:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 25, 2022   12:54

0

110

Vučić: Ne može Kurti da poželi da menja okvir

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija Vašington postu, da on ne može da prizna Srbiju, dok Srbija ne prizna tzv.Kosovo, i da je spreman da se pitanje međusobnog priznanja uvrsti u dijalog Beograda i Prištine, Vučić je na današnjoj konferenciji za medije poručio da Srbija ima jasan pregovarački okvir sa EU, koji ne može da se menja.

 

“Ne može Kurti da poželi da menja okvir, pa da se to postavi kao uslov. Čuj, on će da prizna Srbiju… Da nije smešno bilo bi tužno, ovako čovek može samo da se nasmeje”, rekao je Vučić i ironično dodao da je Srbiji “strašno potrebno Kurtijevo priznanje”.

U Briselu vest bila Ukrajina, Zapadni Balkan nije bio suštinska tema

Vest sa Samita Evropske unije pre dva dana bila je Ukrajina, dok Zapadni Balkan nije bio suštinska tema, a poruka EU je bila da su odabrali stranu u sukobu Ukrajine i Rusije, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i dodaje da je za Srbiju bilo važno da se čuo naš glas, i da su nas predstavnici EU saslušali.

Na pitanje novinara kakvu poruku šalje EU, budući da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, dok Severna Makedonija i Albanija nisu dobili datum otpočinjanja pregovora, a Srbija nije otvorila novi klaster, Vučić je podsetio da je naša zemlja u otvorila jedan klaster u decembru, kada je bila jedina koja je nešto dobila, te da ne bi bilo fer, a nije bilo ni za očekivati, da sada nešto dobijemo, jer su neki drugi, poput Skoplja i Tirane, zaslužili da dobiju datum.

“Severna Makedonija 17 godina ima status kandidata, a nije dobila datum za pregovore, Albanija osam godina ima status kandidata, a nije dobla datum. Budimo fer, mi smo daleko odmakli, u odnosu sa njih, ali je naše da pokažemo solidarnost, sa onim što je fer i to smo i uradili”, rekao je Vučić.

Dodao je da se nada da Srbija u decembru može da otvori novi klaster, te da u tim okvirima treba posmatrati inicijativu francuskog predsednika, o evropskoj političkoj zajednici, za koju će se tek videti da li će dobiti većinu u Savetu.

“Imao sam priliku da svima u EU, Mišelu, Fon der Lajen, Borelju, svima, govorim 15 minuta o poziciji Srbije, i slušali su me. Mislim da smo dobro govorili i hvala im na tome. Imali smo priliku da nas čuju, a ideja je da čim otvorimo klastere mozemo da učestvujemo u značajnom iznosu novca kroz fondove, kao i u izgradnji politika u pojedinim oblastima”, rekao je Vučić.

Što se poruka EU tiče, kaže da njega lično brinu druge stvari, ali o tome ne želi da govori, jer nije neko čiji je posao da se bavi svetskom politikom:

“Imamo mnogo njih koji sve znaju i dobro razumeju. Pitajte Srbe kako bi rešili problem u Ukrajini, svi sve znaju. Ja nisam od tih i ne nudim se da te probleme rešavam”.

Vučić je naveo da je za Srbiju bilo važno da nas čuju, je imamo mnogo toga što moramo da uradimo.

Dodao je da su iz EU u kritci birali reči, i način da pokažu poštovanje prema Srbiji, iako, kaže, i sam zna koliki je bes mnogih od njih iz Unije prema nama.

“Jer, jedan deo EU, oni su u ratu protiv Rusije, direktnom. Kako da o Srbiji misli neko ko pošalje haubice, tenkove, avione Ukrajini i zamislite kako da se ta zemlja ponaša prema nama. Druga je stvar što ne žele da čuju našu argumentaciju iz 1999. godine i što pričamo o teritorijalnom integritetu, jer je to za njih završena prica. Ali, za nas nije. Zato je naša pozicija užasno teška i neće biti laksa”, rekao je Vučić.

Preneo je da je i u Briselu, iako nas neki sa Zapadnog Balkana nisu direktno pomenuli, rekao da je sit igara koje je igrala i EU i neki iz regiona, uvek gledajući kako da ocrnimo jedni druge, kako bi oni mogli da se igraju s nama kao sa lutkama na konopcu.

“Zato je Otvoreni Balkan važan, zato smo tako strasno podržali naše prijatelje koji su imali velika očekivanja koja nisu ostvarena”, rekao je Vučić.

Ukazao je da je Evropa za sebe napravila veliku stvar.

“Oni su u ratu protiv Rusije, i poslali su poruku - hoćemo da primimo Ukrajinu i Moldaviju, da znate da smo izbrali stranu u sukobu. A, Balkan nije ni bio suštinska tema, da se ne lažemo. Velika vest iz Brisela tog dana je bila Ukrajina”, rekao je Vučić.

Dodao je da je na Samitu imao jedno pitanje, “kao đavolji advokat”, koje ne želi da ponovi javno, ali na koje nikako nije dobio odgovor od zvaničnika EU.

Konstatovao je i da u EU kažu da im ne treba “još jedan Kipar u Uniji”, i da Beograd zato mora da reši pitanja sa Prištinom, ali da se sada, sa Ukrajinom, vidi da mogu da dobiju i više od jednog Kipra…

“To govori da je politka uvek bila dominantna i presudna. Viktor Orban je izneo podatak da su Srbija i Crna Gora, ekonomskim mnogo spremnije za EU, nego što su bile neke zemlje kada su ušle u EU 2004.godine… Znači, politika odlučuje”, rekao je Vučić.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićAljbin KurtiEUZApadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva