:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2022   19:12

0

189

Vučić: Mi se borimo, ne sa Prištinom, već zapadnim silama; Nećemo se odricati teritorijalnog integriteta, ni evropskog puta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, povodom aktivnosti predsednice privremenih institucije u Prištini Vljose Osmani da izbori dodatna priznanja Kosova, da se ne radi o borbi Prištine, već da se radi o našoj borbi protiv onoga što rade velike zapadne sile.

„Kako vidim radiće na sve moguće načine i mi ćemo da se borimo. Video sam već tri azijske i tri afričke zemlje koje su targetovali. Mi ćemo da nastavimo da radimo. Nije pitanje Prištine, već naše borbe protiv onoga što će raditi sve velike zapadne sile“, poručio je Vučić.

On je ukazao da te sile sada gledaju da isključe jednu Rusiju iz UN, da je Srbija mala, ali i da će tako mala uspeti da se snalazi i bori.

„Neće im baš biti onako lako kako su zamislilu“, poručio je Vučić.

Pred nama težak period, ne možemo iz svoje kože

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da nema sumnje da će zapadne zemlje nastaviti da pomažu tzv. Kosovu u želji da dobiju što više priznanja, ali da je na Srbiji da se bori za svoje interese.

Na pitanje u vezi sa navodima da Amerikanci i Britanci pomažu Aljbinu Kurtiju i naoružavaju ga “kao Zelenskog”, te da nude pomoć Prištini da prave elaborate o zemljama koje bi mogle da utiču da Kosovo uđe u UN, Vučić je odgovorio:

“O ovom prvom (naoužovanju), znam šta je istina i ne želim da komentarišem. A, što se tiče da li će im pomagati oko nastavka priznanja Kosova, nemam nikakve sumnje u to”, rekao je Vučić.

Zato je, kaže, pred nama težak period, ali ne možemo da iskočimo iz sopstvene kože.

“Neki me kritikuju, pa kažu - svaki put kada pomenem KiM, dalje smo od EU. Da zaboravim KiM? Da ne pominjem KiM, nepravdu koja nam je učinjena? Ako ni zbog čega, onda zbog ponosa i dostojanstva našeg naroda, zbog 82 dece nedužno ubijene. Da se pravim da se nije desilo?”, upitao je predsednik Srbije.

Kako kaže, Srbija nema mnogo izbora.

“Mali smo mi, a prejake su to i prevelike sile. Ali, za nijansu smo manje mali od onoga kako oni misle”, dodao je Vučić.

Na pitanje koliko je sve to opasno, odgovorio je da nije tu samo pitanje naoružavanja i rekao da se radi o informaciji da je Kurti tražio artiljerijsko oružje dometa većeg od 10 kilometara.

“A, što se tiče elektronskog ometanja, oni to rade odavno. Ne Albanci, nego stranci. Kada su zauzimali alternativne puteve, u vreme taksi, kako ne bismo prevozili robu na KiM, uvek su elektronski ometali sve što je dolazilo sa teritorije centralne Srbije. Ali, što se toga tiče, uzvratićemo”, poručio je Vučić.

Nećemo se odricati teritorijalnog integriteta, ni evropskog puta

Nećemo se odricati našeg teritorijalnog integriteta i nastavićemo evropski put Srbije, ponovio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da sve radi da sačuva Srbiju.

Predsednik je tako odgovorio novinarima poslednjeg dana boravka u Njujorku na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na pitanje da li neko može da ga stavi u poziciju da bira između EU i KiM, kao i na to što ga kritikuju i govore da je svaki put kada pominje Kosovo na korak dalje od EU.

"Nismo mi ni Amerika ni Rusija ni Nemačka, a ni njima nije lako i lepo. Zaboravite to, zaboravite svoje maštarije da smo mi Nemačka, Rusija, Amerika i da možemo da određujemo kuda će svet da ide", rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija gleda da preživi i da se vidi kako će i šta će, te dodao da je teško vreme i veliko breme pred nama.

Neki iz Evrope hteli razgovor s Lavrovom, pa se povukli…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su pojedini evropski lideri u Njujorku, tokom trajanja Generalne skupštine UN, tražili sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije, Sergejem Lavrovom, ali su od toga odustali, zbog zabrane koja je stigla, dodajući da takvih stvari ranije nije bilo.

Vučić je u izjavi novinarima rekao da je u Njujorku imao mnogo bilateralnih susreta, i pored zvanično najavljenih, a na pitanje u vezi sa razgovorom sa zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland rekao da je i sa njom razgovarao o svim temama, kao prethodno i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejkom Salivenom.

Dodao je da je važno da Srbija ima američku podršku oko ekonomskih reformi i ekonomsog napretka zemlje.

Sa druge strane, ponovo je ukazao da se globalna situacija užasno komplikuje.

“Svet neće biti isti. Ma koliko da sam govorio, rekli bi da sam ''drama kvin'', da izmišljam… A, sada to ovde osećate, i vidite da se na takav način govori. Biće mnogo teško”, rekao je Vučić.

U tom smislu, naveo je da su neki evropski lideri, koji su tražili sastanak sa Lavrovim, morali da povuku svoj pristanak sa susret sa njim.

“Bilo im je neprijatno, iako su ga tražili, jer je stigla zabrana… To nikad nije bilo. Ništa od toga nije bilo”, konstatovao je predsednik Srbije.

Dodao je da je za Srbiju važno da razgovara sa predstavnicima SAD, zbog potencijalnih problem ana KiM, ali i svega drugog.

Izvor: T a n j u g

KiMVučićNjujorkOsmaniLavrov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva