismo u Zubin Potok, sad bismo morali do Raške pa da se spuštamo ka Jarinju, tako da nam je Jarinje i dalje malo dalje".

Vlada u Prištini usvojila je 30. maja niz mera koje podrazumevaju obavezu za preduzeća iz centralne Srbije da obezbede dozvolu za svako vozilo sa robom za Kosovo, kao i zabranu uvoza proizvoda iz centralne Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".

Moraće, ipak, i Srbija da se pita za Kosovo

Moraće, ipak, i Srbija da se pita, kad je reč o Kosovu, poručuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom nastojanja članica Evropske unije da se ubrza rešavanje kosovskog pitanja i činjenice da sugerišu Srbiji šta bi trebalo tim povodom da uradi, javlja Tanjug.

"Svaki rodoljubivi čovek u ovoj zemlji bi voleo da mi odlučujemo o svojim pitanjima i pravima. Oni kažu 'vi ćete ovo ili ono', a onda samo možete da se nasmejete i ugrizete za jezik. Lepo je što su oni sve odlčili, ali za nešto će, ipak, morati da se pita i Srbija", rekao je predsednik Vučić.

Podsetio je da će, na kraju, građani i rukovodstvo Srbije, kao nezavisne i suverene zemlje, donositi odluke.

Srbija, kaže, mora da razgovara sa svima, ali treba da znamo na čemu EU zasniva svoj optimizam kada želi da ubrza proces rešavanja kosovskog pitanja.

"Ja do sada nisam video nikakav predlog. Realno je da sednemo i razgovaramo, ali da ne postoje nikakve takse, niti ograničenja. Ja sam spreman uvek, meni je država važnija od strančkih i drugih pitanja", rekao je Vučić u Novom Pazaru odgovarajući na pitanja povodom Lajčakove najave da bi do kraja juna mogao da se nastavi dijalog sa Prištinom i da članice EU žele da se proces ubrza.

Vučić je ponovio da su se uvek velike sile mešale u naše unutrašnje stvari i zato je ponovio svoj stav da Balkan treba prepustiti balkanskim narodima.

Podsetio je, inače, da su dva srpska velikana zbog takve politike stradali u prošlosti, kralj Aleksandar i Svetozar Marković.

Upitan za stav EU o nepromenljivosti granica, Vučić je ironično primetio "hvala im na granicama, nisam znao da će tako snažno da podrze integritet Srbije" povodom činjenice da Srbija kao članica UN ima svoje međunarodno priznate granice, koje su, međutim, dovedene u pitanje upravo priznavanjem Kosova i od strane zemalja članica EU.

Dodao je "kao što su se oni pravili naivni, mozemo i mi da se pravimo naivni narednih sto godina".

Ipak, kaže, nije siguran da to svima odgovara.

"Zato sam predlagao kompromisno rešenje, ali vidim da oni nisu spremni o kompromisima da razgovaraju", zaključio je Vučić.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva