:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 23, 2021   11:13

0

91

Vučić: Nemačka najvažniji ekonomski partner Srbije

Srbija ima najtešnje ekonomske odnose sa Nemačkom i ubeljivo najveću trgovinsku razmenu, koja je rasla i u vreme pandemije koronavirusa prošle godine, ukazao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ne postoji nijedan spoljni partner koji nam je u ekonomskom smislu važan kao Nemačka", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa nemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom.

U tom smislu, Vučić je naveo da je prošle godine, u vreme pandemije, zabeležen rast trgovinske razmene, što nije slučaj ni sa jednom drugom zemljom. Izneo je podatak da je trgovinska razmena Srbije i Nemačke, u trenutku kada je on postao predsednik vlade, bila između 2,8 i 2,9 milijardi evra, a danas je, i uprkos koronavirusu, gotovo 5,4 milijardi evra.

Takođe, dodao je da je Srbija između 2010. i 2020. godine čak za 2,5 puta uvećali trgovinsku razmenu sa Nemačkom, a za 2,9 puta povećali izvoz.

"Mi smo radili svoj posao, ali je to pre svega zahvaljujući našim nemačkim partnerima, njihovim ulaganjima i investicijama", rekao je Vučić.

On je dodao da je pre nekoliko godina ukupan broj zaposlenih u nemačkim kompanijama u Sbriji bio 17.000, a danas je veći od 70.000.

"To su ozbiljne kompanije, bile velike ili porodiče, one menjaju i svest naših ljudi, postajemo odgovorniji, marljiviji, i to donosi novu vrednost, znači život", rekao je Vučić.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićNemačkaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva