:

:

TV Most

clock

Februar 01, 2023   12:35

0

185

Vučić: Nadam se da će gas da poteče do kraja godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će gradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske da se završi do oktobra i da gas poteče do kraja godine.

Vučić je na svečanosti povodom početka radovi na izgradnji gasnog interkonektora na bugarskoj teritoriji rekao da Srbija gradi 108 kilometara.

"Veoma sam srećan što sam danas ovde, mnogo mi je drago što sam imao priliku da razgovaram sa predsednikom Radevim o svim važnim pitanjima, nastavićemo u Sofiji i srećan sam da prijatelji kakvi su Srbija i Bugarska mogu da rade velike i važne zajedničke stvari kao što je ovaj interkonektor", rekao je Vučić.

On je zahvalio predsedniku Bugarske na prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji i da poručio da će Bugarska u Srbiji imati odanog prijatelja, dobrog prijatelja i sigurnog prijatelja, i u teškim, a ne samo u lakim i dobrim vremenima.

"Hoću da se zahvalim vama iz EU na velikoj podršci. Dobili smo u grantu 49 miliona evra u grantu i još 25 miliona evra finansira EIB. Bugarska dobija 218 miliona evra. Mi to ne možemo ni da sanjamo da ćemo dobiti za energetsku infrastrukturu, ali biće valjda jednom i za nas Srbe. Mi umemo da poštujemo kada neko daje novac poreskih obveznika", rekao je Vučić.

Očekuje da ćemo, kako je rekao, i jedni i drugi sa obe strane granice da završimo posao do oktobra i da pre kraja godine poteče gas kroz interkonektor.

"Da ne diversifikujemo samo već i da osiguramo energetsku budućnost za naše zemlje i ceo region", rekao je Vučić.

Informisan je da za sada postoji 17 kompresora na bugarskoj strani i kapacitet od 1,8 miliona na dnevnom nivou. Predsedniku Srbije je rečeno i da je kupljeno još četiri kompresora što će smanjiti pritisak.

Takođe, kazali su mu da Srbija sada može da uzima gas i može da ima pristup svemu onome što je urađeno sa bugarske strane.

Vučiću su predstavljeni planovi da se naprave dva terminala u Grčkoj, kao i povezivanje sa Kaspijskom regijom, odnosno Azerbejdžanom i Turkmenistanom, ali i da će uskoro moći da koriste i gas iz Azerbejdžana.

Vučić je naveo da što se tiče gasa iz Azerbejdžana, razgovarao je sa predsednikkom Ilhanom Alijevim koji, prema njegovim rečima, insistira na dugoročnim ugovorima.

"Ali, moramo da znamo cene i mehanizme kako bismo mogli da ih uporedimo i da se eventualno priključimo", kazao je predsednik Vučić na šta mu je rečeno da Srbiji mogu da se ponude određeni tenderi kako bi zajedno dve države mogle da traže cene koje su povoljnije.

Rečeno mu je i da bi trebalo napraviti zajedničku regionalnu platformu kako bi dobili povoljnije cene za sve.

Međusistemska gasna veza "Bugarska-Srbija" (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša. Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU.

13:00 - Radev: Bugarska pouzdana tranzitna zemlja, uvek izvozila gas u Srbiju

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je danas da se Bugarska pokazala kao pouzdana tranzitna zemlja i da je i u najgoroj situaciji, kada je ostala bez ruskog gasa, bez problema nastavila da izvozi gorivo u Srbiju.

"Naša zemlja je i treći najveći neto izvoznik električne energije u Evropi", rekao je Radev prilikom obeležavanja početka radova na gasnom interkonktoru sa Srbijom u Kostinbrodu kod Sofije.

Prema njegovim rečima, gasni interkonektor nije samo infrastrukturni projekat već simbol potencijala celog regiona za budućnost. 

"Interkonektor je zalog za budućnost, ali i izraz volje naših zemalja ne samo da grade bilateralne odnose, to je i panevropska budućnost zasnovana na solidarnosti i inovativnim tehnologijama. To je primer kako naša održiva saradnja sa EK vodi do obostrane koristi ne samo za naše zemlje. To je primer uspešne implementacije evropske strategije za pristupačnu energiju. Ovaj interkonektor je uspeh i za Bugarsku, jer dobijamo pristup proširenim tržištima", istakao je on.

Ministar energetike Rosen Hristov rekao je da Bugarska prihvata svoju odgovornost da bude garant bezbednosti u regionu. 

"Ovaj interkonektor nam daje priliku da izvučemo korist iz ostatka mreže zemlje, garantujući najniže moguće cene ne samo za Bugarsku, već i za region", istakao je Hristov.

Vučić: Očekuju nas pregovori sa Azarbejdžanom o ceni gasa i dužini ugovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi Srbiji odgovaralo da odmah postigne dogovor sa Azarbejdžanom o uvozu određene količine gasa iz te zemlje, ali da je problem cena i to što oni traže da se potpišu dugoročni ugovori na deset i više godina.

Posle ceremonije obeležavanja početka radova na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija u Kostinbrodu, a na pitanja novinara da li je moguće da sa Azajberdžanom izgradimo neko gasno postrojenje i da li bi taj gas išao tom konekcijom, Vučić je odgovorio da budući gasovod može da se koristi za to, ali da prethodno moramo da razgovaramo sa Azarbejdžanom, koji traži dugoročne ugovore, kao i sa Rusima, te da sagledamo geopolitičku situaciju.

Naglasio je da nam budući interkonektor sve to omogućava, a da pregovori sa Azarbejdžanom neće biti laki.

"Ti ljudi hoće da zarade i da se obezbede za nekih 10 do 15 godina. Niko od njih neće ugovore na godinu, dve ili tri, svi hoće na 10,15 ili 20 godina. Tako da i mi moramo da razmišljamo. Naša industrija raste, naša potrošnja raste, biće sve više potrošnje gasa, sve manje će biti potrošnje uglja i fosilnih goriva. Videli ste da je gas proglašen za zelenu energiju od EU, tako da će biti mnogo veće potrošnje gasa", poručio je Vučić.

Dodao je da bi nama, u svakom slučaju, odgovaralo da odmah postignemo dogovor sa Azarbejdžanom o 0,5 do jedne milijarde kubnih metara gasa, jer su nam to nedostajuće količine. 

Istakao je da je za nas veoma važan predlog predsednika Bugarske Rumena Radeva da zajedno kupujemo gas. 

"Ako budemo išli na izvesne količine tečnog gasa LNG, da idemo zajedno, da istupamo regionalno, jer kada tražimo više onda će i ti brodovi radije da dođu ovde, nego tamo gde je manja potražnja, moći ćemo da dobijemo 10 do 15 odsto, a možda i 20 odsto, nižu cenu", smatra Vučić.

Dodaje da je kada je postao predsednik Vlade potrošnja bila 1,1 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a danas trošimo 3,2 - 3,3 milijarde. 

"Mnogo je Srbija napredovala u proteklih devet ili 10 godina i tako će biti i ubuduće. Moramo da računamo na te količine i zato je ovaj interkonektor važan za nas", poručio je Vučić. 

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

VučićRadevgasna konekcija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva