:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 18, 2022   18:47

0

213

Vučić: Nećemo odstupiti od Dejtona; Erdogan: Sastanak tri strane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima u Ankari da je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu rekao danas da je važno poštovanje integriteta Bosne i Hercegovine i integriteta Republike Srpske u okviru BiH i da Srbija neće odstupiti od poštovanja Dejtonskog sporazuma, kao i da je to jedina politika koja može u BiH da garantuje očuvanje mira.

Erdogan je rekao da Turska želi da se posle izbora u Srbiji održi zajednički sastanak sa trojnim Predsedništvom BiH u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta i celovitosti BiH, kao i da bi taj sastanak sa liderima sve tri strane, Bošnjaka, Hrvata i Srba, mogao da bude održan u Beogradu ili Istanbulu.

Vučić i Erdogan su tako odgovorili na pitanje novinara šta imaju da poruče po pitanju BiH s obzirom na sve napetiju situaciju.

Vučić je rekao da je sa Erdoganom razgovarao o svim odnosima, kao i da je istakao da su najvažniji stabilnost, mir i razgovori.

"Istakao sam da je poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja. I čini mi se da se dobro rauzmemo po tom pitanju", naveo je predsednik Srbije.

"Rekao sam mu da Srbija poštuje integritet BiH, kao što uvek ističem da je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru BiH. To je naša politika od koje nećemo odstupiti i ona je u skladu sa Dejtonskim sporazumom i to jedina politika koja može da nam garantuje očuvanje mira", nastavio je Vučić.

Kako je rekao, Srbija sa Turskom pronalazi zajednički jezik i trudiće se da ga uvek pronađe.

"Zajednički ćemo raditi, iako je to mnogo teško", kazao je Vučić i dodao da šta god kaže Erdogan da će deo srpskih medija to podozrivo dočekati i još gore ono što on, Vučić, kaže u bošnjačkim medijima.

Takva atmosfera nepoverenja je stvorena i moramo još mnogo da radimo na vraćanju poverenja i verujem da zajedničkim radom to možmeo da uradimo, zaključio je Vučić.

Erdogan je u svom odgovoru na pitanje rekao:

"I ja se tako postavljam iz perpsktive mog dragog prijatelja, bez obzira na neke detalje Dejtonskog sporazuma koji se mogu prihvatiti ili ne mogu prihvatiti. Trojni sistem koji postoji u BiH i teritorijalni integritet BiH je od velike važnosti i mi za uklanjanje svih problema u tom regionu, posebno sa Vučićem, ulažemo velike napore i nastavićemo da ulažemo napore".

Erdogan je kazao povodom aktivnosti za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo da postoje neke male nijanse i raličiti pogledi i da bi trebalo da se to ostavi po strani i dođe do stava.

"Želimo da pomognemo za postizanje tog kompromisa i dogovora. Kao i da se sastanemo sa liderima sve tri strane. Da nakon izbora održimo zajednički sastanak koji će možda biti u Beogradu ili Istanbulu. Želimo da uradimo što pre korak po tom pitanju i postigli smo saglasnost o tome", zaključio je Erdogan.

Aleksandar VučićRedžep Tajip ErdoganDejtonski sporazumBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva