:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2024   23:11

0

59

Vučić: Nisam zadovoljan brzinom rasta penzija, neće biti velikog povećanja cene energenata

Predsednik Srbije je rekao da nije zadovoljan brzinom rasta penzija i da će država morati više pažnje da posveti penzionerima u narednom periodu.

,,Zato smo imali 56 odsto povećanje penzije u prethodne dve godine. Nominalno, naravno nije 56 odsto. Ja ne bih u ovom trenutku rekao tačnu cifru, ali je svakako više od 15 odsto", rekao je Vučić za RTS.

Predsednik je dodao da sistem može da izdrži taj rast, jer država sve vreme vodi računa i o deficitu i o stopi javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod, ali i o kreditnom rejtingu zemlje, odnosno o ukupnom stanju javnih finansija.

Vučić je dodao da je prosečna penzija u Srbiji značajno viša od onog iznosa koji se prikazuje, jer prosek spuštaju poljoprivredne penzije.

Neće biti velikog povećanja cene energenata

Aleksandar Vučić je poručio da u Srbiji neće biti velikog povećanja cene energenata.

,,Moramo da držimo pod kontrolom sada cene energije, nema daljeg rasta zato što ćemo da izgubimo (kod investitora) tu kompetitivnu prednost u odnosu na sve druge. I zato nečije ideje da se cene povećavaju 20 ili 30 odsto ostavite negde drugo - nema povećavanja tih cena", istakao je Vučić.

Na pitanje čije su te ideje, rekao je da ima raznih ideja po tom pitanju, kao i onih koji o tome ,,brinu".

Ali, nema ništa toga, zato što mi hoćemo da ostanemo privlačni za investitore i domaće i strane, poručio je Vučić.

Cilj da prosečna plata u Srbiji 2027. dostigne 1.400 evra

Vučić je izjavio  da ćemo onog sekunda kada budemo prešli prosečnu zaradu u Srbiji od 1.000 evra, imati značajniji povratak naših ljudi iz inostranstva i istakao da je cilj da 2027. prosečna plata bude 1.400 evra.

,,U Beogradu mislim da je prosečna plata od 1.000 evra odavno pređena, svakako u ovim najrazvijenijim opštinama je preko 1.100 evra. Naša je želja da u 2027. imamo 1.400 evra prosečnu platu i uveren sam da mi to možemo", rekao je Vučić.

Dodao je da bi do kraja 2027. Srbija trebalo da dostigne cifru od 100 miljardi evra kada je reč o vrednosti godišnjeg BDP-a.

,,Ja imam ovde spisak fabrika koje ćemo uskoro otvoriti i koje dolaze. Mi u prvih 45 dana ove godine imamo opet rekordan nivo stranih direktnih investicija. Ja se nadam, iako bih bio zadovoljan i sa 4,5 milijarde evra stranih direktnih investicija ove godine i bio bih posebno srećan ako bismo ove godine mogli da dostignemo nivo od pet milijardi stranih direktnih investicija. Ne zaboravite da u Srbiju dolazi 62 odsto SDI na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.

Držimo inflaciju pod kontrolom, cilj nam je da je spustimo na 3 odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija drži inflaciju pod kontrolom, da ona iznosi 6,4 odsto i da pada i dalje i da ide ka zacrtanom cilju od 3 odsto.

,,Pada nam inflacija i dalje, samo se sekiramo zbog ove nafte. Inflacija ide ka 3 posto, kao što smo rekli, penzioneri sa ovih 14,8 posto povećanja imaju realno povećanje 8,7 posto. Realno, ne nominalno. Dajte da zadržimo da to povećanje ima smisla, da ta inflacija ne samo da ostane na ovom nivou, nego da je spuštamo na ta 3 posto", izjavio je Vučić .

Po pitanju zaduživanja, Vučić je rekao da su tri problema sa kojima se države suočavaju, a prvi je kako naći dodatni jeftin novac.

,,Drugi problem je kako da vam to ne utiče na deficit koji ove godine mora da bude 2,2 odsto. To je cilj koji smo sa MMF-om postavili", rekao je Vučić. 

Kao treći problem je rekao da predstavlja odnos javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod. 

,,Šta je naš cilj? S jedne strane, maksimalizacija rasta. Dakle, što više ulaganja u sve ove projekte o kojima govorimo, u veštačku inteligenciju, u softversku industriju, u naučno-tehnološke parkove, obrazovanje. U infrastrukturu, puteve, pruge, fabrike, reindustrijalizaciju naše zemlje. To vam podiže rast. Građevinska industrija, to vam podiže rast", rekao je Vučić. 

Prema njegovim rečima, Srbija ima dovoljno novaca, čak smo i ,,overlikvidni" i dodao je da malo koja zemlja u Evropi ima to. 

,,Mi imamo preko 4 milijarde evra u ovom trenutku na računu. I opet su nam veći prihodi od onih koje smo očekivali. I manji rashodi od onog što smo očekivali, jer mi uvek konzervativno tumačimo. Pošto je prošao i 15. februar, pa sam video podatke i za februar. Opet su bolje nego što smo predvideli i budžetom i nego što smo očekivali", naveo je Vučić. 

Prema njegovoj proceni padaće cena novca, već od septembra će ići niža stopa za kredite.

Prvog decembra biće gotova pruga Beograd-Subotica

Predsednik Srbije izjavio da veruje da ćemo 1. decembra ići brzom prugom Beograd-Subotica za sat i deset minuta.

„Pa to više nije ista zemlja. Voleli me ili ne voleli me, to je druga zemlja. Postoji mogućnost da petog marta treba se izabere predsedavajući partnerstva za veštačku inteligenciju, 29 zemalja je u tome, najmoćnijih zemalja sveta. Primili su i nas, zato što imamo institut za veštačku inteligenciju, zato što dobro to radimo. Može da se desi, mi smo jedan od dva favorita. Ja i dalje ne verujem da ćemo mi da budemo, kao što nisam verovao da ćemo da dobijemo EXPO“, rekao je Vučić.

On je istakao da na tome ne može da radi nekoliko ljudi, već da svi moramo da radimo na tome.

„Ne da olajavamo svoju zemlju, ne da napadamo svoju zemlju, već da se borimo za našu zemlju i da štitimo našu zemlju“, poručio je Vučić.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva