:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2019   13:37

0

174

Vučić Micotakisu: Saradnja do nivoa strateškog partnerstva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je novom premijeru Grčke Kirjakosu Micotakisu, izbornu pobedu s uverenjem da će sa te pozicije, posebno kao potomak Elefteriosa Venizelosa i sin Konstantina Micotakisa, osvedočenih prijatelja srpskog naroda, nastaviti sa sovjom podrškom Srbiji i biti posvećen saradnji dveju zemlja.

"Primite iskrene čestitke povodom pobede na parlamentarnim izborima, kao i najbolje želje da Vam snažna volja i predan rad donesu mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti predsednika vlade, na dobrobit Republike Grčke i prijateljskog grčkog naroda", poručio je Aleksandar Vučić.

Vekovne veze i prijateljstvo Srbije i Grčke, kao i srpskog i grčkog naroda, istakao je Vučić, odlikuju se bliskošću i čvrstinom i prožeti su međusobnim poštovanjem i razumevanjem, a potvrđeni primerima solidarnosti u najtežim istorijskim trenucima.

Nada se, kaže, da će novi grčki premijer nastaviti razvoj tih veza Srbije i grčke, na obostranu korist, i kroz dobru praksu održavanja sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, kako bismo, kako je dodao, u ovoj godini, u kojoj obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, saradnju unapredili do nivoa strateškog partnerstva.

"Želim ovom prilikom da kažem da mi je čast što je Srbija dobila poverenje da postane deo Kvadrilaterale, odnosno Visokog saveta za saradnju Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, jer taj format saradnje smatram veoma značajnim za razvoj dobrosusedskih odnosa, kao i društveni i ekonomski razvoj Srbije", naveo je predsednik.

Istakao je da smo, u skladu sa politikom Srbije da promoviše politiku mira i saradnje u regionu, spremni i za druge multilateralne formate saradnje u interesu političke stabilnosti i ekonomskog razvoja.

"Dozvolite mi da izrazim zahvalnost na podršci Grčke našem evropskom putu, kao i da naglasim da, zbog dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i pomoći u zaštiti njenih suštinskih državnih i nacionalnih interesa, Vaša zemlja uživa najveće poštovanje srpskog naroda. Verujem da ste se u to uverili i prilikom Vaših ranijih poseta Srbiji, kada ste u Beograd dolazili kao lider Nove demokratije, sestrinske partije Srpske napredne stranke, čiji sam predsednik, i koja Vašu pobedu na parlamentarnim izborima doživljava kao pobedu svih nas iz porodice Evropske narodne partije", rekao je Vučić.

Uz želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, predsednik je Micotakisu poručio da očekuje skori ponovni susret s njim.

"Primite, ekselencijo, srdačne pozdrave i izraze mog dubokog uvažavanja", navodi se u čestitki predsednika Vučića premijeru Micotakisu.

Predsednik Aleksandar Vučić je uputio i pismo dosadašnjem premijeru Aleksisu Ciprasu, izražavajuću mu zahvalnost na, kako je rekao, "doprinosu dobroj saradnji Srbije i Grčke, koji je pružio kao predsednik grčke vlade, obavlajući tu časnu i zahtevnu dužnost predano i odlučno".

Izvor: Танјуг

VučićMicotakis
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva