:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2022   12:30

0

38

Vučić na prijemu povodom Nacionalnog dana Kine

Povodom Nacionalnog dana Narodne Republike Kine u ambasadi te zemlje u Beogradu danas je priređen svečani prijem, a ambasadorka Čen Bo kao domaćin dočekala je i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijemu koji je počeo intoniranjem himni Srbije i Kine, prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladi među kojima su Siniša Mali, Zorana Mihajlović, Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Tomislav Momirović, Nenad Popović, Irena Vujović, Nebojša Stefanović, Darija Kisić, Anđelka Atanasković, Maja Gojković, predsednik Nacionalnog saveta za kordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Nariodnom Republikom Kinom Tomislav Nikolić, i drugi.

Među zvanicama je i Ivica Dačić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Nacionalni dan Narodne Republike Kine je kineski dan državnosti, koji se proslavlja 1. oktobra, u čast godišnjice osnivanja NRK na Tjenanmenu 1949. godine proglasom Mao Cedung na trgu.

Zvanično je proglašen Nacionalnim danom Kine 2. decembra 1949, a to je učinila Narodna političke konsultativna konferencija Kine, koja je u to vreme vršila funkciju ustavotvorne skupštine.

Od 1949. do 1959. velika vojna parada je organizovana svake godine povodom Nacionalnog dana, a nakon višegodišnje pauze, sledeća parada je organizovana 1984.

Od 1999. godine parade se organizuju na svakih 10 godina, a od te godine Nacionalni dan je postao "Zlatna nedelja" i čitava sedmica je neradna.

Čelično prijateljstvo Srbije i Kine, prijatelji i u teškim trenucima

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas, na prijemu povodom Nacionalnog dana NR Kine u ambasadi u Beogradu, da postoji čelično prijateljstvo dve zemlje, da je Kina pokazala da je naš prijatelj i u teškim trenucima i zahvalio kineskom rukovodstvu na podršci po pitanju KiM bez obzira na sve pritiske.

"Beskrajno sam zahvalan kineskom rukovodstvu na podršci koje pruža KiM u sastavu Srbije i našem teritorijalnom integritetu i što to nikada nije dovođeno u pitanje, bez obzira na sve pritiske", istakao je Vučić.

Kao što i naš odnos prema Kini i podrška politici očuvanja teritorijalnog integriteta Kine i politici jedne Kine, nikada nije bio dovođen u pitanje, dodao je predsednik Srbije.

"Možemo da budemo ponosni na naše prijateljstvo. Iskreno verujem da jeste reč o čeličnom prijateljstvu", poručio je Vučić.

Čen Bo: Srbija i Kina primer uzajamnog poštovanja i saradnje

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo, obraćajući se zvanicama na prijemu povodom Nacionalnog dana Narodne Republike Kine, izrazila je spremnost Kine da zajedno sa srpskim prijateljima uloži napore za neprekidno jačanje međusobnog čeličnog prijateljstva.

Čen Bo je istakla da Kina i Srbija mogu i da će tek biti primer celom svetu za uzajamno poštovanje i saradnju.

Prema njenim rečima, uprkos složenoj međunarodnoj situaciji, a zahvaljujući rukovodstvu i zalaganju šefova dveju zemalja, odnosi Kine i Srbije su zadržali visok nivo razvoja.

„Dve strane čvrsto podržavaju jedna drugu u očuvanju nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i zajedno rade na zaštiti međunarodnog sistema u UN zasnovano na međunarodnom pravu“, podsetila je kineska ambasadorka.

Kako kaže, od velikog je značaja je i privredna saradnja, koja je neprikidno u porastu.

Navela je da je Kina postala jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji, kao i da su kineska preduzeća najveći izvoznici iz naše zemlje, a da u kineskim preduzećima u Srbiji je zaposleno više od 20.000 ljudi.

Govoreći o današnjem nacionalnom kineskom prazniku, Čen Bo je ukazala na to da je pod rukovodstvom Komunističke partije, Kina održala brzi ekonomski razvoj i dugoročnu društvenu stabilnostm i dodala da je u Kini izgrađeno prosperitetno društvo u svakom pogledu.

„Krenuli smo na novi put sveobuhvatne izgradnje moderne socijalističke zemlje“, kazala je.

Kineska ambasadorka podseća da je Kina iznela Inicijativu Pojas i put, promovisala izgradnju novog tipa međunarodnih odnosa sa fokusom na saradnju u kojoj svi dobijaju.

„Uz kinesku mudrost i rešenja, kontinuirano doprinosimo miru, stabilnosti i razvoju u svetu“, kazala je Čen Bo.

Kina će nastaviti da sledi sopstveni razvojni put, kazala je Čen Bo dodajući da veruje da će stabilna i prosperitetna Kina doneti više izvesnosti današnjem neizvesnom svetu i pružiti nove mogucnosti.

Zahvalila je prisutnim zvanicama što su došli da zajedno proslave današnji dan i dodala da zbog epidemiološke situacije nisu pozvali na prijem više ljudi.

Svoje obraćanje završila je usklicima „Živela Kina! Živela Srbija! Živelo čelično prijateljstvo!“.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva