:

:

TV Most

clock

Decembar 06, 2022   17:05

0

156

Vučić: Nije bila greška što smo učestvovali na Samitu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas kasno posle podne u Tirani da ne samo da nije bila greška, već je bilo dobro što smo bili prisutni na Samitu EU-Zapadni Balkan.

„Veoma sam zadovoljan otvorenim i iskrenim razgovorom koji smo imali u Tirani vezano za odnose Zapadnog Balkana i EU. Govorili smo o konkretnim stvarima, od podrške od 160 miliona evra do kraja godine vezano za energetski, o sniženju trosksova rominga, ali i o strateškim pitanjima, i svemu što je pred nama, merama za usklađivanje vizne politike i mnogim drugim stvarima“, preneo je on u izjavi novinarima.

Vučić je istakao da je najveća vrednost Samita što se otvorenije, iskrenije i poštenije nego ikada razgovaralo i što su učesnici mogli da čuju i saslušaju jedne druge.

„Zadovoljan sam što sam imao priliku da čujem i saslušam druge. Imao sam sreću da govorim poslednji posle predsednika Francuske Emanuela Makrona, tako da sam mogao da sagledam šta su svi drugi govorili i iznesem i naše strahove i probleme sa kojima se suočavamo i očekivanja“, dodao je on.

Podvukao je da, ne samo da nije bila greška, već da je bilo dobro da je Srbija bila prisutna u Tirani.

Bili smo tema zbog sankcija Rusiji, odgovorio sam im bez uvijanja

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas u Tirani na samitu EU-ZB da je imao veoma dobre sastanke sa evropskim zvaničnicima i da je posebno zadovoljan dobrim i dugim razgovorima sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, Emenuelom Makronom, kao i holandskim i belgijskim premijerima Aleksandrom De Kroom i Markom Ruteom, kao i da je Srbija bila tema po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji i da  im je on odgovorio otvoreno i bez uvijanja.

“Imao sam sa Meloni sadržajan i odličan sa Ruteom, vrlo dobre razgovore i sa Dekroom. Takođe, dugo sam razgovarao sa Makronom i Orbanom, i sa velikim brojem predstavnika EU i sa ZB", rekao je on.

Kazao je da Srbija još mnogo toga treba da uradi, posebno u  oblasti vladavine prava, kao i da je u Tirani eneregetika bila dominantna.

„Razume se da smo mi bili tema po pitanju neuvođenje sankcija i na to sam odogovio na kraju i svi su se saglasili da sam bio  veoma pošten, otvoren i iskren, govorio kao i narodu što govorim. Govorio sam svojim jezikom bez uvijanja, nikome se nisam dodvoravao, već realno i argumentima  i pokazivao dokumenta i činjenice“, naveo je Vučić.

Istakao je da je bilo važno što smo bili predstavljeni u Tirani i da nema problem da prizna grešku, zbog svoje prvobitne odluke.

„Nije me sramota, u prvoj proceni sam napravio grešku, ali mi je drago što je ispravljeno i da mogu da nešto uradimo za svoju zemlju. Ne razmišljam da li ću se nekom dopasti već šta mogu da uradim za svoju zemlju“, poručio je Vučić.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

VučićSamit u Tirani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva