:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2020   14:27

0

121

Vučić: Niko ne može da donese plan i kaže "uzmi ili ostavi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati o metodologiji razgovora o rešavanju kosovskog pitanja, a ne o nekakom planu za rešenje kosovskog pitanja, kako se to špekuliše u medijima.

„Ne mislim da će se pričati o nekom novom planu. Niko ne može da donese i plan i kaže ''uzmi ili ostavi", poručio je on.

Na pitanje da li Berlin ubrzava razgovore oko Kosova zbog aktivnosti SAD, predsednik je rekao da to ne bi da komentariše, ali da je za nas situacija svakako teška.

„Za nas je svakako teško, jer će svako rešenje koje bude dolazilo spolja biti rešenje okakvog ili onakvog priznanja nezavisnosti. Zato moramo da pronađemo formu normalizacije koja bi išla bez toga...Ili će ponuditi nešto dobro Srbima, u šta ne verujem“, kazao je Vučić.

Rekao je da, iako ima "sve činjenice poznate u jednoj jednačini na umu", ne može da dođe do rezultata koji bi bio obostrano nezadovoljavajući ili zadovoljavajući.

„Nekada sam mogao da dođem do rezultata, ali sada ne mogu“, dodao je on.

Upitan da li će se stav Merkel promeniti, uz opasku da je čestitala Aljbinu Kurtiju, rekao je da je razgovor sa Kurtijem Merkelovoj važniji nego sa njim, jer kancelarka mora da vidi kakvu će politiku Kurti da vodi, na šta može da računa i šta će da rade, sem činjenice, primetio je Vučić, da će da podignu tužbu za genocid protiv Srbije i povećaju za 100 odsto potrošnju na oružje policiji i vojsci.

Vučić je rekao da zna datum susreta sa kancelarkom, ali nije trenutak da to kaže.

Šta je sa ZSO?

Ako govorimo o reciprocitetu postavlja se prvo pitanje prvih šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma, koje se tiču Zajednice srpskih opština, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najave novog premijera prištinskih vlasti Aljbina Kurtija.

Na pitanje šta znači Kurtijeva najava da će po pitanju taksi ići na reciprocitet, Vučić je odgovorio da to pitanje treba postaviti Kurtiju. „Ako govorimo o reciprocitetu, postavlja se pitanje ZSO. Ne znam kakav reciprocitet i na tim osnovama napraviti“, objasnio je on.

Što se taksi tiče, prema Vučiću, bilo bi dobro da ih ukinu, ako se na to odluče.

„To bi bilo od velike koristi za njih. Dobiće značajnu međunarodnu podršku za to i imaće jeftinije i bolje proizvode na svom tržištu. S naše strane, važno je da Srbi budu dobro snabdeveni i nećemo dalje gubiti 0,2 do 0,4 odsto BDP-a“, objasnio je on.

Na pitanje da li bi nastavak dijaloga mogao da usledi pre parlamentarnih izbora Vučić je rekao da ne zna kada će do toga doći.

„Voleo bih da nastavimo razgovore, jer, racionalno gledajući, iako nisam oduševljen time što da razgovaram sa njima, kao i oni sa mnom, uvek je bolje kada razgovarate, nego kada razgovori ne postoje“, podvukao je on.

Vučić je istakao da kada nema razgovora mogu uvek da iskrsnu uvek problemi.

Izvor: Танјуг

VučićKiMNemačkadijalog Beograda i PrištineZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva