:

:

TV Most

clock

April 09, 2022   21:02

0

141

Vučić na Združenoj taktičkoj vežbi: Vojska mnogo snažnija, čuvati mir i stabilnost (foto)

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras na Pasuljanskim livadama, nakon uspešno završene združene taktičke vežbe Vojske Srbije sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022" na kojoj je prvi put prikazano dejstvo protivoklopnih raketa "kornet", da je srpska vojska sada mnogo snažnija i najavio nabavku borbenih bespilotnih letelica "barajktar" od Turske.

 

"Tražio sam u razgovoru od pre dva dana od predsednika Turske Erdogana bakrajtere i dobio obećanje da ćemo preko reda moći da ih kupimo i uvrstimo u oružje Vojske Srbije", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da da ćemo morati dalje da snažimo helikopterske jedinice i bespilotne letlice - dronove.

Kazao je da imamo bespilotne letelice Vrabac, kao i Ć92 manje razorne moći, ali da ćemo morati da navljamo i Ć95 veće raznorne moći.

Predsednik je istakao da je Vojska Srbije sada mnogostruko snažnija nego što je bila i da je odvraćajući faktor za sve koji bi želeli ili pokušali da ugroze bezbednost naše zemlje i mir i stabilnost građana Srbije.

Vučić je rekao da će sutra i prekosutra biti nastavljeno građanje na Pasuljanskim livadama i da slede i ona komplikovana građana, na primer, Norom sa udeljenosti od 35 do 40 kilometara.

Kako je rekao svi mogli da vide koliko je toga promenjeno na bolje u srpskoj vojsci i istakao da upravo dejstvovanje u noćnim uslovima pravi razliku između ozbiljnih i uspešnih i manje uspešnih vojski.

Vučić je najavio da će do juna sledeće godine za naše helikoptere, kojih je danas osam do 10 puta više nego što smo imali biti nabavljene i nove francuske naočare za noćno osmatranje i prenos i obradu podataka.

Bicemo potpuno ospostobljeni za noćnu borbu, dodao je Vučić.

Predsednik je rekao da će naša vojska imati još više helikoptera u narednom periodu i napomenuo da je konfklit na istoku Evrope pokazao da se najviše koriste helikopteri.

Kazao je da su tokom večerašnje vežbe mogle da se vide i razorne ataka rakete koje mogu da dejstvuju na udaljenosti šest do sedam kilometara. Prvi put smo u noćnim uslovima koristili kornete, koji su imali dva od tri pogodke, pošto je jedan imao otkaz, rekao je on.

Vučić je naveo da su u vežbi korišćene i maljutke i dodao je da imamo na desetine hiljada takvih raketa, da su u bile uspešne i Gvozdika i Nora koje su dobro dejstvovale, kao i da su se izvanredno pokazali halikopeteri mi35 koji su dejstvovali bez termovizijske opreme.

Takođe, Pasarsi su dobili najpozitivniju ocenu, dodao je Vučić i naglasio da smo večeras mogli da vidimo i deo moći sistema Pancir, ali bez upotrebe raketa za protivvazduhoplovno delovanje.

To je izgledalo impresivno, naglasio je Vučić.

Takođe, rekao je da su korišćene dve vrste uniformi, Jumkova i nova, za naše snajperiste, kao i nova pokrivka koja omogućava da budu teže uočljivi. Vučić je rekao da je u vežbi bio uspešan i tenk Mali Miloš, kojih sada već imamo 30, a koje su dobile 72. i 63. jedinica.

Kako je istakao, to je veliko pojačanje, ali će Prva petoletka morati da nastavi da ih proizvodi, pošto nam je takvo oružje potrebno u budućnosti.

"Cela vežba bila visoko rizična, jedva sam čekao kraj, da ne bude niko povređen. Pucalo se preko vojnika...", dodao je Vučić.

Istakao je i da su se naši tenkovi odlično pokazali i gađali bez greške.

"Narednih dana ćemo pokazati novi ponos Vojske Srbije, što dramatično pojačava naše borbene sposobnosti. To će biti u utorak ili sredu", kazao je Vučić ne oktrivajući o čemu se radi.

Predsednik je dodao da su večeras pokazana i nova oklopna vozila Mrap iz Kragujevca.

"Nažalost, Nebojša mi je rekao da su nam slabi kapaciteti za njihovu dalju prizvodnju, ali je to značajno pojačanje za Vojsku Srbije", naveo je Vučić.

Vojska Srbije pravi korake najvećeg napretka u regionu

Vojska Srbije pravi korake najvećeg napretka u regionu, ocenio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, u izjavi novinarima, nakon uspešno završene združene taktičke vežbe Vojske Srbije sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022" kazao da Srbija nema za cilj da bilo kome preti, ali gleda da na moderan način uvek bude u stanju da odvrati svakoga.

Na pitanje da prokomentariše pisanje hrvatskih medija o Srbiji, naglasio je da se svaki dan nađe neko mnogo pametan da nam objašnjava koja bi trebalo da bude pozicija Srbije.

„Poziciju Srbije ne prave oni i neki drugi, već građani Srbije svojim izborom. I radimo ono što je najbolje za našu zemlju. Nama Hrvati ne smetaju, o njima i ne govorimo. Oni su NATO zemlja, članica EU, snažni u točkašima, tu su velesila“, dodao je on.

Važno snažiti sebe, čuvati mir i stabilnost

Za Srbiju je veoma važno da snaži sebe ekonomski, čuva stabilnost i mir, naglasio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, nakon vojne vežbe na Pasuljanskim livadama, rekao da se večeras moglo videti da bi malo ko voleo da se nađe na strani neprijatelja.

„Ta vrsta vatrene moći koju smo večeras prikazali je samo deo, nije ni blizu svega što imamo. Prosto nikome ne bi bilo jednostavno da se takvoj vatrenoj moći suprostavi. Nastavićemo sa našim opremanjem“, naglasio je on.

Vučić je, na pitanje da prokomentariše vest o pripremama u Nemačkoj za moguć rat, kazao da su Nemci ozbiljan narod, ali da ne misli da imaju u vidu spremanje da stvarno ratuju.

„Došlo je do promene odbrambene i političke doktrine, ulagaće ogroman novac. Jednokratno ulaganje od 100 milijardi evra je nešto čime prave ogromnu razliku u odnosu na druge“, dodao je on.

Vučić je kazao da pretpostavlja da pripremaju skloništa jer više ništa ne može da se isključi.

U utorak ili sredu predstavljanje najmoćnijeg oružja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će u utorak ili sredu biti poredstavljeno novo naoružanje koje će biti do sada najmoćnije oružje koje će Srbija imati.

Vučić je to rekao večeras posle vojne vežbe na Pasuljanskim livadama odgovarajući na novinarsko pitanje da li je u pitanju kineska transportna avijacija.

"U utoraka ili sredu dobrodošli da vidite ponos srpske vojske", rekao je Vučić ne želeći da precizira o kom naoruzanju je reč.

Na pitanje kako komentairše to što francuski mediji prenose da je Srbija zainteresovana da kupi 12 novih "rafala", Vučić je rekao da on već godinu dana o tome sa njima pregovara.

"Pregovaramo već godinu dana o kupovini 12 novih rafala, a pregovaramo sa još jednom zemljom o kupovini 12 polovnih "rafala"", rekao je Vučić.

On je dodao da se razgovara i o trećoj varijanti, tzv. kombinovano lovačko-bomarderskoj avijaciji i da je reč o tri zemlje, kao i da se pojavljuju i nove zemlje, i da je konkurencija velika.

Vučić je napomenuo da velike odluke moraju da se donesu u kratkom periodu i o našoj odbrambenoj industriji.

"Samo da nije bilo rata u Ukrajini, ali nastavljamo po planu, samo da se ne oduži", rekao je Vučić.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

VučićVatreni štit 2022.Vojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva