:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 30, 2020   17:32

0

144

Vučić: Ni pritisci neće dovesti u pitanje prijateljstvo Kine i Srbije

Bez obzira kakvim pritiscima Srbija bude izložena ona prijateljstvo sa Kinom neće dovoditi u pitanje, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prijemu povodom obeležavanja Dana NR Kine u ambasadi te zemlje u Beogradu.

Aleksandar Vučić je poručio da je uvek i svuda isticao dobre odnose sa Kinom.

"Obavestio sam ambasadorku Čen Bo, da sam čak na najtežem mestu na celom svetu, gde je nemoguće da kažete neku pozitivnu reč o Kini, ja rekao da imamo vrlo dobre odnose sa Kinom, a sumnjam da je ijedan drugi lider na svetu pomislio da tako nešto izgovori na tom mestu sumnjam da je ijedan drugi lider na svetu pomislio da tako nešto izgovori na tom mestu", rekao je Vučić.

To, kako je podvukao, govori o čvrstini odnosa i snazi prijateljstva dve zemlje.

"Malo ko razume težinu pozicije Srbija koja se trudi da u evrospkom okruženju, i kada se nalazi na evropskom putu, sačuva svoju samostalnost i donosi odluke nezavisno od odluka koje donose svi ostali. U takvim teškim uslovima mi ćemo uspevati i garantujem da ćemo očuvati naše bratske i prijateljske odnose", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je čestitao praznik i rekao da je ponosan na prijateljstvo koje Srbija ima sa Kinom.

"Nisu laka vremena iza nas. Verovatno su još teža ispred nas. U tim vremenima moramo da pokažemo i dokažemo naše prijateljstvo", podvukao je Vučić.

Zamolio je ambasadorku da prenese njegovo pismo i poruku predsedniku Siju, zahvalnost za odnos poštovanja koje pokazuje prema našoj zemlji i da mu kaže da, iako još ne znamo kada će kriza oko kovida proći, ali kada to bude slučaj da ga čekamo u Srbiji, jer ne vidimo nijednog bližeg i boljeg prijatelja.

"Znamo da vi imate važnije zemlje za saradnju, mnogo važnije na evropskom tlu, ali znamo da nemate većeg prijatelja od Srbije. Prenesite tu poruku i recite da ga čekamo u Srbiji, gde ćemo pokazati poštovanje i ljubav prema zemlji koju vodi i ogroman respekt prema njemu za sve što je uradio za naše prijateljstvo i zemlju", rekao predsednik Srbije.

Dolazak Ziđina unapredio saradnju

Poručio je da Srbija nikada neće zavoraviti posetu predsednika Kine Srbiji, kao i što je ispunio obećanje i pomogao smederevsku Železaru, dodajući da je dolazak Ziđina dodatno unapredio saradnju i podigao na još veći nivo.

Sve kineske kompanije koje rade na infrastrukturnim projektima u Srbiji, prema njegovim rečima, dobijaju još više poslova i ugovora potpisuju.

Ukazao je da se uskoro očekuje potpisivanje fruškogovorskog ugovora za Fruškogorski koridor i rekao da se očekuju mnogi drugi koje treba potpisati.

Podsetio je da kineske kompanije rade na projektima koji su najvažniji za našu zemlju poput pruge Novi Sad - Subotica, da grade puteve, i da su uradili najviše mostova.

Takođe, naveo je i da su Kina i Srbija podrška jedni drugima u međunarodnim organizacijama.

Vučić se zahvalio i na tome što je predsednik Si želeo da razgovara sa njim telefonom tokom epidemije, dodajući da nikada nijedan srpski predsednik nije imao takvu priliku u dugoj istoriji odnosa dva naroda.

Takođe se zahvalio ambasadori Čen Bo na ogromnom trudu, angažmanu i velikoj borbenosti.

Čen: Kina i Srbija čelični prijatelji koji dele dobro i zlo

Ambasadorka Kine Čen Bo se zahvalila Vučiću na čestitkama tokom prijema povodom obeležavanja nacionalnog praznika te zemlje i navela da su Srbija i Kina svojim praktičnim delovanjem dokazale da su celični prijatelji i da dele dobro i zlo.

"Za mene i moje kolege je velika čast što ste došli danas da zajedno proslavimo Dan državnosti Kine i to u potpunosti pokazuje da pridajete veliku pažnju odnosima dve zemlje", rekla je Čen Bo.

Ambasadorka je istakla da je ova godina teška za sve, ali da uprkos uticaju epidemije, odnosi Srbije i Kine dalje napreduju, što dodala je, nisu samo kurtuazne reči, već da je istinski ponosna na sve postignute rezultate bilateralnih odnosa tokom epidemije.

U tom smislu, podsetila je da su tokom epidemije predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić razgovarali telefonom, da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio Kinu u ključnom momentu borbe te zemlje protiv Kovida 19, da su kineski medicinski stručnjanci u Srbiji proveli 82 dana, a zajednički su izgrađene dve laboratorije "Vatreno oko", a kineske bespilotne letelice stigle u Srbiju.

Takođe, ukazala je da svi veliki infrastrukturni projekti stabilno napreduju, da s HBIS u Smederevu i Ziđin u Boru u periodu od januara do avgusta bili su prvi i drugi najveći izvoznici, otvoreni su zvanično "Net Dragon" centar za robotiku i veštačku inteligenciju, kao i Huavej centar za inovacije i razvoj digitalizacije.

"Svojim praktičnim delovanjem dokazali smo da smo celični prijatelji i da delimo dobro i zlo", naglasila je Čen Bo.

Čenj Bo je čestitala Srbiji na tome što je srpska ekonomija izdržala iskušenje epidemije, kao i na stabilnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

"Ima još mnogo poteškoća i pritiska na našem daljem putu. Uvereni smo da ćemo nastaviti da se međusobno pomažemo i idemo dalje napred", rekla je ambasadorka Kine.

Zahvalila je Srbiji na podršci i posvećenosti razvoju odnosa sa Kinom.

"Sutra je ujedno i naš tradiocionalni praznik, Sredine jeseni. U Kini je to dan za porodično okupljanje i drago mi što se danas zajedno okupljanmo i delimo prazničnu radost sa našim najbližim prijateljima u Srbiji", rekla je Čen Bo.

Izvor: Танјуг

VučićSrbijaDan NR KineČen Bo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva